Turkse staat neemt Bank Asya volledig onder controle

0
14

bank asya

Istanbul – In het op 5 mei jl. verschenen artikel Situatie rond Turkse bank leidt naar Nederlandse tak van de Gülenbeweging schreef Turksnieuws dat de staatsinstantie voor fondsmanagement en verzekeringen (TMSF) op 3 februari 62 procent aandelen van Bank Asya onder controle nam.

Bank Asya – een bank op islamitische grondslag – behoort tot de beweging rond Fethullah Gülen, de in VS woonachtige immam die voor de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van partner tot vijand transformeerde.

Gisteren verklaarde de bankautoriteit BDDK, die het TMSF eerder opdracht gaf om de aandelen onder controle te nemen, dat Bank Asya nu volledig door de Turkse staat onder beheer is genomen.

De BDDK beargumenteerd het besluit als volgt:

‘problemen die ondervonden werden met de activiteiten van de bank, de financiële structuur, de partners en de samenstelling van de directie, vertegenwoordigden een gevaar in termen van vertrouwen en stabiliteit voor het financiële systeem.’

Deze woorden kunnen de indruk niet wegnemen dat de campagne tegen Bank Asya deel uitmaakt van de wraak van president Erdogan op Gülen.

In februari ontstonden al zorgen dat het politieke aspect van het besluit om Bank Asya aandelen onder beheer van het TMSF te brengen de reputatie van Turkije onder buitenlandse investeerders schade zal berokkenen.

Die zorg wordt benadrukt nu Bank Asya volledig onder controle van de staat is gebracht. Opgeteld bij de twijfels die in andere opzichten al onder investeerders in het buitenland zijn ontstaan over de rechtstaat in Turkije, komt dat neer op slecht nieuws voor de Turkse economie.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here