Dagboek Turkse verkiezingen (6), nog acht dagen

4
9

stemmen n_82651_1

Istanbul- Op 28 mei jl. sprak president Erdogan voor een vereniging van busondernemingen. Hij deed daarbij een in meerdere opzichten veelzeggende uitspraak:

‘We stellen geen zogenaamde mufti kandidaat in Diyarbakir, of een homoseksueel in Eskisehir.’

Voor de columnist Mehmet Yilmaz bevestigt het gebruik van het woord ‘we’ dat Erdogan persoonlijk betrokken was bij het aanwijzen van kandidaten van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) voor de verkiezingen volgende week zondag. Daarmee overtreedt Erdogan volgens Yilmaz de clausule in de grondwet die de president verplicht boven de partijen te staan.

Kemal Kilicdaroglu, de leider van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP), viel ook over het woord ‘we’. Het bracht hem tot dezelfde conclusie als die van Yilmaz. Gezien de partijdige opstelling van Erdogan vindt Kilicdaroglu dat er momenteel geen president is in Turkije. Hij verklaarde die positie ‘vacant’.

Nimetullah Erdogmus

Over wie had Erdogan met een ‘zogenaamde mufti’ in Diyarbakir en een ‘homoseksueel’ in Eskisehir? Het gaat om twee kandidaten van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP), die bij het halen van de kiesdrempel van tien procent een groot probleem voor de AKP zal vormen.

De kandidaat voor de HDP in Diyarbakir is de voormalige mufti Nimetullah Erdogmus. Hij beschuldigt de AKP ervan de islam te manipuleren om aan de macht te blijven. Erdogmus:

‘Zij die aan de macht zijn willen alles controleren, om aan de macht te blijven. Daartoe wordt een status quo bevestigend en niet-innovatief systeem gebruikt dat iedere kritiek op de regering tegengaat. Wanneer je kritiek hebt op de koning van Saoedi Arabië pleeg je een misdaad. Dan wordt je het overtreden van de Sharia ten laste gelegd. Nu zien we dat de regering in ons land dat systeem overneemt.’

Volgens Erdogmus lijdt de AKP aan ‘het vergif van de macht.’ Volgens hem duikt in die partij de ideologie op van de islamitische dynastie van het Omajjaden kalifaat, waar het Arabische rijk tussen 661 en 750 door bestuurd werd.

De AKP zou, zo stelt Erdogmus, moeten stoppen met het misbruiken van religieuze symbolen voor politieke doeleinden. Daarbij verwees hij naar een openbare partijbijeenkomst van de AKP vorige week in de provincie Siirt, waarbij Erdogan een Koran toonde om zijn argumenten tegen de CHP en de HDP kracht bij te zetten.

Baris Sulu

Met een ‘homoseksueel in Eskisehir’ doelde Erdogan op Baris Sulu. Deze HDP-kandidaat in de provincie Eskisehir komt openlijk uit voor zijn homoseksualiteit, wat hem tot doelwit maakte van het regeringsgezinde Tv-kanaal Rehber TV, alsmede van de niet minder regeringsgezinde kranten Star, Sabah, Milli Gazette, Yeni Akit en Yeni Safak. Het laatstgenoemde dagblad beschuldigde de HDP ervan ‘homoseksuelen met open armen welkom te heten.’

De campagne tegen Baris Sulu werd veroordeeld door belangenorganisaties van de LGTBI-gemeenschap in Turkije. De organisatie Kaos GL en Pembe Hayat verweten aan de regering verbonden media dat zij de mensenrechten van homoseksuelen negeren en haat en discriminatie propageren.

Sulu verklaarde voor de HDP te hebben gekozen omdat homoseksuelen altijd al in die partij vertegenwoordigd zijn geweest en daar niet later aan toegevoegd werden. Verder zei Sulu dat hij geconfronteerd wordt met een lastige taak in een land waar ’85 procent van de bevolking’ tegen homoseksuelen is.

Volgens Sulu bevestigen tegen hem gerichte homofobische nieuwsberichten het belang van de invoering van een wet om het aanzetten tot haat te verbieden.

Verder zei Sulu cynisch:

‘We moeten deze media danken dat zij aldus het publieke bewustzijn verstevigen.’

Istanbul/Peter Edel

4 REACTIES

 1. wat zo raar is aan alle verslaggeving over de verkiezingen in Turkije, nergens worden de programma’s van de partijen doorgelicht: wat zijn de programmapunten van de diverse partijen op het vlak van armoedebestrijding, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, gezondheidszorg, milieu, cultuur, mobiliteit etc. Waar kan je dat vinden ?

  • Hahaha Elza , wat leuk en enigszins naïef dat je denkt dat er in Turkije normale verkiezingen zijn. In Turkije is een hatelijke maatschappelijke strijd gaande. Programma punten laat me niet lachen!! 😉

  • Beste Elza,
   Luister niet naar mensen als Bliksemschicht, dit soort mensen hoort het liefst alleen zichzelf praten (schrijven), maar heeft verder geen enkele politieke kennis.
   .
   Iedere Turkse partij heeft een volwaardig partijprogramma.
   Het ene programma bevat wat meer fantasiedoelen dan de ander en het ene is financieel realistischer dan het andere, maar er zijn wel degelijk programma’s.
   Dit is bijvoorbeeld het programma van de AKP:
   https://www.akparti.org.tr/site/akparti/parti-programi#bolum_
   of de Engelse versie als je geen Turks kunt lezen:
   https://www.akparti.org.tr/english/akparti/parti-programme
   .
   Alle door jou genoemde onderwerpen (en veel, veel meer) komen aan de orde.
   .
   Mensen als Bliksemschicht willen mensen zoals jij die een normale vraag stellen doen geloven dat Turkije onder de AKP een bananenrepubliek is geworden, waar zonder visie maar wat raak gerommeld wordt.
   Het spijt me dat wij ook dat soort mensen tot ons volk moeten rekenen, maar ik hoop toch dat je met mijn antwoord een voldoende antwoord op je vraag hebt gekregen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here