Turks betalingsverkeer vanaf volgende maand 24/7 actief

0
1

Vanaf volgende maand zullen betalingen tussen Turkse banken direct worden uitgevoerd, elke dag van de week en op elk moment van de dag. Dus ook ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. De instant payments zijn onderdeel van een uitbreiding op het Turkse bankensysteem.

Momenteel worden betalingen tot 17:00 uur meestal nog dezelfde werkdag verwerkt maar die van daarna schuiven op naar de eerstvolgende werkdag. Een beperking die onder het zogeheten FAST-project straks wordt opgeheven.

Wat is FAST?

De Turkse Centrale Bank (TCMB) heeft bekendgemaakt dat het nieuwe systeem, genaamd FAST (Fonlarin Anlik ve Sürekli Transferi), wordt uitgerold op 18 december 2020 en door de meeste grote banken in gebruik genomen als pilot. Alle voorbereidingen zijn klaar en het systeem is al uitgebreid getest. Met het FAST-systeem verdwijnt de scheiding tussen de huidige HAVALE (overboekingen binnen dezelfde bank) en EFT (betalingsverkeer tussen verschillende banken).

Koppelen van IBAN aan e-mail adres en telefoonnummer.

Het FAST-systeem maakt het ook mogelijk om de IBAN-gegevens van gebruikers aan hun telefoonnummer of e-mail adres te koppelen. Op die manier hoeft men geen lange IBAN-nummers te onthouden maar kan geld direct overgemaakt worden naar contactgegevens in je adressenboek.

Mobiele applicaties van diverse banken zijn al bijgewerkt en klaar voor de uitrol. De eerste 11 banken waarbinnen het nieuwe systeem zal worden uitgerold zijn: Garanti BBVA, Ziraat Bankasi, Akbank, Türkiye Is Bankasi, QNB Finansbank, Vakifbank, Halkbank, TEB, Yapi Kredi, Sekerbank en Denizbank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here