Dagboek Turkse verkiezingen (5), nog negen dagen

45
12

stemmen n_82651_1

Istanbul – Door de hoge kiesdrempel van tien procent kent het Turkse parlement momenteel officieel maar drie partijen. De pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) lijkt de vierde, maar is via onafhankelijke kandidaten vertegenwoordigd. Dit jaar zal de HDP pas voor het eerst als ‘echte’ partij aan de verkiezingen deelnemen.

Op 7 juni kan echter ook op kandidaten van tientallen andere partijen gestemd worden, alsmede op een rits onafhankelijke kandidaten.

DSP/SP

Sommige van die partijen speelden ooit een belangrijke rol in de Turkse politiek, of regeerden zelfs. Zoals de Democratisch Links Partij (DSP), die bij de verkiezingen van 1999 de meeste stemmen haalde.

Tot 2002 regeerde de DSP met Bülent Ecevit als premier in een coalitie met de Partij van de Nationale beweging (MHP) van Devlet Bahceli en de Moederlandpartij die destijds onder leiding stond van Mesut Yilmaz.

De DSP bestaat nog, maar verloor veel aanhang aan de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Verder is er de conservatieve Gelukzaligheidspartij (SP). Die haalde nooit de kiesdrempel, maar de voorganger ervan, de Voorzienigheidspartij (RP), was in 1996 de grootste partij en regeerde toen met Necmettin Erbakan als premier in een coalitie met de Partij van het Rechte Pad (DYP) van Tansu Ciller (De momenteel in Turkije regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling [AKP] kent haar oorsprong eveneens in de RP).

Voor de aanstaande verkiezingen is de SP een lijstverbinding aangegaan met de Grote Eenheidspartij (BBP), een rechts-islamistische partij die zich afsplitste van de MHP. De kans dat de SP en de BBP samen de kiesdrempel zullen halen is verwaarloosbaar.

LDP

Hetzelfde geldt voor andere partijen die 7 juni op het stembiljet staan. Een daarvan is de Liberaal Democratische Partij (LDP). Deze partij valt op door een bijzonder voorstel van een van de kandidaten en krijgt mede om die reden aandacht in dit artikel.

De klassiek liberale LDP werd opgericht door Besim Tibuk, een zakenman en adviseur van president Özal. Tibuk begon de LDP in 1993, een jaar na het overlijden van Özal.

Tibuk stapte in 2002 op als partijleider na het slechte resultaat bij de verkiezingen dat jaar. Hij werd opgevolgd door Cem Toker. In 2006 probeerde hij een alliantie van negen linkse en rechtse partijen te vormen tegen de AKP, maar verder deed de LDP het niet beter onder hem. Toch is Toker nog altijd partijleider.

Karapinar

Dit jaar rommelt het een beetje in de LDP. Een jonge kandidaat voor de partij uit Istanbul, Arda Karapinar, liet de media weten dat hij het voorzitterschap van Toker wil overnemen. Karapinar heeft Armeense roots en wil de eerste partijvoorzitter met die achtergrond in de Turkse geschiedenis worden.

Karapinar vindt Toker te oud om als voorzitter van de LDP aan te blijven. Hij merkt op dat de gemiddelde leeftijd van volksvertegenwoordigers zestig is, terwijl de gemiddelde leeftijd van de bevolking op 29 jaar ligt. Dat moet volgens hem veranderen.

Gezipark

Tijdens het protest rond Istanbuls Gezipark in 2013 viel Karapinar op met zijn berichten via Twitter. Hij verwijt de HDP zich tegenwoordig voor te doen als een voorstander van dit protest, terwijl het destijds door de partij veroordeeld werd.

De opstelling ten opzichte van Gezipark was inderdaad nogal dubbel, want terwijl het officiële standpunt van de partij was dat de Koerdische zaak door het protest ondermijnd werd, speelde HDP-parlementariër Süreyya Önder er bijvoorbeeld een prominente rol bij.

Karapinar meent dat het standpunt van de HDP over Gezipark zich wijzigde nadat vertegenwoordigers van de partij de tot levenlang veroordeelde PKK-oprichter Abdullah Öcalan hadden bezocht op het gevangeniseiland Imrali.

‘De echte eigenaars van het Geziparkprotest zijn niet [HDP-leider] Selahattin Demirtas en Süreyya Önder, maar de gewone burgers die op slippers hun huis verlieten en blootgesteld werden aan het traangas’, zei Karapinar verder.

Wiet

Tarik Beyhan, een kandidaat van de LDP in Istanbul, voert een pleidooi voor de legalisering van cannabisproducten. Dat is bijzonder, want als wiet is streng verboden in Turkije. De geringste hoeveelheid leidt er onverbiddelijk tot vervolging en hoge straffen.

Beyhan meent echter dat legalisering van wiet het gebruik van het veel gevaarlijkere phenazepam (beter bekend als bonsai) terug zou dringen. De laatste jaren is bonsai een steeds groter probleem geworden in de Turkse steden; er zijn al verschillende gebruikers aan bezweken.

Verder ziet Beyhan de legalisering van cannabis als middel in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Hij stelt bovendien dat drugsgebruik daalde in landen waar wiet legaal is.

Toerisme

Beyhan wijst ook op het nut van wiet als medicijn, zoals bij epilepsie. Of als middel om bijverschijnselen van chemotherapie bij kanker tegen te gaan. In tegenstelling tot in veel andere landen wordt wiet niet als medicijn voorgeschreven in Turkije, simpelweg omdat het verboden is.

Wat betreft het recreatieve gebruik ziet Beyhan voordelen voor belastinginkomsten. En ook voor het toerisme. In die zin zou legalisering min of meer neerkomen op een terugkeer naar de jaren zestig. Toen werden drugs nog nagenoeg vrij verkocht in Turkije, dat daardoor een grote aantrekkingskracht had op buitenlandse toeristen.

Dat veranderde begin jaren zeventig, toen onder druk van de VS een strenge drugswetgeving werd ingevoerd. De vooral in Turkije zwaar bekritiseerde film Midnight Express, over de hasjsmokkelaar Billy Hayes, speelt zich af in die periode.

Ondertussen hebben diverse Amerikaanse staten besloten om cannabis te legaliseren, maar in Turkije is het nog altijd even verboden als destijds. Dat zal voorlopig ook wel zo blijven. De vier grote partijen brengen de mogelijkheid van legalisering niet aan de orde en er is ook geen maatschappelijk debat over gaande. Bovendien haalde de LDP bij de verkiezingen maar 0,04 procent van de stemmen, dus ziet het er niet naar uit dat die partij snel iets voor het zeggen zal krijgen.

Voorlopig zullen Turkse jongeren die zonder risico op vervolging van de verboden vrucht willen proeven, zich dus door de ellenlange, aan een visum voor Nederland verbonden procedure moeten slepen.

Istanbul/Peter Edel

45 REACTIES

 1. Vandaag zijn we wezen stemmen in Rijswijk. Uiteraard AKP.
  Toen we vanochtend aankwamen was het een drukte van jewelste, extreem veel drukker dan tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Niet zo gek ook, want in Rijswijk moesten alle 66.000 bij het Rotterdamse consulaatb geregistreerde stemgerechtigden gaan stemmen. Ik dacht even dat dat wel even wat tijd zou gaan kosten. Maar eenmaal binnen bleek alles als een geoliede machine te werken. 50 stembussen, en bij iedere stembus een volledig team van (tijdelijk aangestelde) beambten, waarnemers, begeleiders en beveiligers.
  We mochten bij iedere willekeurige stembus in de rij gaan staan (McDonald´s stijl zeg maar), waar we eerst onze ID-kaart toonden, zodat de eerste beambte kon controleren of we wel bij het Consulaat in Rotterdam geregistreerd stonden. De volgende persoon legde netjes uit hoe het stemmen werkte – er moest een stempeltje met ‘Tercih’ worden gezet in het rondje onder de partij van je keuze – en hoe het biljet moest worden opgevouwen voordat het in de bijgeleverde envelop werd gestopt, dichtgeplakt en in de stembus moest worden gedeponeerd.
  Van alle partijen waren vrijwillige waarnemers aanwezig.
  Ik heb 2 waarnemers gevraagd of alles naar het zin ging. 1 bleek een MHP-er, de ander een CHP-er. Zij hadden nog geen onregelmatigheden gezien.
  .
  De sfeer in het gebouw was gemoedelijk en aan alles was gedacht. Veel begeleiders bij de ingang, optimale beveiliging voor de veiligheid van de mensen, volop restauratie, want de mensen kwamen van ver tenslotte.
  Uiteindelijk waren we al met al binnen 25 minuten weer buiten en konden we met 8 man weer terug naar huis.
  Na thuiskomst is onze bus nog 3 keer heen en weer gereden met steeds 8 personen.
  Dat is vandaag alvast 32 extra stemmen voor de AKP.
  .
  Wat verder opviel bij het stembureau was de enorme opkomst van AKP stemmers. Het leek welhaast of er helemaal geen CHP-ers bij zaten (ze zijn uiterlijk toch vaak wel duidelijk te onderscheiden). Heel veel touringcars die AKP stemmers uit bepaalde woonplaatsen naar Rijswijk brachten, grotendeels georganiseerd door de lokale moskee / gebedshuis. Op sommige bussen stond het ook gewoon met een bordje aangegeven dat het de ‘AKP-bus uit plaats xxx’ was.
  Daarmee werd mijn vermoeden zoals ik dat gisteren al voorspelde bevestigd, dat de AKP veel beter is georganiseerd dan de andere partijen.
  .
  Dat laatste is overigens veelzeggend. Misschien hebben de tegenstanders op deze website ergens ook wel gelijk, en zijn AKP-ers ook wel echt kuddedieren. Want zoals bekend is een kudde op zich altijd van nature goed georganiseerd en kan een kudde als geheel een aanval van een roofdier afslaan en zelfs als collectief in de aanval gaan en een op zich sterker dier onder de voet lopen.
  Een treffende analogie met wat er in Turkije gebeurd. Want strikt genomen is er bij de seculiere oppositie veel meer kennis, geld en invloed aanwezig, maar puur en alleen omdat de oppositie door egoïsme wordt geleid zijn ze niet in staat om een vuist te maken tegen de op zich zwakkere AKP-ers. En ieder jaar dat voorbij gaat wordt de kudde – die snel bijleert – sterker en sterker, terwijl de oppositie het met lede ogen aan moet zien.
  .
  Nu was het natuurlijk geen verrassing dat de AKP ruim gesteund zou gaan worden door de Nederlandse Turken, gezien de hoofdzakelijk Anatolische achtergrond van de Nederlandse Turken. Maar zo overweldigend had zelfs ik het eerlijk gezegd niet verwacht.
  Ik ben vol vertrouwen dat die gekke AKP overweldigend gaat winnen, al was het maar omdat de organisatie gewoon vele malen beter is dan bij de rest.
  .
  Vandaag was weer goed te zien dat saamhorigheid het wint van individualisme.
  .
  Nog even voor de zekerheid vanavond een paar CHP-vrienden van me gebeld om te peilen of zij ook al hadden gestemd. 1 van de 7 had gestemd. 3 zeiden van het weekend te zullen gaan, maar ik betwijfel het eerlijk gezegd. Ik ken ze aql te goed, het zijn tenslotte vrienden; altijd het hoogste woord en grootste kritiek, maar even de moeite nemen om te gaan stemmen… mooi niet! Maar we zullen zien, ik bel ze nog een keer na het weekend.
  En ik heb ze gezegd: ‘niet stemmen = niet lullen’.

  • Chp vrienden ? zo zo !! willen zij bevriend zijn met een kuddendier die het land langzaam omvormen tot een familie dictatuur? en had toevallig niet nog een gekopierde stembiljet bij je ? en hoe durf je een ander van egoisme te betichten terwijl je Yezid allerlei criminele omgaat met de wet om zijn eigen haggie te redden. walgelijk ben je

   • Waarde vriend, waarom ben je zo boos? Ik kan het ook niet helpen dat de AKP zoveel goede dingen doet en dus veel medestanders heeft. Ook kan ik het niet helpen dat CHP-ers en ander oppositie-spul zich niet kan organiseren. En dat ze dat niet kunnen heeft een reden. Volgens mij ligt dat aan het egoïsme van die lui. Maar uiteindelijk ben jij één van hen, dus als jij zegt dat je niet egoïstisch bent, dan moet ik dat maar aannemen. Maar wat is dan wel de reden dat jullie elkaar het licht in elkaars ogen niet gunnen, kun je mij dat ook vertellen?
    .
    In het vroegere seculiere Turkije bestond een grap, meer een soort anekdote;
    Temel ging dood en kwam bij Petrus. Petrus woog Temel’s zonden en deugden om te bepalen of Temel naar de hemel of hel zou moeten, maar beiden bleken exact even zwaar.
    Daarom vroeg Petrus aan Temel waar hij zelf heen zou willen. Temel had geen idee. ‘Mag ik anders eerst eens in beide een kijkje nemen, dan kan ik daarna beslissen’. Dat was goed. ‘We gaan eerst naar de hel’ zegt Petrus en ze lopen door een deur en direct is het bloedheet. Allemaal vuur en vlammen en grote stoofpotten met kokend water met op de rand van iedere stoofpot een stuk of 4 duiveltjes met een prikstok.
    ‘Wat moet dit dan voorstellen?’ vraagt Temel. ‘Dit zijn stoofpotten waar de burgers van een bepaald land in gegooid worden om boete te doen. Kijk maar naar de bordjes op de rand van iedere pot: Engeland, Ghana, USA, Noorwegen, etc.’ antwoord Petrus.
    Temel snapt het. ‘OK, maar wat doen die duiveltjes daar op de rand dan?’ vraagt hij.
    ‘Nou, soms wil er nog wel eens eentje uit proberen te klimmen, en dan prikken die duiveltjes hem terug in de pot met hun prikstok!’
    ‘Aha…’ knikt Temel.
    Ze lopen wat verder en daar zien ze een stoofpot met wel 50 duiveltjes op de rand, met het bordje ‘Israël’.
    ‘Waarom zijn hier zoveel duiveltjes bezig?’ vraagt Temel.
    ‘Tsja,’ antwoord Petrus ‘die Joden die helpen elkaar steeds en duwen elkaar uit de pot, het is haast niet bij te houden’.
    Ze lopen nog wat verder en komen bij een pot waar ‘Turkije’ op staat, maar er is niet 1 duiveltje te zien.
    ‘En hoe zit dit dan?’ vraagt Temel.
    ‘Dit is een verhaal apart’ antwoordt Petrus ‘hier heb je geen duiveltjes nodig om de (seculiere) Turken in de pot te houden. Iedere keer als een Turk probeert te ontsnappen wordt hij terug getrokken door de Turken die nog in de pot zitten!’
    .
    Ja dames en heren, dit was de karikatuur van ons land in de 20e eeuw onder seculier bewind.
    Moeten we hier nu om lachen of huilen?
    Dit was de reden waarom Turkije in de 20e eeuw geen steek verder is gekomen.
    En kijk nu eens… nu dat de Bliksemschichtjes, Ibrahim’s, Patriot’s en TWA’s alleen nog op fora als deze komen schelden, maar geen macht meer hebben over de gang van zaken in Turkije heeft ons land in de afgelopen 13 jaar meer bereikt dan in de voorgaande 80 jaar.
    .
    Hoewel deze lui het willen doen voorkomen alsof AKP-ers dom volk zijn, blijken zij in de praktijk slim en wakker genoeg om deze vooruitgang waar te nemen en te waarderen op verkiezingsdagen en er nog eens 4 jaar voor te tekenen.
    .
    Sorry lui, jullie hebben jullie kans meer dan eens gehad en het enorm verknald. Nu is het jullie beurt om even toe te kijken en te zien hoe je een land naar een hoger niveau tilt.
    Schelden mag, graag zelfs, want zo kennen we jullie. Schreeuw het uit, schrijf het van je af, reageer je af op mij en andere AKP-ers, geen enkel probleem.
    Maar je blijft een minderheid en uiteindelijk ga je je precies aan de regels houden en doen wat je gezegd wordt.

    • Spreek je zelf maar troost in, maar ik heb geen hoerenmoeder en een bergzwijn van een vader die afgemaakt is door Turkse soldaten.

    • Ik ben inderdaad boos en mij velen anderen die doorzien wat zg. succes verhaal van jullie is.
     De ironie is dat jouw aanhang en jouw partij nog bozer zijn , want iedereen probeerd jullie zogenaamd een loer te draaien en hierom slaan jullie als wilden om jullie heen naar journalisten ,de geziciler, de z.g. parallel staat , het buitenland etc. etc.
     Ik woon in Nederland dus ik hou me aan de Nederlandse regels.Jou politieke leiders zouden zich aan de regels moeten houden die ze zelf maken of gemaakt zijn.

     • Bliksemschicht, ik wil je erop wijzen dat de Turkse regering niet uit zichzelf is begonnen met waterkanonnen de binnenstand in te sturen om willekeurig voorbijgangers omver te spuiten.
      Ook wil ik je erop wijzen dat mensen die vastzitten wegens belediging eerst hebben beledigd, en daarna zijn vastgezet.
      .
      Kortom, het ‘wild om zich heen slaan’ zoals jij het noemt, zijn zonder uitzondering defensieve maatregelen om de orde te handhaven. Dat is ook wat wij verwachten van onze sterke regering. Geen slappe hap meer, geen anarchie zoals eind jaren 70, geen nodeloze oorlogvoering meer zoals in de laatste 25 jaar van de 20e eeuw. Alle aanwezige energie in Turkije mag nog door iedereen maar op 1 manier worden ingezet: een positieve.
      Een ieder die meent negativiteit in te moeten brengen, binnensteden te moeten afbreken of mensen te moeten belasteren of te beschimpen mag niet meedoen aan het nieuwe Turkije, totdat ze hebben begrepen dat ook zij meer kunnen winnen als ze hun mentaliteit omzetten in een positieve.
      .
      En dat geldt ook voor jou.

     • De anarchie in Turkije is meerder malen gestopt door het prachtige Turkse leger. Daarbij hebben veelal twee van jou soortgenoot volkeren de andere wereld in geholpen.Islamistische tuig en de separatisten. Zonder het leger was Turkije allang uit elkaar gevallen. Wat je grapje betreft: dat is duidelijk Turkije hatende boerenhumor. In de kringen van de echte Turken waar ik mij vertoef gaan er grappen over jouw soort mensen.Hoe die regelmatig een ezel neuken bij gebrek aan beter.Want dat is in jullie ogen geen HARAM.

     • Jouw soort volk hangen mensen aan die machtig en rijk zijn. Ik sta aan de kant van gerechtigheid en nee dat is niet de Chp. De kut-amerikanen en fascistisch Eu doen nu alsof ze door hebben dat ze een fout hebben gemaakt door de akp te steunen. NEEEEEE dit is een imperialistisch complot om Turkije op de knieën te brengen en het lukt ze aardig ook. Moge de Hutti rebellen nog meer grond winnen in het golfgebied. Zodat de fucking Saudi Arabië en Qatar geen geld meer hebben om naar de Akp te sturen. Moge die smerige IS en alle andere whabistische tuig vrienden die denken de wil van Allah te vervullen maar in werkelijkheid de wensen van de duivel en de smerige fascisten vervullen. Een kop kleiner worden gemaakt. Denk maar niet wanneer de hel werkelijk losbarst daar, de akp en met name smeerdogan Turkije zullen beschermen. Die nemen net als de laatste sultan een boot naar betere oorden. Turkije zal niet buitenschot blijven.

     • @Patriot
      Ten eerste, ik wil best met jou een discussie aangaan, want blijkbaar ben je best in staat om een inhoudelijke discussie op te zetten.
      Alleen dat veelvuldige gescheld tussendoor moet er nog even uit.
      Maar goed, ik wil je een kans geven om je leven te beteren en dus reageer ik nu voor 1 keer op wat je schrijft en ik beloof dat ik je in de toekomst niet zal negeren als je een bericht schrijft zonder ongefundeerd gescheld.
      .
      Ten tweede, dat prachtige Turkse leger van jou is de oorzaak van het constant plunderen van de schatkist door regeringen in de 20e eeuw en de enorme inflatie die altijd bestond in Turkije.
      Die troep is nu opgeruimd door de AKP, net zoals het leger terug in hun hok zit, en helaas voor jou, ditmaal definitief.
      Vanaf heden regeert democratie, en dat zou jou als voorstander van gerechtigheid toch aan moeten spreken. Het betekent alleen wel dat je een minderheid bent en zult blijven en in een democratie betekent dat, dat je mening er slechts beperkt toe doet.
      Maar dat is ook wel goed voor je, daar leer je vanzelf mee omgaan en dan weet je ook eens hoe het voelt hoe de meerderheid ven de Turkse bevolking zich in de 20e eeuw gevoeld heeft.
      Maar als je je netjes gedraagt zullen we je ook in het echte leven niet negeren en een klein beetje rekening met je houden.

     • Ik geef jou ook een kans als je ophoudt andere poltiek georienteerden te schofferen en te intimideren. Dus ook geen woord over chp aanhangers. Je moet weten wanneer je gewonnen hebt. Laat dat maar eervol zien. Je doet alsof iedereen die het niet eens is met de Akp neerkeek op zijn Anatolische mede Turk of Koerdische medemens.

  • Jullie ak water is aan het koken wat er straks van over blijft is condens wat zuiver is..Als een geest zal het condens vervliegen als de kook zijn punt heeft bereikt..Al met al droom verder stratenmaker,..het einde is inzicht..!

  • Inderdaad zijn de akp stemers te onderscheiden van de chp stemmers. De apkk stemmers lopen in berenvellen rond. De chp stemmers lopen er in stijl bij. Even serieus dit is gewoon serieus geintimedeer van jou. Alleen een hoer van een moeder kan een landverrader als jij voortbrengen. Want je bent een serieus orospu cocugu!

   • Ik moet constateren dat de onderlinge verhoudingen hier toch wel op een onelegante wijze duidelijk wordt. De kretologie is verre van beschaafd en dat wil regeren?
    Ik kan deze teksten alleen maar als primitief en stijlloos betitelen. In ieder geval niet iets om als Turk trots op te zijn.

     • Heb jij niet steeds verschillende namen jochie.Indien jij degene was die in een vreemde taal is aangesproken moet je het wel heel bont hebben gemaakt. Zo te zien aan de toon is er niets bij je veranderd.:)

    • @Grinslander
     Nu dat deze lui – de zuiver seculiere scheldkanonnen – hier zijn verschenen vind ik het haast een verademing dat jij er ook nog bent om mee te discussiëren. Het kan blijkbaar altijd slechter.
     Maar zullen we afspreken dat wij vanaf nu weer elkaar als vanouds zullen proberen te bestrijden en dit soort lui zullen negeren?

    • Welk deel moeten we voor je herhalen / uitleggen Ibrahim?
     Hoe komt het toch dat jouw soort mensen zo traag van begrip is?

     • Als ibrahim en bliksemzicht hopelijk meelezen, wil ik afspraak met je maken statenmaker. Datwe elkaar niet generaliseren en beledigen. Dus ook geen woorden zoals soort. Hopelijkwil iedereen hiwr aan meewerken. Ik geef je mijn woord in iedergeval.

 2. @ Patriot

  Volgens jou lopen de CHP-ers er in stijl bij, maar het is 200 % zeker dat jij daar niet aan voldoet. Met zulke vrienden heeft Kilicdaroglu geen vijanden meer nodig.
  .
  Tegen Bliksemschicht wil ik zeggen dat ik zijn weerzin begrijp, maar de drie laatste aan Stratenmaker gerichte woorden (‘walgelijk ben je’) lijken mij volstrekt onnodig. Het lijkt mij beter om een stukje te schrijven over CHP-ers die zich in Nederland inspannen voor een hunnerzijds positief verkiezingsresultaat. Die zullen er – in weerwil wat Stratenmaker daar over schrijft – toch ook wel zijn?

  • ‘Met zulke aanhangers heeft Kilicdaroglu geen vijanden meer nodig’.
   .
   Kees, zie je nou wel dat je een slimme vent bent!

  • Ik denk trouwens dat daar ook exact het probleem zit Kees. Bij seculieren is het uiterlijke vertoon van het grootste belang. Maar onder die ‘moderne’ verpakking zit niet bepaald Turkije’s trots.
   .
   Ik heb hier in het verleden al eens betoogt dat men zich niet zo zou moeten focussen op het moderne uiterlijk van bepaalde groepen Turken in bepaalde moderne Turkse steden.
   De Anatolische Turken en zelfs de Koerden zijn misschien niet de meest moderne mensen in Turkije, maar de warmte die die mensen nog altijd in hun harten hebben en ook uitstralen als je bij hen op bezoek bent en met hen omgaat is onbetaalbaar. Die mensen hebben nog normbesef en er is sociale cohesie.
   Dáár zit de werkelijke kracht van Turkije, ware het niet dat deze potentie decennialang is onderdrukt door voorgaande regimes.
   Maar het is bekend dat je een strandbal maar tot zover onder water kunt drukken, en hoe verder je hem onder water drukt, hoe hoger die boven het water uit springt als die losgelaten wordt.

 3. @Redactie
  Doe geen moeite. Patriot wordt genegeerd en er wordt niet gereageerd op zijn one-liners.
  We zien zijn berichtjes een beetje zoals die irritante reclamebanners zoals aan de bovenkant en zijkant van Turksnieuws; ze zijn er wel, maar je kijkt er verder niet naar.

   • Het blijft angstvallig angstvallig. Ik trek mij terug en zal ook niets meer zeggen na dit laatste bericht van mij. Dit turksnieuws gedoe hier, heeft wat mij betreft een nieuw level gehaald in negavititeit en ernst. Los van wat er allrmaal in het verleden is gezegd.Voel ik mij letterlijk GEÏNTIMIDEERD door de huidige berichtgeving en daarbij horende reacties van stratenmaker, omtrent de Turkseverkiezingen en de stemgang hier in Nederland. Hoewel er geen letterlijke bedreigingen zijn geuit, word er wel een klimaat gecreëerd die niet onderdoet van nazi Duitsland. Tenminste dat zegt mijn gevoel. Stratenmaker man als jou ergens in het verleden of op deze site onrecht is aangedaan. Get over it!! Je hebt je punt gemaakt. Je hebt gelijk op vele fronten.je bent intelligent. Ik zeg jou dit man tot man. Als je denkt mij en andere anderdenkende Turken denkt te kunnen bedreigen. Ja dat vind ik.Mijn God!! ik stap naar een Jurist om dit te laten uitzoeken of dit STRAFBAAR is voor jou of TURKSNIEUWS VANWEGE DIT TOELATEN. WILL IM AT IT, ga ik ook kijken of ik ook stappen kan ondernemen tegen andere bekendere haatzaaiende sites. Niet dat ik turksnieuws specifiek een haatzaaiende site vindt. Maar als Turksnieuws en andere mensen niet zien dat dit letterlijke nu bijna levensbedreigende woorden zijn en maar mild reageren. IK ga hiervan wel schelden ja. SUE ME!!!!!! Maar nogmaals ik maak hier werk van!!!!! Geen dreigement maar een belofte!!!! ( ik beticht grinslander en kees verder van niets . Maar waar gehakt wordt vallen spaanders in vorm van grove beledigingen. Dit kan nooit een excuus zijn om jullie zo uut te schelden. Dat is een tekortkoming van mij. Maar hang niet met mij de wijsneus uit…..menselijke broeders:-) Ja stratenmaker is ook een broeder van mij. Voordat ik Doei zeg ik meen dit hier Damne well wat ik hier zeg. Vaarwel tenzij ik hier weer GESTAPO CRAP lees en kom ik Binnenvallen!!!!!

    • Waarde vriend Patriot,
     Wij zitten overduidelijk niet op dezelfde golflengte, en daar is ook niks mis mee.
     Wanneer je een posting plaatst zoals hierboven, dan kunnen we in ieder geval netjes van gedachten wisselen. Daarnaast verdien en krijg je op dat moment mijn respect.
     .
     Wanneer ik zeg dat ik veel seculiere vrienden heb, dan is dat ook echt zo. Zij weten heel goed van mij dat ik een AKP aanhanger ben, maar omdat ik mij in mijn uitlatingen kan beheersen en zij hun inzichten eveneens in nette bewoordingen uiteen zetten hebben we vaak interessante discussies, waarbij we soms ook wel eens tot overeenkomsten komen. Ik vind die discussies altijd erg interessant, omdat ik ervan kan leren wat hun denkwijze is en wat hun inzichten zijn.
     Op politiek vlak worden we het waarschijnlijk niet snel eens, maar op menselijk vlak kunnen we het erg goed met elkaar vinden, sommige van deze vrienden ken letterlijk al vanaf mijn geboorte (onze ouders waren al vrienden voordat wij geboren waren).
     .
     Daarom beste Patriot, kan ik het des te meer waarderen dat je niet vergeten bent dat wij Turken uiteindelijk broeders zijn, en politiek best belangrijk is, maar niet het allerbelangrijkste. Daarom verheug ik mij op toekomstige discussies met jou zonder gescheld en nutteloos gestigmatiseer. Wij zullen uiteindelijk samen ons land vorm moeten geven en hatelijkheden helpen daar niet bij. En geloof me als ik zeg dat zeer in je mening ben geïnteresseerd, dus gewoon hier door blijven schrijven.

     • Op deze manier met zulke verwoordingen verdien jij respect te krijgen..Bij deze mijn respect naar jou toe..’

     • Zo is het Stratenmaker. Ik moet aan gisteren denken; we waren uitgenodigd door mijn vriend Mustafa voor een ‘privé concert’. Prachtige mevlanamuziek, door twee jonge mensen vertolkt op de ney (een houten bamboefluit). De ruim 10 bezoekers waren AKP en CHP-stemmers. ‘Nu moet je je ogen sluiten en even aan niets denken. Alleen luisteren en je mee laten voeren’ zei Mustafa. Op de achtergrond de bergen en de grillige, maar sublieme kustlijn van de Deniz Ege.
      .
      Inderdaad zijn er goddank nog andere zaken dan politiek en elkaar de huid volschelden. Juist en misschien vooral in Turkije.

 4. Sevdiklerinizle Siyaset yapmayin,..Siyaset dostuklari zedeler,..Siyasetci yollarina devam eder,…Siz dostlarinizi yitirmekle kalirsiniz.’

 5. Heb ook weer gezien dat de journalisten in Frankrijk nu ook door de regering worden gekortwiekt. Nog niet in dezelfde frequentie als die van de Turkse overheid maar wel serieus foute houding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here