Krant Cumhuriyet plaatst opnamen van wapens aan boord van transport naar Syrië

1
2

weapons syria mit index

Istanbul – Aanklagers in Turkije zijn een onderzoek begonnen naar de krant Cumhuriyet. Aanleiding is een vandaag in die krant verschenen artikel over een met veel mysterie omgeven vrachtwagentransport van de nationale inlichtingendienst MIT begin vorig jaar naar Syrië.

Voordat de vrachtwagens de grens met Syrië overstaken gaf een aanklager opdracht tot aanhouding van de voertuigen. Die aanklager wordt nu vervolgd. Hij handelde volgens de regering in opdracht van imam Fethullah Gülen.

De regering hield vol dat de lading uit humanitaire goederen voor etnische Turken in Syrië bestond. De al langer daarover bestaande twijfel werd vandaag bevestigd door foto’s en video’s op de website van Cumhuriyet. Daarop is te zien dat granaten en ander militair materieel onder dozen met medicijnen verborgen waren.

De opnamen werden gemaakt door gendarmes en soldaten die de vrachtwagens aanhielden en ondertussen ook worden vervolgd.

Cumhuriyet doorbrak zo het publicatieverbod dat in februari 2014 van kracht werd over het verdachte transport, wat onmiddellijk tot een onderzoek door justitie leidde.

De Turkse media kregen de laatste vier jaar 150 keer een publicatieverbod opgelegd. Naast het transport naar Syrië hadden die onder andere betrekking op het corruptieschandaal van eind 2013, de gijzeling van Turks consulaatpersoneel in Irak vorig jaar, het afluisteren van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de bomaanslag in Reyhanli in 2013, het afluisteren van het kantoor van president Erdogan, de mijnramp nabij Soma in 2014, de luchtaanval in Uludere waarbij 34 jonge smokkelaars omkwamen en het voetbalschandaal van 2011.

Istanbul/Peter Edel

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here