Vragen aan premier Yildirim over schimmige militaire onderneming (COLUMN)

0
16

sadat index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Fikri Saglar zit namens de Republikeinse Volkspartij (CHP) in het Turkse parlement. Eind jaren negentig viel hij op met zijn doortastende optreden in de onderzoekscommissie naar de verstrengeling tussen politiek, veiligheidsdiensten en extreemrechtse georganiseerde misdaad, die in 1996 aan het licht kwam naar aanleiding van een auto-ongeluk nabij het plaatsje Susurluk.

Er is sindsdien veel veranderd in Turkije, maar berichten over verdenkingen ten aanzien van illegale structuren behoren niet tot het verleden.

SADAT Inc.

Recentelijk stelde Saglar vragen aan premier Binali Yildirim ove SADAT Inc., een internationale onderneming die, zo blijkt uit de website ervan, aan militair advies doet, zoals in het kader van militaire samenwerking tussen islamitische landen. Volgens Saglar biedt SADAT militaire opleidingen aan gericht op ‘inlichtingen, psychologische oorlogsvoering, sabotage, aanvallen, hinderlagen en moord.’

SADAT werd begin deze eeuw opgericht. Destijds beschouwden de generaals in Turkije zich nog als de beschermers van het strikte secularisme, zoals dat door de oprichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk, werd vormgegeven. Daardoor was er voor fundamentalisten geen plaats in de strijdkrachten.

Om die reden uit de strijdkrachten verdreven militairen waren van harte welkom bij SADAT, dat qua oriëntatie even islamistisch is als de in 2002 aan de macht gekomen Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Saglar benadrukt ook de nauwe banden tussen SADAT en de AKP.

Fuat Avni

Vorige maand werd SADAT door het waarschijnlijk aan de beweging rond imam Fethullah Gülen verbonden Twitteraccount Fuat Avni, in verband gebracht met de Islamitische Staat (IS), en met Osmanli Ocaklari, een met president Erdogan sympathiserende jongerenorganisatie.

De vragen van Saglar over SADAT aan Yildirim wekken de indruk mede gebaseerd te zijn op de beweringen van Fuat Avni.

Tanriverdi

Met de tweets van Fuat Avni en het initiatief van Saglar in het parlement, vond de directeur van SADAT, brigadegeneraal b.d. Adnan Tanriverdi, de tijd gekomen voor een ontkenningsoffensief.

Via het staatspersbureau Anadolu sprak Tanriverdi tegen dat SADAT over trainingskampen beschikt. Weinig overtuigend, want een video op de website van de schimmige onderneming toont militaire opleidingen en die moeten toch ergens plaatsvinden. Uiteraard kan SADAT faciliteiten voor militaire opleidingen huren, maar dan is er de vraag van wie.

Tanriverdi ontkende dat SADAT belangen of relaties kent met terroristische organisaties:

‘Dat is niet eens mogelijk. We hebben geen guerrillaopleidingen gegeven aan enig land, of enige illegale internationale organisatie. Ze proberen onze president via ons aan te vallen, alleen omdat we diensten aanbieden gericht op irreguliere oorlogsvoering en speciale operaties.’

Esedullah

Tanriverdi erkende dat SADAT contacten onderhoud met andere landen, maar zei dat daar tot dusver geen serieuze opdracht van zijn aangenomen. Echt? Er staat op Youtube sowieso een aardige video van SADAT met computeranimaties over een militair opleidingskamp dat de onderneming voor een ‘regiment in Libië’ zou hebben ‘voorbereid’ (met muziek van de Mehter, de kapel van de Ottomaanse militairen).

Maar hoe dan ook, Tanriverdi’s ontkenningen leiden tot de vraag wie er dan wel door SADAT wordt opgeleid.

Wellicht kan CHP-volksvertegenwoordiger Saglar nog aan premier Yildirim vragen of er een connectie bestaat tussen SADAT en de mysterieuze door getuigen waargenomen paramilitaire eenheden die in Zuidoost Turkije tegen de Koerdische PKK strijden. Zoals het reeds eerder door Turksnieuws genoemde Esedullah, dat op zich ook al met IS werd geassocieerd.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here