De leeuwen van Allah zijn er in Zuidoost Turkije; politie, of jihadisten?

11
13

esedullah images

Istanbul – De laatste maanden is de Koerdische PKK erg actief in stedelijke gebieden. Nadat de Koerdische separatisten een wijk ‘autonoom’ verklaard hebben, kondigen de Turkse autoriteiten een uitgaansverbod af, waardoor de plaatselijke bevolking geen inkopen kan doen en in noodgevallen niet eens naar een ziekenhuis kan gaan.

Deze situatie duurt vaak tot tien dagen, waarbij het gebied volledig afgesloten wordt, zodat de media er ook geen toegang toe hebben.

Zijn de Turkse veiligheidsdiensten klaar met de PKK, dan kunnen journalisten het betreffende gebied weer betreden. Daar treffen ze dan een verwoesting aan die doet denken aan beelden uit Syrië, en krijgen ze getuigenissen te horen over mensenrechtenschendingen tegen burgers.

Esedullah

In gebieden waar het tot confrontaties met de PKK komt staan opvallende teksten op de muren, vaak geladen met racisme en haat jegens vrouwen. Ook staat er ‘Esedullah Tim burda’, wat vertaald neerkomt op ‘het team van de leeuwen van Allah is hier.’

Esedullah is een mysterieuze paramilitaire eenheid die nauw betrokken is bij operaties tegen de PKK en burgers daarbij niet ontziet. Volgens het parlementslid van de Democratische Volkspartij (HDP) Caglar Demirel treedt Esedullah ongekend hard op:

‘Ze richten geweren op vrouwen en kinderen. Ze dwingen mannen op de grond te liggen en trappen dan op hun handen, voeten en ruggen. Ze kennen geen wetten.’

Esedullah doet qua hardhandigheid denken aan de beruchte Özel Tim uit de jaren negentig, waarvan de leden veelal afkomstig waren uit de fascistische Grijze Wolven. Waar de drijfveer bij de Özel Tim uit nationalisme bestond, lijkt Esedullah echter vooral door het geloof geïnspireerd te worden.

Islamitische Staat

Op Youtube verscheen een video waarop leden van een speciale eenheid na een geslaagde operatie tegen de PKK in de lucht schieten en het bekende ‘Allahu Akbar’ (Allah is groot) roepen. Met hun zwarte maskers doen ze denken aan de beruchte beul Jihadi John van de Islamitische Staat (IS).

Er zijn meer associaties met IS. Volgens Idris Baluken van de HDP wordt Esedullah ‘door de methoden van IS geïnspireerd.’ De leden ervan roepen volgens Baluken ook slogans van IS.

De nieuwssite Diken sprak met een inwoner van het door een uitgaansverbod getroffen Sur in de provincie Diyarbakir. Volgens hem leek het alsof de Esedullah-leden onder invloed van drugs waren. Hij zag hen zonder masker en merkte toen dat ze lange donkere baarden dragen, wat voor Turkse politieagenten ongebruikelijk is.

Dat laatste draagt bij aan de twijfel of het een politie-eenheid is. De politie lijkt in ieder geval weinig ingenomen te zijn met het wel erg hardhandige optreden van Esedullah. Uit die richting klonken recentelijk enige waarschuwende woorden.

Vragen

De eerder genoemde HDP-volksvertegenwoordiger Caglar Demirel stelde in oktober vragen over Esedullah aan minister van Binnenlandse Zaken Selami Altinok, maar wacht twee maanden later nog steeds op een antwoord.

Demirels collega van de Republikeinse Volkspartij (CHP) wilde ook meer weten over Esedullah en stelde er vragen over aan premier Davutoglu. Het ministerie van Binnenlandse Zaken begon vervolgens een onderzoek. Echter, niet naar Esedullah op zich, als wel naar de dreigende teksten op muren in Zuidoost Turkije.

Columbia Universiteit

Voor de een is Esedullah een speciaal door president Erdogan samengestelde eenheid, voor de ander gaat het om uit Noord-Syrië afkomstige jihadisten, mogelijk zelfs van IS. Die laatste veronderstelling zal mede in de hand gewerkt worden door verklaringen van getuigen dat de leden van Esedullah niet (of niet altijd) Turks of Koerdisch spreken, maar een andere taal.

De Esedullah-kwestie sluit aan bij vermoedens over betrekkingen tussen de Turkse regering en jihadisten. Die vermoedens leven wereldwijd; van de Russische president Poetin, tot in de VS bij voormalig NAVO-opperbevelhebber generaal Wesley Clark.

De Columbia Universiteit in New York gaf vorig jaar opdracht aan een team onderzoekers om de publicaties in dit verband op een rij te zetten. Zonder direct bewezen te achten dat de in Turkije regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) inderdaad samenwerkt met de Islamitische Staat (IS), dan wel met aan al-Qaeda gelieerde groepen als Jahbat al-Nusra, kan het geen kwaad deze informatie in overweging te nemen.

Istanbul/Peter Edel

11 REACTIES

  • Hayret, het westen kan van veel beticht worden, echter niet van zionistische propaganda. Recentelijk heeft de EU besloten dat producten uit de bezette gebieden in Israël als zodanig gelabeld dienen te worden.
   De meeste Europese landen erkennen Palestina.
   Misschien dat u zich eens kan verdiepen in het verdrag van Sèvres. Turkije lapt dit namelijk al bijna een eeuw aan zijn laars. Er loopt daarmee zelfs een parallel met de situatie tussen Israël en Palestina. Welke naam geven we de Turkse propaganda dan?

 1. Hoewel ik goed kan instemmen met de inhoud van bovenstaande reactie van ‘Kees’, ben ik not amused dat hij mijn pseudoniem gebruikt. Dus beste ‘Kees’, maak er Jan, Piet, Klaas of Ahmed of desnoods ‘Kees 2’ van. Op die manier wordt verwarring voorkomen.

  Dat ik de laatste tijd niet meer reageer op deze site, wil niet zeggen dat ik deze voor Nederlanders en Nederlandse Turken belangrijkste bron van nieuws(duiding) over Turkije niet meer volg. Integendeel – de bijdragen van Peter Edel zijn en blijven onmisbaar voor een goed zicht op de ontwikkelingen in het land van Erdogan. Waarschijnlijk denkt Paul Brill er net zo over, want in Edels geest stond er vandaag een prima stuk in de Volkskrant over Turkije (zie ‘Turkije ligt overhoop met al zijn buren’).

  Natuurlijk moeten de Hayrets, de Maho’s en de Stratenmakers niets hebben van Edels degelijke kritische beschouwingen. Die doen zij bij voorbaat af als zionistisch / westers/ links /anti-turks (invullen naar keuze) en gaan zij onverminderd door met hun persoonlijke verdachtmakingen aan het adres van Edel (hierin bestaat wat hen betreft geen keuzevrijheid).
  Omdat ik geen trek heb in scheldpartijen en in het eindeloos weerleggen van hun drieste en boosaardige factfree-onzin is dat de reden waarom ik de laatste maanden niet meer reageer. Toch hecht ik aan het patent op mijn pseudoniem, want na regen komt zonneschijn. Daarmee bedoel ik dat er vast wel weer een tijd aanbreekt die het discussiëren op deze site de moeite waard maakt.

  • En dat je het grotendeels eens bent met de eerste tekst spreekt behoorlijk voor zich. Het is namelijk je eigen tekst, dat 1 op 1 gekopieerd is naar een nieuwer artikel.
   Slimmerik.

  • @Kees, of je nou iemand uitscheld of vals beschuldigd, het komt op het zelfde neer..dus niet zielig doen vriend. Wil je niet meer reageren blijf dan gewoon weg…tip: ga naar Elsevier daar ontvangen ze people zoals jouw met open armen de rascistische bastaards,

  • Was jij niet degene die zat te schreeuwen van..De oorlog tegen de PKK is om stemmen te winnen voor AKP tijdens de verkiezingen..en sugureerde dat het na de verkiezingen zou aflopen, ook Edel schetste het zelfde beeld, Keesjes, Petertjes, Shmeultjes en Izmirtjes hebben het allemaal mis. Dit zijn lui die het niet kunnen verdragen dat AKP het land bestuurd, lui als zij, zijn juist één van de oorzaken van polarisering. Lui als zij verspreiden onwaarheden, bedelen hulp uit buitenland en hopen dat machten uit het buitenland zullen ingrijpen kortom ze doen het zelfde als wat Fedkom probeerd te doen. Ze nemen hierbij streken over van Mal Kilicdaroglu, Selo Demirtas, Feto, Kara Dogan met zijn media en vele andere sukkels en bandieten. Ze beseffen niet dat deze bandieten liever aan de zijde van de PKK staan als achter hun staat daarmee dus achter hun volk als we er vanuit kunnen gaan dat ze bij het volk horen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here