Tahir Elci over Esedullah, ‘de leeuwen van Allah’

8
19

elci images

Istanbul – Op 28 november kwam de gerespecteerde advocaat en mensenrechtenactivist Tahir Elci om het leven bij een schietpartij in de Koerdische stad Diyarbakir, toen hij daar een toespraak hield. Rond de toedracht heerst onduidelijkheid. Elci zou zijn getroffen nadat de politie in een vuurgevecht was beland met PKK-strijders. Ook als dat het geval was staat echter niet vast of hij door de politie werd getroffen, of door de PKK.

Het zou erg toevallig zijn wanneer uitgerekend Elci door een verdwaalde kogel werd geraakt. Hij werd in de nek getroffen, wat op een executie wijst.

Diepe staat

Het staatspersbureau Anadolu wist verbazingwekkend snel te melden dat de PKK de dood van Elci op haar geweten had. Naast het dode lichaam van Elci werd een pistool gevonden waarmee volgens premier Davutoglu een politieagent werd gedood.

Twee dagen later hield de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) het op een gerichte aanslag, die overeenkomsten toont met de moord op de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink in 2007. Ook nu weer zou de Turkse ‘diepe staat’ verantwoordelijk zijn. Volgens de HDP was de kogel waar Elci door getroffen werd afkomstig uit een politiewapen. De schutter was volgens getuigen echter een man met een baard, wat uitzonderlijk is voor de politie.

De HDP dringt aan op een parlementair onderzoek naar de moord op Elci. Dit voorstel werd door de Republikeinse Volkspartij (CHP) gesteund, maar door de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) afgewezen.

Een paar dagen later tracht een aanklager onderzoek te doen op de plaat delict. Dat valt niet mee. Kinderen spelen naar verluidt met bewijsmateriaal, wat mogelijk werd omdat de politie het gebied niet afsloot voor onderzoek. Verder zijn er berichten dat er ook nu nog geschoten wordt, volgens zeggen door de PKK.

CNN Türk

Een paar weken geleden deed Elci van zich spreken door op Tv-kanaal CNN Türk te zeggen dat het te eenvoudig is om de PKK alleen een terroristische organisatie te noemen. Dit kwam hem op een aanklacht te staan waarin hem ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ ten laste werd gelegd. Als hij niet vermoord was had Elci een dezer dagen voor moet komen.

De aanklacht tegen Elci ging voorbij aan het feit dat hij de PKK opriep tot het beëindigen van acties in stedelijke gebieden. Zijn laatste woorden in Diyarbakir waren:

‘We willen hier geen vuurwapens, geen confrontaties en geen operaties.’

Esedullah

Tegenover de nieuwssite Bianet sprak Elci in oktober over Esedullah (‘de leeuwen van Allah’), de met veel mysterie omgeven paramilitaire eenheid die in Zuidoost Turkije actief is en eerder al door Turksnieuws werd besproken. Elci zei over Esedullah:

‘In de jaren negentig stonden teams voor speciale operaties meestal onder invloed van de Partij van de Nationale Beweging (MHP) en de daaraan verbonden nationalistische ideologie. Destijds werden ook al voor de Koerdische identiteit beledigende slogans geroepen, zoals “weg met mensenrechten.”

Tegenwoordig vallen dergelijke speciale eenheden onder de hegemonie van een religieusnationalistische ideologie en zien we een nog gevaarlijker tendens tot ontwikkeling komen.

De dreiging is ernstig, met een opstelling waarin de Koerdische gemeenschap als vijand wordt beschouwd, er geen grenzen zijn, waar men zich aan geen enkele wet houdt en waarin de enige benadering uit schieten en doden bestaat. Ook speciale eenheden, die in een gewapende strijd met militanten verwikkeld zijn, dienen zich aan de grenzen van de wet te houden.

We spreken over het gevaar van een confrontatie tussen bevolkingsgroepen in Turkije, maar goddank zien we in de Turkse noch Koerdische samenleving een dergelijke tendens. Het religieuze radicalisme dat samen met een immer toenemend nationalisme binnen de veiligheidsdiensten geïntegreerd raakt vertegenwoordigt echter een groot gevaar. Aan de andere kant ziet de Koerdische samenleving de veiligheidsdiensten als een bezettingsmacht die hen tracht te doden.

Wat is de betekenis voor een diep in religieuze waarden verankerde Koerdische samenleving van het afschieten van geweren in de lucht [door een paramilitaire eenheid] waarbij “allahu akbar” wordt geroepen? Wat we zien is een structuur die zich geleidelijk van de samenleving vervreemdt, en de samenleving als een bedreiging ervaart. De relatie tussen staat en samenleving komt geleidelijk tot verval.

De structuur die men “Esedullah Tim” noemt wordt op veel plaatsen gezien. Deze structuur doet zich nationalistisch en religieus voor en kent een handelswijze die naar het jihadisme verwijst.
Ze zien de Koerdische gemeenschap als niet-islamitisch en dat wordt gevaarlijk. Dit verwijst naar toespraken van [president Recep) Tayyip Erdogan waar in hij zegt “Ze zijn Zoroastrisch en ze hebben niets met de islam van doen”’

Aldus de op 28 november vermoorde advocaat en mensenrechtenactivist Tahir Elci.

Istanbul/Peter Edel

8 REACTIES

 1. Geachte heer de columnist,
  .
  Aan u is door verschillende personen gevraagd om in te gaan op opmerkingen op uw column, gestelde vragen te beantwoorden ofwel om onduidelijkheden toe te lichten.
  U schrijft nogal driftig deze dagen, maar het zou wel zo netjes zijn om ook eens te reageren op mensen die u vragen stellen.

 2. jammer vand deze man. Ook al was niet iedereen met hem eens mbt zijn uitspraken over PKK – ik ook niet trouwens – dit had hij niet verdiend. Hierachter schuilt een vies spel. Een spel, waarbij momenteel gelijk PKK is aangwezen, maar het kan van alles zijn. Nu zegt de regering weer: we gaan het uitzoeken en de dader(s) zal/zijn opgepakt worden. Jaja, er zijn all meer dan 200 zaken onopgelost en de daders lopen nog vrij.

  De daders komt rennend van de overkant aan, door beveiligers wordt hij onder schot genomen, niemand die hem raakt, vervolgens rent hij voorbij en weer raakt niemand hem op afstand van 1 meter….Bizar!!! De regering probeert weer haar eigen lijf te reddeb dmv uitspraken zoals ” het is de terreur, we zoeken het uit”. Nee, weer de laksheid. Weer veiligheidsprobleem.

  Premier Davutoglu en Erdogan: Stem op AKP en er komt een einde aan terreur, beloofd. Wij zijn de enigen die de terreur kunnen stoppen. Stem op ons. Daarom heeft 9,5% op laatste moment op AKP gestemd, niet dat ze echt die partij steunen.

  Resultaat: NUL!
  Nu zeggen ze: terreur is lastig, maar we staan achter onze aanpak, we gaan door tot het einde…Ja, klopt, wie gaan dood? jonge onschuldige soldaten. Hebben de zonen van Erdogan hun dienstplicht gedaan? Geldt trouwens voor heel AKP en de andere partijen.
  Resultaat 2: volgend probleem, Rusland, weer een chaos. Weer een probleem, weer, weer..

  Waarom begrijpt Erdogan gewoon niet dat hij nooit serieus wordt genomen door grote landen? Dit heeft uiteraard gevolgd dat Turkije niet serieus wordt genomen dankzij deze man, maar ja fascisten onder onder ons, hebben maar 1 doel: lang leve sultan, alles behalve AKP moet weg…SUcces malloten.

  • @Tutar
   Elders heb ik al uitgebreid bestreden dat Erdogan niet serieus genomen zou worden.
   .
   Maar hier dan nog maar eentje:
   Eergisteren nog had Erdogan in Parijs een 1-op-1 gesprek van een half uur met president Obama. En daar werden serieuze zaken besproken, niet een of ander theekransje.
   Ik vraag je: 194 wereldleiders bijeen, maar Obama gaat apart zitten met alleen Erdogan om zaken te bespreken.
   (Wanneer had Rutte voor het laatst een serieus gesprek met Obama?)
   .
   Wie wordt hier nou niet serieus genomen?
   Maak jezelf nou niet belachelijk met dit soort ongeloofwaardige uitspraken, want wat iedereen op TV kan zien komt niet overeen met wat jij schrijft.
   .
   Natuurlijk, ik begrijp heus wel dat jij ZOU WILLEN dat Erdogan niet serieus genomen zou worden, omdat jij persoonlijk een hekel aan hem hebt. Maar het gaat niet om jouw gevoelens. We kijken alleen naar de feiten, en die spreken jou ernstig tegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here