Journalisten draaien het Turkse cachot in (COLUMN)

50

dundar images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – De inkt in de internationale mainstream kranten over het door de Turkse luchtmacht neergeschoten Russische gevechtsvliegtuig was amper droog, of een nieuwe kwestie rond Turkije eiste daar al weer de aandacht.

Deze keer ging het om de arrestatie van twee journalisten van de krant Cumhuriyet. Hoofdredacteur Can Dündar en de vertegenwoordiger van Cumhuriyet in Ankara, Erdem Gül.

De grote gemene deler tussen beide kwesties is Syrië. Cumhuriyet plaatste met documenten en foto’s vraagtekens bij de claim van de regering dat de lading van een vorig jaar aangehouden transport naar Syrië van de nationale inlichtingendienst MIT uit humanitaire hulpgoederen bestond. De door Cumhuriyet gepubliceerde gegevens suggereerden dat MIT wapens naar Syrië transporteerde.

In de meeste democratieën valt het brengen van dergelijke onthullingen onder de noemer journalistiek, maar in de ‘geavanceerde democratie’ van Turkije ligt dat anders. Voor Dündar en Gül leidde het plaatsen van dit voor de regering belastende materiaal tot de beschuldiging van militaire spionage, verraad en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Die terroristische organisatie heet ‘FETÖ’. Zo noemen de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en de daaraan verbonden media tegenwoordig de beweging rond imam Fethullah Gülen.

In 2013 transformeerde de samenwerking tussen de Gülen-beweging en de AKP in een diep conflict. Nog maar twee jaar geleden, maar er is sindsdien zoveel gebeurd dat de tijd waarin het nog koek en ei was een eeuwigheid geleden lijkt.

Dündar en Gül kunnen mede op basis van de aantijging over betrokkenheid bij ‘FETÖ’ tot een levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld. Op 26 november werden ze in Istanbul gearresteerd.

Bizar

Een tochtje door de geschiedenis toont hoe bijzonder de gang van zaken is. In 2008 werd de toenmalige hoofdredacteur van Cumhuriyet, Ilhan Selcuk, gearresteerd op initiatief van tot de Gülen-beweging behorende aanklagers. Volgens hen was Selcuk betrokken bij de Ergenekon gedoopte samenzwering tegen de AKP en de Gülen-beweging.

De Ergenekon-procedure bleek later op een fantasievolle aanklacht en vervalst bewijsmateriaal gebaseerd te zijn en de veroordeelden – die vaak niet meer met elkaar gemeen hadden dan dat ze kritiek hadden op de AKP en de Gülen-beweging – kwamen op vrije voeten.

De journalist Ahmet Sik schreef een onthullend boek over de Gülen-beweging, wat ertoe leidde dat Gülens aanklagers hem in 2011 eveneens lieten arresteren op beschuldiging van Ergenekon-lidmaatschap. Sik bracht een jaar door in de gevangenis van Silivri (waar Dündar en Gül nu worden vastgehouden). Tegenwoordig werkt Sik voor Cumhuriyet, de krant waarover justitie momenteel meent dat de hoofdredacteur ervan aan de Gülen-beweging verbonden is.

Het zou bizar zijn wanneer Sik zich associeert met kringen die vier jaar geleden voor zijn arrestatie pleitte. Het zit dan ook anders. FETÖ is meer dan alleen de Gülen-beweging
het is de verzamelnaam voor hen die de AKP tot last zijn, zoals Ergenekon dat voorheen was. Ergenekon werd FETÖ; de aanklagers werden de beklaagden.

Kenes

Bülent Kenes is de hoofdredacteur van de tot de Gülen-beweging behorende Engelstalige krant Today’s Zaman. Een paar jaar geleden pleitte Today’s Zaman voor de arrestatie van journalisten als de zojuist genoemde Ahmet Sik. Kenes verdedigde toen het beleid van de AKP.

Het conflict tussen de AKP en de Gülen-beweging deed Kenes van koers veranderen. Sindsdien schrijft hij kritisch over die partij en over president Erdogan. Dat leidde tot een juridische procedure tegen hem, waarbij justitie hem verwijt Erdogan beledigd te hebben. Deze week eiste een aanklager acht jaar gevangenisstraf tegen Kenes.

Volgens de krant Sözcü zijn ondertussen 250 Turken in beschuldiging gesteld voor het beledigen van Erdogan. Vaak zijn dat journalisten, maar er zitten bijvoorbeeld ook studenten en scholieren tussen.

Natuurlijk, belediging van het staatshoofd is ook in andere landen strafbaar. In Turkije komt het daar de laatste jaren echter opvallend vaak over tot vervolging.

Volgens Sözcü kwam dat onder de vier voorgangers van Erdogan maar een keer voor. Vanwaar dat grote verschil? Dat Erdogan in tegenstelling tot zijn voorgangers de grondwet bruuskeert door zich met de dagelijkse politiek te bemoeien heeft daar veel mee te maken.

Daarnaast werken Erdogans polariserende en provocerende uitspraken bij velen als een rode doek op een stier. Leidt dat tot reacties dan is de president daar erg snel over op zijn teentjes getrapt. Dat is hij ook over kwesties die hij liever niet in media ziet. Corruptie, verdacht buitenlandbeleid, islamisering van de samenleving, noem maar op.

Hürriyet

Op 27 november werd bekend dat tegen de columnist Ertugrul Özkök van de krant Hürriyet een gevangenisstraf van meer dan vier jaar is geëist wegens belediging van Erdogan. Aanleiding was een heetgebakerde column, waarin Özkök de naam van de president echter niet eens noemde.

Het artikel van Özkök verscheen op 3 september in Hürriyet. Sindsdien is veel veranderd bij die krant. Eerder wees Turksnieuws al op het ontslag van de economieanalist Emre Deliveli bij de Engelstalige editie Hürriyet Daily News (HDN). Volgens Deliveli leeft bij Hürriyet veel vrees voor Erdogans toorn en anticipeert men daar op. Dat laatste is te merken aan de recente berichtgeving en de toon in columns.

Op vier november verscheen de columnist Cem Kücük van de regeringsgezinde krant Star bij een live Tv-programma. Kücük kwam eerder in het nieuws omdat hij Hürriyet-columnist Ahmet Hakan bedreigde. Drie weken later werd Hakan door leden van de AKP mishandeld.

Tijdens het Tv-programma dreigde Kücük dat Hürriyet en Zaman door de overheid onder controle zouden worden genomen, zoals dat eerder al met de kranten Bugün en Millet gebeurde. Verder richtte hij zich tegen Aydin Dogan, de eigenaar van het mediaconcern waar Hürriyet toe behoort. ‘Van nu af controleren we jou’, zei Kücük en hij droeg Dogan op drie journalisten te ontslaan. Zou Dogan dat niet doen dan kon hij volgens Kücük consequenties verwachten.

Een van de door Kücük genoemde Hürriyet-journalisten was Bülent Mumay. Deze week werd Mumay door de Dogan Mediagroep ontslagen. In het kader van bezuinigingen…

Nokta

Was dit al het onheil voor de media in Turkije van deze week? Nee, er was meer, want op 25 november waren de redacteuren Cevheri Güven en Murat Capan van het tijdschrift Nokta de sigaar.

Nokta plaatste de dag na de verkiezingen van 1 november een tekst op de cover waarmee met het woord ‘burgeroorlog’ op de scherpe polarisering binnen de Turkse samenleving werd gewezen. Een aanklager maakte daar een ‘oproep tot een gewapend conflict’ van en eiste vijftien tot twintig jaar brommen voor Güven en Capan.

Democratie

In vijf dagen tijd gingen twee journalisten achter de tralies met een eis tot levenslang, terwijl vier collega’s van hen lange gevangenisstraffen tegen zich hoorden eisen. Ondertussen neemt op verschillende redacties de angst toe voor een ingrijpen door de overheid.

Er zijn beslist landen waar het ernstiger gesteld is met het recht op vrijheid van meningsuiting dan Turkije, maar dat zijn geen democratieën. Is Turkije een democratie? Zij die menen dat democratie ophoudt bij de stembus zullen die vraag beslist bevestigend beantwoorden. Wie meent dat persvrijheid een onverbrekelijk onderdeel is van democratie, zal daar echter anders over denken.

Volg Peter op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012,Uitgeverij EPO, Antwerpen)

50 REACTIES

 1. Edel schrijft:
  ‘In de meeste democratieën valt het brengen van dergelijke onthullingen onder de noemer journalistiek, maar in de ‘geavanceerde democratie’ van Turkije ligt dat anders. Voor Dündar en Gül leidde het plaatsen van dit voor de regering belastende materiaal tot de beschuldiging van militaire spionage, verraad en lidmaatschap van een terroristische organisatie.’
  .
  In de meeste democratieën is geen sprake van een oorlogssituatie en om die reden is de journalistieke vrijheid wat ruimer. Wat overigens niet betekent dat alles wat Westerse journalisten schrijven wettelijk gezien niet aangepakt zou kunnen worden. De noodzaak is er alleen niet en dus wordt er van alles gedoogd. Mensen – zoals Edel – wennen aan die gedoogsituatie en denken dat dat de standaard is.
  .
  We hebben afgelopen week in Frankrijk kunnen zien, dat wanneer er dreiging in een land is de president de noodtoestand kan afkondigen. Dat brengt vele vrijhedelijke beperkingen met zich mee. Maar zelfs de burgers van een land begrijpen de noodzaak van zelfcensuur. Zo verzocht de politie in Frankrijk en België haar burgers niet alles wat zij waarnamen op Twitter of Facebook te publiceren, zodat daarmee geen strategische informatie onbedoeld aan de vijand wordt doorgegeven.
  .
  Feitelijk is dit wat de 2 journalisten van Cumhuriyet hebben gedaan. Ze hebben militaire intelligence gepubliceerd, waarmee de vijand (Daesh, Assad) te weten is gekomen wat hen te wachten stond en over wat voor soort wapens hun tegenstanders beschikken.
  En dus valt dit onder ‘landverraad’.
  Ze hadden ook gewoon hun grote mond kunnen houden.
  .
  Weet je Edel, jij bent gewoon te verwend geraakt omdat je al te lang geen oorlog mee hebt gemaakt in Nederland. Daardoor wordt in Nederland de hand gelicht met allerlei veiligheidsregels. Zo zal niemand in Nederland zich kunnen voorstellen dat het verboden zou zijn om bij Schiphol vliegtuigen te spotten. Toch is dit wettelijk verboden.
  Vissen vanaf een sluis of een brug? Dat is wettelijk verboden.
  En zo zijn er nog veel meer gegronde regels die niet worden gehandhaafd, maar in tijden van conflict wel degelijk legaal uit de kast mogen worden getrokken. Alleen mensen die hun eigen nieuwsgierigheid boven de veiligheid van hun medemensen verheffen zullen hier tegen ageren.
  Denk eerst eens na Peter!

 2. Over welke democratie in Turkije hebben wij het over? Geen enkele president van Turkije heeft zoveel rechtzaken aangespannen als Erdogan. Dusdanig dat de rechters enkel bezig zijn met rechtzaken aangespannen door Erdogan. Zelfs kinderen worden aangeklaagd.
  Vul zelf maar in hoe je zo een persoon noemt.

  FETÖ is vijand nummer 1 nu. Hieronder een aantal citaten van Erdogan:

  rond de zaak Ergenkon: ” ik ben de persoonlijke officier van Justitie van de zaak Ergenekon”.
  ” we hebben ze( ze= Organisatie Fetullah Gulen) alles gegeven waar ze om vroegen”
  ” Organisatie van Gulen is een terroristische organisatie”.
  Erdogan en Gulen waren tot eind 2013 samen, deden alles samen. Brengt de volgende vraag met zich mee: indien Gulen een terroristische organisatie is, heeft Erdogan dan als toenmalige premier van Turkije samengewerkt met een terrorisctische organisatie, welke volgens de grondwet betekent dat ieder dit doet een landverrader is en riskeert een zeer lange gevangenisstraf.
  ” Ze hebben mij in de maling genomen. Zeer vervelend dat onschuldige mensen jaren in de gevangenis hebben gezeten”
  “Asad is een goede vriend”.
  ” Asad heeft mij in de maling genomen”.
  ” we hebben de gouverneurs de opdracht gegeven om geen bevelen te geven aan het leger om pkk-stijders aan te vallen. Pkk heeft de Cozum Sureci(vredesproces) gebruikt om wapens te verzamelen. Ze hebben ons in de maling genomen”.
  Mijnongeluk Soma 300 doden: ” Het is eenmaal zo geschreven, hoort bij het beroep”.
  Erdogan tegen een burger: ” als je ontevreden bent, neem je moeder mee en rot op”.

  10-11 jaar geleden: ” Ik ben van oorsprong Armeens”.
  2014: ” ik ben een Turk”.

  Narcisme is zeer vervelend.

  • @Tutar,
   .
   Wat probeer je hier nu precies duidelijk te maken? Dat Erdo?an niet achter zijn uitspraken staat ofzo?
   En is dat dan een zonde?
   Ik vind het eerlijk gezegd vrij normaal dat de gang der dingen voortschrijdend inzicht brengt en dat mensen daarop reageren en van standpunt veranderen. Sterker, ik zou het niet verantwoordt vinden als een leider blind achter zijn eenmaal aangenomen principes zou blijven aanlopen zonder open te staan voor feiten en ontwikkelingen.
   .
   Maar van CHP-ers is het inderdaad wel bekend dat zij vrij blind op hun partij blijven stemmen, ook al zou k?l?çdaro?lu rechtstreeks op hun gezicht schijten. Alleen al het feit dat deze muppet na zoveel nederlagen en onnozelheden nog steeds partijleider is, zegt genoeg over CHP-ers.
   .
   Assad kan inderdaad een goede vriend geweest zijn. Wat niet wil zeggen dat je er daarom geen onenigheid mee kunt krijgen. Of wilde je soms zeggen dat jij in je leven nog nooit onenigheid met een vriend hebt gehad in je leven?
   Sterker, het is zelfs mogelijk dat meningsverschillen uiteindelijk weer worden bijgelegd. En geen onzin over ‘dit was een oorlog en geen misverstand en daarom onvergeeflijk’, want Nederland en Duitsland waren binnen enkele jaren na WO II ook alweer de dikste vrienden.

 3. ‘Zij die menen dat democratie ophoudt bij de stembus zullen die vraag beslist bevestigend beantwoorden. Wie meent dat persvrijheid een onverbrekelijk onderdeel is van democratie, zal daar echter anders over denken.’
  .
  Persvrijheid houdt op, daar waar de Staatsveiligheid begint.
  Iemand die zoiets provocerends schrijft als ‘BURGEROORLOG’ roept op tot het opnemen van wapens en geweld. Dat gaat leiden tot gewonden en dode burgers.
  De journalist die zich zo onverantwoordelijk gedraagt onder het mom van persvrijheid in een momenteel instabiel Turkije en daarmee mensenlevens in gevaar brengt hoort terecht voor het gerecht gebracht te worden.
  .
  Was het destijds niet Pim Fortuyn die bij voorbaat zijn tegenstanders al beschuldigde van demonisering van zijn persoon en hen bij voorbaat al schuldig verklaarde mocht hem wat overkomen. Half Nederland was het met hem eens en eiste maatregelen. Die kwamen niet, en de afloop is bekend.
  Is dat wat je wilt, Edel, wanneer je deze onruststokers hartstochtelijk verdedigd?

   • Hou jij nou eens even je inhoudsloze waffel als je niks inhoudelijks te melden hebt.
    Werd jou om een waardeoordeel gevraagd?

  • In welk land worden ook al weer de meeste journalisten opgepakt en vastgezet? Stuk voor stuk onruststokers en verantwoordelijk voor het op straat gooien van informatie over de staatsveiligheid?
   Wanneer journalisten in Turkije kritiek hebben op het beleid van de AK partij en/of Erdogan, worden ze in het gunstigste geval geïntimideerd of ontslagen. Voorbeelden te over. Stratenmaker had het over blind volgen. U heeft nog geen kritische noot geschreven over de politieke situatie in Turkije (het beleid en de acties van de AKP en Erdogan), terwijl u erg uw best doet anderen de maat te nemen.

   • Inderdaad ja, stuk voor stuk onruststokers en onthullers van staatsgeheimen.
    En de andere helft maakt zich domweg schuldig aan belediging van een staatshoofd en overtreedt daarmee de wet.
    .
    Wat vind je er zelf van?
    Tijdens de Gezi protesten waren er vele journalisten die met het sensatie-geil uit hun bek kwijlend zo veel mogelijk olie op het vuur probeerden te gooien. Er ging geen enkele voorzichtigheid vanuit, terwijl de situatie in de Arabische wereld uiterst instabiel was en dat zomaar over had kunnen slaan naar ons land. Integendeel, zij hoopten eigenlijk dat er ook in Turkije anarchie zou ontstaan en het land zou worden ontwricht. Dat was immers hun (seculieren) enige kans om ooit nog weer aan de macht te komen. Maar dat de situatie wel eens onomkeerbaar door had kunnen slaan namen ze gewoon voor lief.
    .
    Ik weet niet of jij Turk of Nederlander bent, maar als je een Turk bent zou je erg blij moeten zijn dat Turkije heelhuids uit die situatie is gekomen.
    Natuurlijk, als je Nederlander bent, dan begrijp ik dat je juist teleurgesteld bent over de uitkomst en de landverradende journalisten hier zit te verdedigen. Immers, het was maar moeilijk te verteren voor het Westen dat Turkije zo succesvol was, terwijl het Westen zelf van de ene crisis in de andere viel.
    .
    Ontken het maar niet, want 90% van Nederland heeft iets tegen Turkije. Wat het precies is kunnen ze niet duiden, maar ik zal je zeggen wat het is: het heet jaloezie.
    Nu niet hier gaan verkondigen dat jij toevallig bij de andere 10% hoort en niks tegen Turkije hebt. Ongeloofwaardig.
    .
    Maar goed, schrijf wat je wilt. Die journalisten blijven zitten waar ze horen en Turkije heeft de EU niet nodig om te bestaan. En de EU kan er verder toch niks tegen doen, net zo min als dat ze tegen China of Saoudi Arabië iets uit kunnen richten.
    De EU denkt slechts belangrijk te zijn, maar is dat in de globaliserende wereld steeds minder.
    En Nederland in zijn eentje stelt al helemaal niks voor. Ik wens Wilders veel succes met zijn gesloten grenzen rondom Nederland.

   • Turkije heeft bovendien relatief erg veel journalisten, dus lijkt het in absolute aantallen al heel snel alsof er erg veel journalisten vast zitten.
    Maar iedereen die in Turkije een pen vast kan houden noemt zich journalist. Neem bijvoorbeeld Edel, noemt zich ook journalist. Dat is hij niet, maar omdat hij geen normale baan kan vinden schrijft hij hier de website vol.
    Als we hem ook al officieel als journalist gaan betitelen dan heeft Turkije 100 duizenden ‘journalisten’ waarvan er een handvol dus in de bak zitten.
    Puur omdat het vak journalist in Turkije geen beschermde titel is en ieder ongeleid projectiel zich dat kan noemen, om vervolgens onder die noemer het staatshoofd te gaan zitten beledigen.
    Tja, en dan eindig je wel eens in de bak dus.
    Is puur een gebrek aan professionaliteit.

    • Het blind en kritiekloos verdedigen van het totale beleid van de Ak partij door bezoekers van deze site beangstigd mij. Vrijdenkers en minderheden zijn doorgaans de dupe in een land waarin de meerderheid een leider blind volgt.
     Een aantal malen heb ik geprobeerd te reageren met inhoudelijke kritiek en opmerkingen, gecheckt via vele nieuwsbronnen. Dat dit wordt weerlegd met niet onderbouwde argumenten en reacties dat het propaganda betreft, is voor mij aanleiding om niet meer te reageren op deze site.
     Desondanks zal ik het wereldnieuws (ook van Turkije) nauwlettend blijven volgen en met een kritische blik vanuit verschillende invalshoeken blijven beoordelen.
     Turkije en haar bevolking heeft veel mooie kanten. Vrede gewenst voor alle Turken, van welke etnische origine dan ook.

     • U moet niet proberen uzelf voor te doen als bijzonder en kritischer en daarmee intelligenter dan de doorsnee burger.
      Het enige dat u daarmee bereikt is dat u verzuurt, omdat het u maar niet lukt om de grote massa te overtuigen van uw gelijk. En misschien heeft u ook wel helemaal geen gelijk en bent u toch niet zo intelligent als u zelf dacht.
      .
      Als u toch niet meer langs komt om te reageren, dan kunt u met bovenstaande in gedachten eens langdurig voor de spiegel gaan staan om te overwegen hoe u nu in dit leven met uzelf verder gaat.
      Ondertussen genieten wij gewoon verder van het leven zoals het komt.
      Het ga u goed.

 4. Zeer Terecht, zijn vader Ugur ook naar Silivri icl. Mujdat Gezen en neppe Hoca Yasar Nuri Ozturk. Dit soort lui zijn pas schande.

   • Schandalig dat je geen respect kunt tonen voor mijn mening,Gezizekali!
    —–
    De zielegerds schrijven vanuit Silivri smeek-briefen naar de Europees Hof voor de Rechten van de Mens…eerst een grote mond en nu zielig doen..laat ze daar nog maar even logeren, kunnen ze in ieder geval nadenken over hun daden en lidmaatschap bij FETO.

     • Ja, dat lukt aardig, Gezi-zekali.
      En hoe schrijf je ‘Schande’ ook alweer?
      Valt niet me hè, spelling?

     • Achterlijkkp kunnen jullie nergens anders mee komen? Inteeltjes als jij moeten ze castreren schande voor jullie geloof zijn jullie. Jullie zijn satanisten, wij zijn de ware Moslims. Ga maar gauw Wahabi achtersten kussen.hup hup

    • Feto, Feto? Was het niet jullie de achterlijkkp en de Feto die bij elkaar een bruin arm haalden? Je vraagt naar respect en geeft zelf geen. Gerenommeerde journalisten en artiesten worden aangepakt. Wat was hun fout? Was het kritisch te zijn op een regime die niet onderdoet voor die van de NSDAP! Luister marrionet ga jij maar Erdo?an zijn voeten kussen en zeggen datbde tegenstanders tegen vooruitgang van Turkije zijn ondanks dat Turkije welvarender is geworden. Nee wij laten ons als jullie ezel…rs niet omkopen. Turkije was al op een weg van welvaart leeghoofden.

     • Maar natuurlijk…! Wij waren op weg naar welvaart, tuurlijk!
      .
      Jammer alleen dat alle welvaart door de legerhufterjes werd opgesoupeerd en er onder het bewind van vorige regeringen niets overbleef voor de gewone man.
      Het leger moest immers zonodig lege grotten bombarderen, onder het mom dat daar gevaarlijke PKK-strijders in zouden zitten.
      En de andere helft van de jaarlijks gecashte blanco cheque werd voor het eigen gerief van het leger ingezet, waaronder dure communicatiesatelieten waarover de legergezinnetjes van supersnel internet konden genieten, terwijl de rest van Turkije met pijn en moeite een 56K inbelmodem aan de praat konden krijgen.
      Bedoel je die welvaart?
      .
      Ik krijg een beetje de indruk dat we jouw familie een beetje in legerkringen moeten zoeken, aangezien je nogal overtuigd bent van jezelf dat Turkije al op de goede weg naar welvaart zat. Alleen de Staatsparasieten in hun uniformpjes zouden dergelijke uitspraken doen en er ook nog zelf in geloven. de rest van het volk heeft geen idee waar je het over hebt.

   • Kan jij je niet even terug trekken op Twitter met je nietszeggende 1-liners?
    Jij bent zelf pas een schande voor discussiërend Nederland met je krantenkop-bijdrages.

    • Ik geloof je Isis aanhanger dat jij bent. De oorlog die de Akp in alle hevigheid heeft hervat of niet? Rot oo hypocriet dat jij bent!! Liever de geschoren mannen in uniforms dan de vlooienbaksel baardenmansen van jou loser. Ga alsjeblieft in je hol kruipen loser.

    • Stratenmaker, reageren op Izmir heeft geen zin, deymez..er komt alleen maar gescheld uit zijn mond, beter gezegd zijn smoel, had het niet anders verwacht..zijn reet zit namelijk op de plek van zijn mond en zijn mond tussen zijn billen. Anders gezegd hij schijt voordurend uit zijn mond, dus verwacht geen reacties op het niveau van een volwassene.

 5. @Stratenmaker

  Erdogan wordt hier bekritiseerd en jij gaat natuurlijk hem verdedigen, waarbij zoals de akp het niveau naar beneden haalt en met onaangeoaste uitspraken komen. Jij hebt het over schijten op een gezicht van een partijleider. Wat een taal.

  Het is zelfs zo een schande dat de aanhang van akp niet eens net fatsoenlijke argumenten kunnen komen om Erdogan te verdedigen. Vrienden hebben weleens ruzie beweer jij. We hebben hiet hier over politiek. Zulke uitspraken kun je als premier destids niet maken. Je kunt niet zeggen dat je in maling bent genomen.

  ” de regering is in de maling genomen”. Deze uitspraak heeft maar 1 conclusie: ontslag zoals in progressievere landeren.

  Dat partijvoorzitters moeten aftreden, indien ze niet succesvol zijn geweest, ben ik met jou eens. Regeringsleiders die zoveel fouten maken, die beweren dat ze in de maling zijn genomen, die om de tafel met de terrirsten hebben gezeten, die verantwoordelijk zijn voor de dood van hondereden arbeiders, die verantwoordelijk voor de tweedeling van het land, die HAAT zaaien – Erdogan en akp doen dit namelijk- horen 1 ding te doen: aftreden.

  Het Turkse volk wordt bewust behandeld als laagopgeleiden. Mensen kunnen niet meer met vestand nadenken. Onderwijs is op het laagste niveau. Waarom? AKP en Erdogan willen geen intelligente mensnen in de toekomst.

  Deze man is een dictator 1 doel: het kapot maken van Turkije. Erdogan is een project. Een pion diie gebruikt wordt, mR HET SECULIERE gedeelte zal uiteindelijk zijn stempel drukken.

  Voor de rest wens ik jou veel succes met de zogenaamde sultan Erdogan. Niemand, maar dan ook niemand buiten zijn eigen aanhang neemt hem serieus.

  • @ Tutar
   ‘…Kilicdaroglu die op CHP-ers hun gezicht schijt…’
   is uiteraard een beeldspraak.
   Dat jij het weer letterlijk op gaat vatten, is meer jouw probleem.
   Wat bedoeld wordt is, dat al doet Kilicdaroglu het nog zo slecht, de CHP-ers sturen hem niet weg.
   .
   ‘Niemand, maar dan ook niemand buiten zijn eigen aanhang neemt hem serieus.’
   Oh nee?
   Voorbeeldje dan: De EU heeft met Erdogan/Davutoglu om tafel gezeten om een vluchtelingenakkoord te sluiten, waar Turkije niet onverdienstelijk uit is gekomen.
   Het gaat er niet om, of je Erdogan serieus zou willen nemen, het gaat erom dat je gewoon niet om hem heen kan. En dus MOET men hem wel (knarsetandend) serieus nemen.
   Er is ook een reden voor dat het zo is zoals het is: het heet ‘hard werken’. Want dat is wat deze regering de afgelopen 14 jaar heeft gedaan. En dat betaald zich nu uit.
   En waar gehakt wordt vallen spaanders. Alleen domme mensen sturen bij de eerste de beste misstap hun beste mensen de laan uit. En dat doen wij (de AKP) dus niet, want wij kijken verder dan dat en blijven nadenken. Want wat krijg je er voor terug? Een succesvolle leider als Erdogan is moeilijk te vinden, dus daar zijn we zuinig op.
   .
   Hard werken is trouwens wat het seculiere deel van Turkije NIET heeft gedaan. En dat is ook precies de reden waarom seculier Turkije nooit meer aan de macht zal komen. We hebben gezien waar 80 jaar seculier bewind toe heeft geleid in de 20e eeuw.
   Volgens jouw zouden Turken / AKP-ers laag opgeleid zijn (typisch voor CHP-ers dat ze dat altijd denken), maar ze zijn slim genoeg om te zien dat de AKP het stukken beter doet dan seculier Turkije ooit heeft gedaan.
   .
   Overigens wil ik jou nog wel eens uitdagen om te zien wie van ons beiden slimmer / hoger opgeleid is.
   Ik ben bang dat de CHP-er het onderspit zal delven en je zult moeten verontschuldigen voor je ‘domme AKP-ers’ uitspraak.
   En nu niet met onzin-uitspraken komen zoals ‘ja maar de gemiddelde AKP-er bladibla’, want ik ben ook maar een gewone Turk, niks bijzonders aan. Maar wel een hoger IQ dan jij, dat weet ik wel zeker.

   • We hebben gezien wat Islamisten aanhangers toe heeft geleid. De val van de ottomaamse rijk en de sevres. Jullie liepen de vijanden te bevredigen en hadde een rompstaat gehad die op Den duur ook was afgepakt. Maar pas maar op straks wordr dat mooie paleisje van jullie grote leider nog platgebombardderd door de Russen. Zowiezo wordt dir nog wel een keer museum gemaakt of vernietigd

    • Jij moet niet ’s nachts om 3:21 uur achter je toetsenbord kruipen, nadat je 2 flessen Raki in je giechel hebt zitten, net zoals je grote voorbeeld Ataturk rond dat uur van de dag ook niks nuttigs meer uit kon brengen.
     .
     Weet je wel wat je schrijft eigenlijk?
     Feitelijk hoop je dat je eigen land door de Russen platgebombardeerd wordt, puur en alleen omdat jij dan je eigen kleine wens in vervulling kunt zien gaan hoe het Ak Saray wordt vernietigd.
     Dat in zo’n oorlogssituatie misschien wel honderdduizenden van je landgenoten de dood zullen vinden is voor jou niet belangrijk.
     Zó verblind van jaloezie en nijd ben je dus. En dat alleen omdat je eigenlijk ook wel inziet dat president Erdogan qua inzet en prestaties voor Turkije langzamerhand jouw rockstar Ataturk begint te evenaren.
     In plaats van dat je gewoon trots bent dat Turkije niet 1, maar meerdere superleiders voort kan brengen, maak jij er een soort wedstrijdje van.
     .
     Tsjongejonge, ongelooflijk zeg, dat 1 paleis zoveel jaloezie bij sommige mensen teweeg kan brengen.
     Dat er überhaupt zoveel kleinzerige Turken rondlopen is ontluisterend.
     En dat terwijl hen persoonlijk helemaal niets is aangedaan tot de dag van vandaag. integendeel, ze mogen van alle vooruitgang meeprofiteren. Niemand die ze verbied in de Turkse HSL te stappen of over de veilige Turkse wegen te rijden, of gebruik te maken van het hypermoderne internet/4G netwerk, etc, etc.
     .
     Schelden, schelden, schelden…
     Nou ja, zoek het lekker uit. Als je je dan niet normaal kunt gedragen, dan diskwalificeer je alleen maar jezelf. En dan niet achteraf komen huilen dat er niet naar jou geluisterd wordt. Dan moet je eerst normaal leren discussiëren en je positief opstellen.

   • @”De Stratenmaker op zee show!” Wat blijft ie uit z’n rooie nek lullen zeg… Its Ducktime again. Heeft blijkbaar nergens anders een podium om z’n ge-eikel te ventileren.

    • Ik begrijp je reactie maar voor de helft. Misschien dat ik ergens in mijn opvoeding iets gemist heb, maar leg mij eens uit, wat bedoel je met:
     .
     – ROOIE nek
     Hoezo is mijn nek rood? Refereert die kleur naar iets ofzo? Misschien een politieke kleur? Of misschien een persoon in het verleden die een rooie nek had? Of zou ik teveel in de zon hebben gezeten (verbrande nek) misschien?
     .
     – Ducktime?
     Verwijs je daarmee naar de Donald Duck ofzo? Of verzin je deze term ter plekke?
     Wat gebeurd er precies op ‘Ducktime’? Ik heb het woord gegoogled, maar kon niks relevants vinden.
     .
     Kortom, zelfs je scheldkanonnades raken kant noch wal en lijken meer op raadseltjes… Zou je je tijd niet beter aan wat anders gaan besteden?

     • Ja leuk dat je iets constateert, maar wat betekent het nou?
      Kun je nou niet eens normaal antwoord geven op een vraag over iets wat je zelf geschreven hebt?
      Of is het iets Joods ofzo, dat wij het niet begrijpen? Jij was toch Joods, of niet? Misschien is het een Joods grapje?

 6. @zeer terecht.

  Het klopt. Ze moeten jou in de bk stoppen fascist.

  Iedereen die de regering berkitiseerd, Erdogan bekrtitiseerd moet de bak in? De taak van een journalist is het volk op de hoogte brengen van dingen die wij niet kunnen achterhalen.

  Utopie Erdogan en mensen zoals jullie:

  Niemand mag de regering bekritiseren, niemand mag op twitter iets negatiefs schrijven, niemand mag Erdogan geen DIEF noemen, ook kinderen mogen dat niet, vrouwen hebben geen recht, alles is een leugen-wij hebben altijd gelijk, social media blokkeren, GEEN ATATURK, geloof en ultra lux leven mag, iedereen die tegen Erdogan en AKP is moet weg of ze moeten hun bekeren tot Erdogan en AKP.

  Als jij zo een land kunt bedenken en voor elkaar rkunt krijgen succes!!!

  Doe je kleppen open en denk na alvorens je wat schrijft hier. Stem jij trouwes in Nederland tijdens landelijke en gemeentelijke verkiezingen van Nederland? Je bent voor Erdogan en AKP, terwijl je waarschijnlijk hier in Nederland PVDA of D66 stemt, omdat je niet op een rechtse partij wil stemmen in NL, omdat jij jezelf ziet als een buitenlander hier.
  Stem je op AKP, stem je in NL ook op rechts klaar. In Turkije rechts, in NL links of liberaal kan niet. Rechts is overal rechts en linlks is overal links.

  • Je reactie bestaat te veel uit aannamens en heeft geen enkele draagvlak.Wat mij betreft kan deze je reactie rechtstreeks de container in. De opposistie is in grote lijnen verantwoordelijk voor de polarisering binnen Turkije. Zij verspreiden steeds leugens om de regering in het diskrediet te brengen en hopen dat hierdoor mensen op hun partij een stem zullen uitbrengen. Ze kunnen immers niet op een gewone manier aan stemmen komen blijkt al jaren.Slimmerikken als jij happen erg snel toe in de fabeltjes van mensen als Kilicdaroglu.Cumhuriyet levert al jaren mensen aan de CHP en werkt hier nauw samen mee onder leidingh van bandiet Dogan. Zo kan ik wel dagen aan een stuk blijven schrijven over CHP,Cumhuriyet,Gulen en lui als jij maar aangezien het toch niet goed verwerkt wordt in je dikke kop is het zonde van mijn tijd en energie.

 7. Vanavond Nieuwsuur gezien? Opnieuw weinig bemoedigende berichten over de onderdrukking van vrije meningsuiting. De 95-jarige Aydin Boysan die letterlijk werd ondersteund door medestanders bij een demonstratie toen hij zijn solidariteit betuigde met de gevangen gehouden journalisten. Hij sprak de gedenkwaardige woorden: ‘Toen ik geboren werd in 1921, toen was Vahdettin aan de macht, de laatste Osmaanse sultan – toen was er veel meer vrijheid.’

  Ook werd duidelijk dat Turkije niet meer afhankelijk is van Europa, maar omgekeerd. Dat heeft alles te maken met de vluchtelingencrisis. De EU is als de dood dat Turkije er niet in slaagt of te weinig aan doet om de vluchtelingen tegen te houden en kijkt Erdogan naar de ogen.
  Maar hoe lang nog? Wanneer de visumplicht dit jaar verdwijnt is de kans groot dat er tien-, wellicht honderdduizenden Turkse Koerden onze kant opkomen.

  • Is toch goed, jullie zijn toch gek op koerden. Ik hoop dat ze allen voorgoed naar EU komen. Wij zullen ze daarmee graag steunen…misschien is de EU zo gul om grond af te staan voor een EU Koerdistan.

   • Precies!
    Ik las laatst een bericht van een Nederlander op dit forum die zei dat hij er helemaal geen problemen mee zou hebben als de Friezen zich van NL af zouden willen scheiden en NL daardoor een stukje kleiner zou worden. Ik zou zeggen: meteen doen. En dan alle koerden erbij proppen en dan noemen we het Koerdland of Friezistan. En dan een mooie rood-wit-groene vlag met een hartje in het midden op het marktplein in Leeuwarden… probleem opgelost zou ik zeggen.

    • Goed dat je Friesland noemt. Juist deze provincie met eigen cultuur en taal laat zien dat dit samen kan gaan. Op naar Culturele Hoofdstad 2018! Daar kunnen jullie, Ahmed Jansen en Mahoer, nog wat van leren. Jullie weerzin tegen alles wat anders is en anders denkt, houdt een positieve ontwikkeling tegen.

  • Ik ga er even vanuit dat dit de ‘echte Kees’ is en neem je daarom serieus.
   Alhoewel je berichten in het verleden getuigden van gedegen achtergrondkennis en dit bericht over de visumregeling realiteitszin ontbeert. Tienduizenden koerden die naar Europa komen etc. is stemmingmakerij en geheel bezijden de realiteit. Ten eerste moeten die koerden dan eerst een Turks paspoort krijgen om uit te kunnen reizen, en daar zitten strenge voorwaarden aan. Niet iedereen kan een paspoort krijgen, en zeker niet onder de toekomstige regels, want daar zijn onder overeenkomst met de EU strenge voorwaarden aan verbonden. Mocht iemand misbruik maken van de situatie, dan kan die persoon sancties tegemoet zien zoals het niet meer verlengen van zijn paspoort voor een bepaalde tijd. En al zou een koerd in NL komen, dan kan hij verder niks behalve molentjes kijken. Niet werken, niet legaal verblijven, geen rechten opbouwen en niet meer heen en terug reizen naar TR. Wel zal hij in NL worden uitgebuit en als een slaaf worden behandeld. Geloof me maar, er zullen er niet veel komen, en als ze komen zullen ze snel weer terug gaan, want ze zullen zich spoedig realiseren dat ze het in TR beter hadden. Stemmingmakerij.

   • @ Jan Jansen

    Zoals jij het beschrijft lijkt het er op dat vluchtelingen – wie ze ook zijn – zich laten tegenhouden door een illegaal bestaan. Dat is dus niet zo. Hoewel het aantal illegaal in Nederland verblijvende mensen uiteraard niet precies bekend is, zijn er wel schattingen. De Stichting Landelijk Ongedocumenteerden (LOS) schatte in 2009 het aantal illegalen op 100.000 – maar vermoedelijk zijn het er inmiddels door de vluchtelingencrisis aanzienlijk meer. Bovendien heeft het LOS becijferd dat 60% van de illegalen ooit een asielverzoek heeft ingediend – dat vervolgens is afgewezen. Hiermee is dus gezegd dat veel vluchtelingen zich niet door het gemis van een paspoort of uitreisvisum en verblijfsvergunning laten weerhouden om te komen of weer te vertrekken.

    Dat geldt ook voor Koerden; zeker wanneer de Turkse regering en het leger doorgaan met aanvallen op de burgerbevolking in het zuidoosten.
    De kans is inderdaad groot dat een naar Nederland gevluchte Koerd hier niet veel meer kan doen dan ‘naar molentjes kijken’. Maar dat verschilt weinig met de honderdduizenden Koerden die je tegenkomt in de krottenwijken van Izmir en Istanbul en daar een werkloos en uitzichtloos bestaan leiden. Maar wanneer de visumplicht wordt afgeschaft wordt het kansrijker om naar Europa af te reizen.
    .
    Het is evident dat Erdogan en voor hem de kemalisten Turkije een slechte dienst bewijzen en hebben bewezen door op geen enkele wijze tegemoet te komen aan de Koerdische wensen.
    Het gevolg is dat sinds 1984 duizenden dorpen zijn verwoest, tienduizenden mensen (Koerden én Turken) zijn omgekomen of verminkt en de toch al minimale bestaanszekerheid nog meer is aangetast. En naarmate de burgeroorlog (want dat is het) voortduurt zal de haat alleen maar toenemen. En zal Erdogan, gesteund door de MHP-fascisten, de gang van zaken misbruiken om een permanente, noodtoestand-achtige situatie te scheppen en in stand te houden. Wie hem daarin hindert, weet wat hem/haar te wachten staat.
    .
    Is dat wat ik schrijf stemmingmakerij? Was het maar waar en wat zou ik graag ongelijk hebben.

 8. Misschien bevalt het je niet, maar dat is de realiteit in NL. Vergeet niet, het zit in de Nederlandse genen om mensen uit te buiten, ze hebben (commerciële) slavernij zelfs uitgevonden.
  Je weet zelf hoe Poolse werknemers werden uitgebuit op landbouwbedrijven en bij de tunnelbouw van de A2 in Maastricht etc, etc.
  Niks tegen NL hoor, ik vind het een fijn land. Er wonen alleen zoveel Nederlanders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here