Volksvertegenwoordiger met vervolging bedreigd wegens onthullingen over levering chemicaliën voor gifgas aan jihadisten in Syrië

13
12

erdem index

Istanbul – Eren Erdem is lid van het Turkse parlement namens de Republikeinse Volkspartij (CHP). Twee maanden geleden meldde Turksnieuws al dat Erdem zei over een dossier te beschikken waaruit volgens hem blijkt dat vanuit Turkije chemicaliën voor gifgas werden geleverd aan jihadisten in Syrië.

Dit kort daarna door Erdem gepresenteerde dossier is afkomstig van een in 2013 in de Turkse provincie Adana op gang gekomen strafzaak tegen een aantal zakenmannen die van betrokkenheid bij de levering van chemicaliën aan jihadisten in Syrië verdacht werden. Tot verbijstering van Erdem kwamen zij op vrije voeten. Volgens hem gebeurde dat onder druk van de regering.

RT

Onlangs deed het Russische Tv-kanaal Russia Today (RT) een interview met Erdem. Daarbij herhaalde hij zijn claim, waar hij aan toevoegde dat de basisbestanddelen voor de chemicaliën waar jihadisten in Syrië gifgas van maakten uit Europa afkomstig waren. Erdem meent dat ‘westerse instanties zich daarover vragen moeten stellen’ en dat ‘zij weten wie de aanvallen met (het gifgas) Sarin hebben gepleegd.’

De meest besproken aanval met gifgas in Syrië vond in augustus 2013 plaats in Ghouta, nabij Damascus, waarbij honderden dodelijke slachtoffers vielen. Een VN-onderzoekscommissie kon niet (of wilde niet) bepalen wie verantwoordelijk was voor de aanval.

Vorig jaar bracht de Amerikaanse journalist Turkije al in verband met de levering van gifgas richting Syrië. Hersh kreeg veel kritiek, vooral omdat hij zich met name beriep op anonieme bronnen. De door Eren Erdem gepresenteerde documenten plaatste de stellingen van Hersh echter in een nieuw licht.

Erdems stellingen liggen erg gevoelig in Turkije. Niet in de laatste plaats door de crisis met Rusland. In Moskou zal immers alles aangegrepen worden voor een propagandaoffensief tegen Turkije. Dat Erdem zich door Russia Today liet interviewen maakt het daarom nog eens extra gevoelig.

Doodsbedreigingen

Op 15 december jl. noemde Erdem zich in een geschreven verklaring het slachtoffer van een lastercampagne. Verder benadrukte hij dat hij zich baseert op het proces in Adana. Ook schreef hij naar aanleiding van het vraaggesprek met Russia Today bedreigingen te hebben ontvangen via de sociale media:

‘De paramilitaire organisatie Ottomaanse haarden [Osmanli Ocaklari] verspreidt mijn adres [via Twitter] en wil [mijn huis] binnenvallen. Ik ben het doelwit van doodsbedreigingen omdat ik uit patriottische redenen tegen iets ben dat mijn land in diskrediet brengt.’

Cem Kücük, een columnist van de regeringsgezinde krant Star, beschuldigde Erdem bij het Tv-kanaal Kanal 24 van ‘verraad’ en riep op diens parlementaire onschendbaarheid te beëindigen. Kücük kwam eerder in het nieuws omdat hij de journalist Ahmet Hakan van de krant Hürriyet en het nieuwskanaal CNN Türk bedreigde. Korte tijd later werd Hakan mishandeld door personen waarvan er een aantal lid waren van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Procedure

Op 16 december jl. werd bekend dat de hoofdaanklager in Ankara onderzoekt of Erdem zich schuldig heeft gemaakt aan verraad. Er is een verslag van de procedure naar het ministerie van Justitie gezonden. Als dat vervolgens naar het parlement wordt gestuurd kan Erdem bij de steun van een parlementaire meerderheid zijn onschendbaarheid als volksvertegenwoordiger kwijtraken, waarmee de weg vrij zou komen te liggen tot zijn vervolging.

Dat Eren Erdem steun vindt in zowel binnen als buitenland blijkt uit de hashtags #ErenErdemYaln?zDe?ildir en #ErenErdemYouAreNotAlone.

Istanbul/Peter Edel

13 REACTIES

 1. Trouwens welke volk vertegenwoordigd hij..Rusland of Iran?
  Onlangs gaf hij met een tweet aan achter Iran te staan in geval van oorlog. Deze eikel dient gelijk zonder pardon definitief uit Turkije gezet te worden wegens landverraad. CHP partij leden staan allesbehalve achter hun staat…Faso-lar zijn het!

  • Dit zijn nou precies de mensen die Hayret bedoelde in een eerder commentaar. Dit zijn exact de mensen die in een oorlog als eerste hun land zouden weggeven.
   Schandalig dat hij er bij durft te zeggen ‘.. ik ben tegen iets dat mijn land in diskrediet brengt’. Ulan hayvan, jij bent zelf de grootste landverrader die ons land in diskrediet brengt!
   .
   En dan van alle nieuwsstations een Russisch station uitkiezen om je NSB-mening te verkondigen. Ja tuurlijk, die Russen maken momenteel maar al te graag gebruik van jouw heulgedrag.
   .
   Dat de aanklager er überhaupt een onderzoek aan moet wijden om tot de ontdekking te komen of dit misschien tot ‘verraad’ zou moeten worden gerekend. Dat lijkt me wel duidelijk. Het is echt te hopen dat dit soort landverraders snel hun onschendbaarheid kwijt raken en worden opgesloten, voordat ze ons land nog meer schade kunnen berokkenen.
   .
   Ik ga een hashtag beginnen: #erdemtojail.
   .
   Altijd weer die lui van de CHP die hun land verraden. Redenatie past precies in het verlengde van wat Izmir (Achterlijkkp) hier altijd verkondigd.
   In de trant van: ‘Ik ben een echte patriot [ahum], maar om van Erdogan af te komen zou ik ondertussen mijn moeder, mijn vlag en mijn land aan de Russen verkopen’.

 2. Hij doet wat een patriot zou doen , namelijk opkomen voor zijn land in tijden waarin zijn land leeggezogen en gecriminaliseerd word Door een stel roekeloze criminelen. .

   • Achterlijkkp vind zichzelf heel achterlijk (zijn nick doet dat vermoeden) en laat graag zijn vrouwelijke familieleden door jan en alleman naaien en gebruikt ze als ruilmateriaal op de markt van Izmir. Hij hoopt met zijn ruilwaar andermans vrouwtjes te mogen naaien.
    .
    Jij krijgt van mij alleen nog maar domme inhoudsloze scheldberichten retour.
    Zolang de Redactie jou laat schelden, neem ik aan dat ik jou ook zal mogen uitschelden.

   • Wat ben je toch een schandelijke lul. Al sinds je je nick van Izmir in Achterlijkkp hebt veranderd ben je compleet uitgeluld bij iedere discussie.
    Ik heb het nog even nagekeken, maar je hebt al 2 maanden lang helemaal niks inhoudelijks toegevoegd aan geen enkele discussie. De enige smaak die je hebt toegevoegd is de scheld-smaak.
    Overigens heel kenmerkend voor CHP-gespuis, in het bijzonder voor leger-sympathisanten.
    Het doet me terug denken aan mijn diensttijd, waarbij we onze officieren onderling wel eens hoorden praten. Zelfs onderling waren ze niet in staat om 1 normale volzin zonder scheldwoord uit te spreken. Een en al grof taalgebruik, waarbij de rest van de ‘normale soldaten’ met kromme tenen rondliepen uit plaatsvervangende schaamte. En het ergste daarbij was nog dat de officieren zichzelf door hun taalgebruik erg stoer vonden.
    .
    Uiteraard is het grove taalgebruik slechts een compensatie voor de onderdrukte lulhannes-rol die ze bij moeder de vrouw moeten spelen, want die mietjes hebben thuis niks te vertellen en zitten dik onder de plak.
    De opgedirkte vrouwtjes van dat soort types gaat bovendien constant vreemd met alle andere officieren en manlief moet dat gewoon pikken en zijn mondje houden. En ondertussen op het werk de bink uithangen en dat ondersteunen met die vuilbekkerij die Achterlijkkp hier ook doet.
    .
    Zo, dan weten de lezers hier ook weer waar die vuilspuiterij van Achterlijkkp eigenlijk vandaan komt.

  • Verkeerde mentaliteit, past niet in de Turkse samenleving. Dit was juist de oorzaak van afbrokkeling van de Ottomaánse Rijk…interne landverraders zijn het en jij noemt het opkomen voor je land…Donder-op-straal.

  • Maar wat draagt hij nou werkelijk bij, dat is de échte vraag.
   Je kunt wel benoemen wat fout is, en als je succes hebt al het foute elimineren, maar wat ga je daarna ervoor in de plaats doen?
   .
   Ik weet het wel:
   Hij zou, net als vroeger, als eerste de legerhufters weer sterk maken, ter voorbereiding op het roven van de Staatskas op de traditionele CHP-manier: Dus alleen roven en alles voor jezelf houden en vooral niks delen met het volk.
   En als het volk daartegen in opstand komt, dan zal het leger jou met behulp van coups in het zadel houden en het volk onder de duim.
   .
   Ja, die Erdem is een echte patriot, CHP-stijl!
   Allemaal de gevangenis in, stelletje rovers!

   • Jullie lijken totaal geïndoctrineerd door jullie semi semi Hitleroïde leider. Waarom semi semi : omdat Hitler tenminste 3/4 van Europa veroverde. Zijn jullie soms van de zg pathetische osmanli ocaklari, ,de zogenaamde osmanen. ..uuuhum. zelf osmanli misbruiken jullie om de duivel in het zadel te houden, ,laat staan hoe jullie het geloof hebben misbruikt het leger de Koerden enzovooort. IBLIS al Cehennem!!

    • Te dom gelul om op te reageren.
     Heeft ook een verkeerd geïnterpreteerde uitspraak aangaande Hitler uit de mond van Erdogan gehoord, en nu krijgen we dit de komende 3 jaar te horen. Gelijk dat eeuwigdurende en nooit bewezen verhaal over de schoenendozen met geld.
     Desparate.

     • Ik doel met Hitleroide niet op zijn uitpraak ( want hij lult zoveel en tegenstrijdig dat het absoluut niet geloofwaardig sterker bespottelijk is) maar op hoe hij zijn aanhang ( jullie en superschapen ) weet te imponeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here