Overeenkomst tussen Turkije en Israël ophanden

1

istur images

Istanbul – Turksnieuws zag het al aankomen, maar het gonst nu van de geruchten over een herstel van de betrekkingen tussen Turkije en Israël. Volgens een van die geruchten vonden recentelijk gesprekken plaats in Zwitserland tussen vertegenwoordigers van beide landen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Feridun Sinirioglu zou in Zwitserland gesproken hebben met de nieuwe chef van de Israëlische inlichtingendienst Yossi Cohen en de gezant van Israël Joseph Ciechanover. Tot een definitieve overeenkomst kwam het volgens zeggen niet, maar wel tot een voorlopige.

Daarin biedt Israël een financiële compensatie voor de tien door Israëlische commando’s doodgeschoten Turken aan boord van de Mavi Marmara, het Turkse passagiersschip dat in 2010 trachtte de blokkade van Gaza te doorbreken. Met name dit incident veroorzaakte een breuk in de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen, al stond dit niet in de weg dat de handelsrelatie zich sindsdien uitbreidde.

De geruchten willen verder dat Turkije in ruil voor financiële compensatie andere tot nu toe gestelde eisen wil laten varen. Dus ook de eis over een einde van de blokkade van Gaza. Naar verluidt houdt de voorlopige overeenkomst ook de uitwisseling van ambassadeurs in. Naar aanleiding van het conflict riepen Turkije en Israël hun ambassadeurs eerder terug.

Erdogan

Na zijn terugkeer van een bezoek aan Turkmenistan afgelopen week verklaarde de Turkse president Erdogan dat normalisering van de betrekkingen met Israël niet alleen in het voordeel is van beide landen, maar ook van de Palestijnen en de regio. Verder zei hij dat het tot een herstel van de banden met Israël kan komen wanneer dat land een financiële compensatie afdraagt in verband met het Mavi Marmara-incident.

Normalisering van de betrekking met Israël zal zeker in het voordeel zijn van Turkije. In het algemeen omdat Turkije met veel landen in de regio conflicten kent en daardoor nieuwe vrienden kan gebruiken. Meer specifiek opent een herstel van de banden met Israël de weg naar de leverantie van aardgas uit dat land, waardoor Turkije in dat opzicht minder afhankelijk van Rusland zou worden.

Het is veel zeggend dat de aandelen van de in Israëlische energieprojecten betrokken Turkse Zorlu-onderneming tien procent in waarde stegen na het verschijnen van het nieuws over de vorderingen in de onderhandelingen.

Zorlu wordt genoemd als een van de ondernemingen die geïnteresseerd zijn om een pijpleiding voor het transport van aardgas naar Turkije aan te leggen. In oktober verschenen berichten dat Zorlu daar toen al met Israëlische ondernemingen over sprak. Die gesprekken werden toen nog in de weg gestaan door de politiek afstand tussen beide landen. Sindsdien is echter veel veranderd, zoals de crisis met Rusland, het conflict met Irak en ontwikkelingen in de betrekkingen met de EU.

Gülen

Mocht Turkije het geschil met Israël definitief bijleggen dan kan dat tot een bijzondere situatie leiden ten aanzien van Fethullah Gülen, de voor Erdogan van bondgenoot tot aartsvijand getransformeerde imam in de VS. Er is van Gülen bekend dat hij goede betrekkingen kent met de staat Israël en vertegenwoordigers daarvan in de VS.

In 2010 stoorde Gülen zich aan de mate waarin Erdogan zich associeerde met het Freedom Flotilla waar de Mavi Marmara deel van uitmaakte. Het was het eerste teken van een onenigheid die zich zou uitbreiden tot een conflict waarbinnen Gülens beweging uiteindelijk zelfs als terroristische organisatie te boek kwam te staan in Ankara.

Normalisering van de betrekkingen tussen Turkije en Israël zou een gemeenschappelijke factor tussen Gülen en Erdogan scheppen, en dat is zeker interessant.

Vrienden worden vijanden; vijanden worden weer vrienden…

PS
Het is tijd voor een korte winterstop. Rond de jaarwisseling meld ik me weer. Ik wens de lezers van Turksnieuws prettige kerstdagen en een gezellige oudejaarsavond.

Istanbul/Peter Edel

1 REACTIE

  1. Zo hoort het. Keep your enemys closer as your friends.. Slimme zet om niet afhankelijk te zijn van een labiele putin die denkt dat de wereld om hem draait.

    P.s. Wanneer zal Nederland of de Nederlanders ooverwegen om te stoppen met het plunderen van goudmijnen in Afrika?? Dat zou pas een bijdrage leveren aan het Afrikaanse continent. Majah, Anderzijds, als we niets afpakken hebben we zelf niets..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here