Journalist Ahmet Hakan mishandeld UPDATE

1
4

hakan index

Istanbul – Ahmet Hakan is columnist bij de krant Hürriyet en presentator bij het Tv-kanaal CNN Türk. Hij behoort tot de meest uitgesproken critici van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

In de nacht van 30 september op 1 oktober werd Hakan, na een programma te hebben gepresenteerd voor CNN Türk, voor zijn woning in Istanbuls wijk Nisantasi mishandeld door vier personen. Een van hen richtte zich op Hakans bodyguard, terwijl de anderen Hakan zelf onderhanden namen. Daarbij werden zijn neus en ribben gebroken. Hakan werd opgenomen in een ziekenhuis, maar heeft dat ondertussen weer verlaten.

Drie van Hakans belagers werden direct na het incident aangehouden door de politie, een vierde later. Enkele van hen zouden een strafblad hebben. De auto waarin ze reden werd eerder vastgelegd door bewakingscamera’s van het redactiegebouw van Hürriyet en CNN Türk. Hürriyet-hoofdredacteur Sedat Ergin verbindt daar de conclusie aan dat de daders Hakan naar Nisantasi hebben gevolgd. Ergin sprak van een georganiseerde aanval. Verder zei hij:

‘We laten ons niet intimideren door dit soort aanvallen. We zijn niet bang. We zullen doorgaan op het pad waarvan we weten dat het de juiste is.’

De aanval op Hakan volgt op bedreigingen aan zijn adres. ‘We verpletteren je als een vlieg als we dat willen. Tot nu toe hebben we genade met je gekend, waardoor je nu nog leeft’, schreef de columnist Cem Kücük op 9 september in de AKP-gezinde krant Star.

Op 6 en 8 september vielen woedende AKP-medestanders tot twee maal toe het redactiegebouw van Hürriyet aan na een onhandig geformuleerd bericht in deze krant over een uitspraak van president Erdogan. Daarbij werden ruiten van het gebouw ingeslagen. Een aantal van de daders werd aangehouden, maar korte tijd later weer vrijgelaten, hoewel sommigen onder hen vuurwapens bij zich droegen.

De aanvoerder van de groep die de aanval op Hürriyet uitvoerde, AKP-volksvertegenwoordiger Abrurrahim Boynukalin, zei kort voor het incident: ‘Onze fout is dat we ze niet eerder in elkaar geslagen hebben.’

Via Twitter distantieerde Boynukalin zich echter van de aanval op Hakan: ‘We zijn niet zo perfide dat we een journalist door vier mannen voor zijn huis mishandelen.’

De leider van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kilicdaroglu’ veroordeelde de mishandeling van Hakan:

‘Ik ben hier zeer ontstemd over. Een gerespecteerde journalist wordt eerst met de dood bedreigd en daarna fysiek aangevallen. We vinden het verontrustend dat de spanning in de samenleving hiertoe leidt. We verwachten van de regering dat zij maatregelen neemt tegen aanvallen op de media. Veiligheidsdiensten dienen de ware verantwoordelijken voor dit incident te vinden.’

De aanval op Hakan werd ook veroordeeld door leden van de AKP. De woordvoerder van de partij en voormalig minister, Ömer Celik, liet via Twitter weten:

‘Aanvallen op journalisten kunnen op geen enkele manier gerechtvaardigd worden. Geweld kan niet goedgepraat worden en dient onvoorwaardelijk veroordeeld te worden.’

Hüseyin Celik, een voormalige minister namens de AKP, veroordeelde de aanval op Hakan eveneens:

‘Ik veroordeel de misdadige aanval op Hakan scherp. Het doet er niet toe wat de aanleiding is, ieder geweld is een blijk van onvermogen.’

Premier Davutoglu en president Erdogan hebben op het moment van schrijven nog niet gereageerd.

Update:

Na te zijn bedreigd verzocht Hakan de overheid via zijn advocaten tot twee maal toe om beveiliging. Daar werd geen gehoor aan gegeven.

De mishandeling van Hakan is door verschillende vertegenwoordigers van westerse landen veroordeeld. De ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, Robert Moore, schreef: ‘Niemand mag bedreigd worden en het doelwit zijn van geweld. Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn de meest belangrijke gereedschappen van een actieve democratie.’

De Amerikaanse ambassade twitterde: ‘Zij die journalisten intimideren met geweld vechten een verloren oorlog. Vrijheid van meningsuting kan niet onderdrukt worden met geweld.’

De Nederlandse consul in Istanbul, Robert Schuddeboom, noemde de aanval op Hakan via Twitter ‘shameful’ en drukte verder de hoop uit dat de Hürriyet-columnist snel zal herstellen.

De secretaris-generaal van de Raad van Europa, Thorbjorn Jagland, schreef: ‘de aanhoudende aanvallen op journalisten in Turkije hebben een afschrikwekkend effect op de persvrijheid in het land.’ Jagland drong aan op een volledig onderzoek van het incident.

Vanuit de Turkse regering is de aanval Hakan verder veroordeeld door vicepremier Numan Kurtulmus en justitieminister Kenan Ipek. Laatstgenoemde zei dat de daders een ‘gepaste straf’ zullen krijgen.

Premier Davutoglu en president Erdogan reageerden vooralsnog niet, maar dat kan later vandaag uiteraard alsnog gebeuren.

Istanbul/Peter Edel

1 REACTIE

  1. Ik veroordeel de gewelddadige aanval op deze journalist. Een erg domme actie van deze aanvallers. Journalisten, en meer nog columnisten moet je keihard in schrift aanpakken op hun doorzichtige standpunten en kwaadsprekerij via hun eigen platforms. Verder moet je ze kwellen door ze continu op de waarheid te wijzen die zij graag willen verdraaien.
    Maar het laatste wat je moet doen is een journalist fysiek aanvallen, want daardoor kun je zelf in het gevang terecht komen, en dat zijn ze niet waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here