Turkije daalt zes plaatsen op Global Competitiveness Index

2
10

wef index

Istanbul – 30 september verscheen de Global Competitive Index (GCI) over 2015-1016 van het World Economic Forum (WEF). Turkije is daarop zes plaatsen gedaald en staat nu 51e, tussen Panama en Costa Rica. Bovenaan staat Zwitserland. Nederland steeg van de 8e naar de 5e plaats.

Volgens het WEF volgt de lagere score uit:

‘Een algemene teruggang in bijna alle factoren die bepalend zijn voor de concurrentiepositie. In tien van de twaalf categorieën werd lager gescoord dan voorheen. In de categorie ‘institutions’ deed zich de scherpste daling voor. Daarin staat Turkije nu op de 75e plaats. De delicate politieke situatie van Turkije na de verkiezingen van juni dit jaar zorgt, samen met de geopolitieke conflicten waar het land bij betrokken is, voor een klimaat van onzekerheid dat een negatief effect heeft op investeringen. Dit geldt in het bijzonder voor investeringen uit het buitenland, die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van Turkije.’

‘Investeringen zijn verder teruggelopen door onzekerheid die voorkomt door de hogere inflatie (die met 8,9 procent ver boven de doelstelling ligt) en door enige teruggang in efficiëntie van en vertrouwen in de lokale financiële sector (64e plaats). De inflatie volgt uit een soepel monetair beleid waarmee getracht wordt te compenseren voor het gebrek aan voortgang van structurele hervormingen.’

‘Het beleid zou in het bijzonder gericht moeten zijn op de excessieve afhankelijkheid van externe financiering en de rigiditeit en inefficiëntie van de arbeidsmarkt (127e plaats), die al langer een last vormen voor de productiviteit. De investeringen die zijn gedaan om de transportinfrastructuur (23e plaats) te verbeteren en de relatief goede prestatie van de goederenmarkt (45e plaats), kunnen slechts ten dele compenseren voor het gebrek aan structurele hervormingen die essentieel zijn voor de concurrentiepositie van Turkije op de lange termijn.’

Aldus het WEF. Wie de details van de bevindingen over Turkije van deze denktank wil lezen kan die hier vinden.

Istanbul/Peter Edel

2 REACTIES

  1. We zijn niet verbaasd. Nadat de AKP de meerderheid in het parlement verloor lag dit voor de hand. Onder de AKP was er een zekere mate van stabiliteit.
    Peter Edel was erg blij met de verkiezingsuitslag, omdat de door hem gehate Erdogan het niet meer alleen voor het zeggen had. Ik heb hem voorspeld dat dit direct tot chaos, teruggang en het vertrek van buitenlandse investeringen (waaronder die van mijzelf) zou leiden.
    Maar volgens Peter maakt dat allemaal niets uit, want erger dan de situatie zoals die onder Erdogan was kon het niet worden volgens hem. En dan maakt hij zich met name zorgen over de omstandigheden van arbeiders (mijnwerkers), schoolkindertjes en journalisten. Dat is volgens hem toch echt allemaal belangrijker dan economische stabiliteit.
    .
    Nu weet Edel zelf ook wel dat dat niet zo is, en dat economie het allerbelangrijkste is voor de vooruitgang en daarmee samenhangend het welzijn van een land / volk, maar hier wordt eigenlijk pijnlijk bewezen dat Peter Edel een Turkije basher is. Wat hij wenste gebeurd nu. Erdogan heeft het niet meer voor het zeggen. En Turkije ligt binnen 6 maanden in puin. Edel ontkende het dan wel altijd, maar het 1 zit eenvoudigweg onlosmakelijk aan het ander verbonden. Dat heb ik hem altijd voorgehouden, maar dat was hij altijd met mij oneens. Volgens hem gaat het met goed onderwijs, veilige mijnen en vrije journalistiek helemaal goed komen met Turkije.
    .
    2 mogelijke conclusies:
    1: ofwel Peter gelooft oprecht in wat hij steeds predikte, maar dan is hij nu bewezen naïef en heeft hij een gebrek aan inzicht hoe dingen in Turkije werken.
    2: ofwel hij wist zelf ook wel dat hij altijd al ongelijk had, maar was het hem te doen om de voorspoed van Turkije de grond in te schrijven, of op zijn minst daar een zo groot mogelijke bijdrage aan te leveren.

  2. Turkije zit in een lastig pakket gezien binnenlands politiek en buitenlands politiek had niet uitgemaakt wie er aan de macht was Denk ik.. Der zijn wel belangrijke keuzes gemaakt wel of geen hulp/oorlog met Syrië Is PKK dan heb je nog Rusland en de rest in regio maakt er ook niet beter op en dan even de imago schade van Erdogan als je de gemiddelde Nederlander vraagt over Erdogan zal de helft zeggen eng dictator blablablabla maar dat komt echt niet door Peter maar waarschijnlijk door een medeturk en natuurlijk media maar ja waar rook is is vuur conclusie: ik geloof best dat Erdogan een goed mens is maar hij moet hele moeilijke keuzes ik hoop dat ze allemaal de binnenlandse politiek voormekaar krijgen want de situatie is zeer kritiek daar buiten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here