Inflatie in Turkije liep terug in juli

22
12

turkse-lira

Istanbul – De inflatie in Turkije is in juli teruggelopen naar 6,81 procent, het laagste niveau in 26 maanden. Voor de Turkse Centrale Bank (TCB) en markanalisten kwam dat niet als een verrassing.

Economen zijn echter niet erg hoopvol over een verdere afname van de inflatie dit jaar. Stijgende buitenlandse wisselkoersen worden als een bedreiging beschouwd. Mede daarom bestaat de verwachting dat de inflatie in september weer toe zal nemen.

Vorige week presenteerde de TCB een inflatierapport, waarin de verwachting over de inflatie op jaarbasis licht is bijgesteld van 6,8 naar 6.9 procent. Onafhankelijke analisten houden er echter rekening mee dat de inflatie aan het einde van het jaar 7,5 procent of meer zou kunnen bedragen. Meer dan 8 procent zal het echter niet worden, menen zij. Ter vergelijking: eind vorig jaar bedroeg de inflatie 8,17 procent.

Voor economieanalist Erdal Saglem hangt veel af van de waarde van de Turkse Lira. Die munteenheid leverde twee maanden geleden stevig in, door onzekerheid in het buitenland als gevolg van het verkiezingsresultaat op 7 juni.

In het buitenland zou meer twijfel kunnen ontstaan over de Turkse economie als er tegen 23 augustus geen regeringscoalitie is gevormd en Turkije zich op kan maken voor nieuwe verkiezingen. Dat zou eens te meer tot waardeverlies van de lira kunnen leiden, wat volgens Saglam eenvoudig een negatieve reflectie op de inflatie kan hebben.

De TCB verwachtte eerder voor het einde van het jaar een niveau voor de lira van 2,77 ten opzichte van de dollar. De lira is nu echter al minder waard. Volgens Erdal Saglam heeft de TCB nagelaten om risico’s voor de lira door binnenlandse en buitenlandse spanningen in haar berekeningen op te nemen.

TCB-gouverneur Erdem Basci toonde zich bezorgd over het effect van stijgende buitenlandse wisselkoersen op de inflatie. Daarentegen was hij positief over de lagere inflatie door de minder hoge voedingsmiddelenprijzen, die compenseerden voor het waardeverlies van de lira. Erdal Saglam waarschuwt echter dat de hoop op lagere prijzen van voedsel niet te hoog gespannen mag zijn voor de nabije toekomst. Daarnaast noemt hij de toenemende capital flight – Turks kapitaal dat in het buitenland wordt geïnvesteerd – een risicofactor voor de lira.

Istanbul/Peter Edel

22 REACTIES

 1. Waar ze zich druk over maken: Of de inflatie zal uitkomen op 6,5 of 7,5%.
  .
  Tsja, dat zijn toch wel andere berichten dan die eind jaren 90, toen onder linkse regeringen rond deze tijd van het jaar de inflatie van dat jaar werd geprognotiseerd tussen 80 en 140%.
  .
  Allemaal de verdienste van Superminister Dervis en de daarop volgende diverse AKP-regeringen die het nieuwe beleid gedisciplineerd hebben uitgevoerd.

 2. @ Stratenmaker

  De Republiek heeft nooit een linkse regering gehad (was het maar waar), dus die kan je moeilijk aanspreken op de toenmalige inflatiepercentages van meer dan 100%. Een foutje: je verwart een door kemalisten geleide economie (met veel legerinvloed en daarmee verbonden en gesubsidieerde staatsbedrijven) met een sociaal-democratische, laten we zeggen ‘rijnlandse’ aanpak. Ik denk dat de oorzaken van de voormalige (en ongetwijfeld toekomende) crises vooral moeten worden gezocht bij de welig tierende corruptie en een (nog altijd) slecht functionerend belastingsysteem. Ook het feit dat veel Turken gewend zijn om alles – zelfs hun dagelijkse boodschappen – op de pof te kopen en van vijf of meer kredietkaarten gebruik te maken, draagt niet bij aan een evenwichtige economie. Weliswaar schept krediet vraag en dus werk en welvaart, maar dat is bloedlink wanneer de economische groei wegvalt. Daar komen de zeepbellen (zoals de wijdverbreide speculatie in leegstaand vastgoed) nog bovenop. Zo bezien heeft Edel wel degelijk gelijk en is Turkije (ondanks haar relatief lage staatsschuld) bijzonder kwetsbaar voor tegenvallers – zeker wanneer de groeimachine van Erdogan gaat haperen.
  .
  Mogelijk speelt nog mee dat de oorlog die de Turkse regeringen vanaf 1984 tegen haar eigen burgers in het oosten voert niet alleen veel menselijk leed heeft veroorzaakt, maar ook miljarden heeft gekost. Niet in de toen waardeloze lira’s welteverstaan, maar in dure euro’s of dollars.
  Het lijkt me dat vooral die laatste tegenwerping je moet aanspreken, want jij ben een van de weinige schrijvers op deze site die – en zeer terecht – de legertop voortdurend hebt gehekeld.
  .
  Bovendien meen ik mij te herinneren dat Dervis al voordat Erdogan aantrad, een begin maakte met de sanering van de warboel. Wat dat betreft kwam Tayip in een gespreid bedje terecht.

  • Allemaal de verdiensten van superminister Dervis dat zegt straatje heel goed , en jou geheugen laat jou niet in de steek Dervis was de architect van het economische succes. Hoe dit verder zal lopen zal afhangen van politieke stabiliteit van het land.Het is mij ook opgevallen dat in Turkije mensen zelfs kleren op de pof kopen, je zou zeggen waarom luxe kleren kopen als je dat niet kan betalen. Dit zegt veel over de cultuur die de mensen is opgedrongen . Koop cultuur . winkelen is dan ook een nationale activiteit in Turkije. In Westerse landen gaat men iets leuks doen met de kinderen daar is het lekker winkelen met de kids al is het op de pof. In mijn millitaire dienst periode ergerde ik me ook aan hun doctrine :we worden bedreigd van alle kanten en iedereen is de vijand. tot slot nog even een beetje komedie https://video-ams2-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xtp1/v/t42.1790-2/11778478_881705988580848_2017241493_n.mp4?efg=eyJxZSI6InZpZGVvX3ByZWZlcnJlZF90YWdzXzIwMTUwMTIxLDIwMTUwMTAxIiwicmxyIjozMDAsInJsYSI6NTEyfQ%3D%3D&rl=300&vabr=167&oh=accc038c896a8de325d786f226384c69&oe=55C6B8D6

  • @Kees,
   .
   Ik meen me te herinneren dat we toch echt een linkse regering onder Ecevit met zijn DSP (Demokratik Sol Parti) hebben gehad in de jaren 90.
   Maar goed, ik had even geen zin om alle verschillende niksnut-regeringen van de jaren 90 op te noemen, waar zo’n beetje alle partijen behalve de AKP wel deel aan hebben genomen.
   Allemaal zwakke regeringen die er niet in slaagden (of zelfs niets hebben ondernomen tegen) de macht van het leger in te dammen.
   Ik vatte het voor het gemak even samen als ‘links’.
   .
   Inderdaad kwam de AKP ná de ingrepen van Dervis. Maar dat schreef ik ook al.
   Het is een misverstand te denken dat Erdogan in een gespreid bedje kwam. Een heel grote misvatting zelfs.
   Toen de AKP aan de macht kwam waren de hervormingen opgezet, maar nog lang niet geïmplementeerd. In Turkije was het altijd goed gebruik om als nieuwe regeringen als eerste alle hervormingen van de voorgaande regering teniet te doen. Maar omdat de AKP een redelijke partij is die niet te beroerd is om goede maatregelen uit te voeren cq te handhaven, ook al zijn die bedacht door iemand anders, is het een politiek groot verdienste dat Erdogan de maatregelen van Dervis heeft doorgezet en geïmplementeerd.
   Het is iets te goedkoop om Erdogan/AKP weg te zetten als een dommige, onkundige Guus Geluk.
   .
   Turkije is kwetsbaar voor tegenvallers, dat klopt. Maar ik ken nog een land dat exact zo leeft als Turkije, waar het toch oneindig goed lijkt te blijven gaan: de VS.
   Iedere keer als je denkt ‘nu gaat de bel klappen’, dan gebeurd er toch weer iets waardoor de schade beperkt blijft en we al weer heel snel terug bij ‘business as usual’ komen.
   Het is een typisch Nederlands/Europees dingetje om bij de kleinste tegenslag meteen pessimistisch te worden en in de bezuinigingskramp te schieten.
   Nu voor het eerst proberen we in Europa dankzij Draghi de Amerikaanse strategie toe te passen (monetaire verruiming ipv verkrapping), en zie, de Europese economie groeit direct binnen een jaar na de eerste maatregelen.
   .
   Er zal vast een keer een crisis komen, en een goede ook. Maar geniet gewoon van de rit zolang het duurt. Als de crisis komt, dan moeten we die toch met zijn allen dragen en lijkt het veel minder erg dan we nu denken. Griekenland bestaat ook nog gewoon.

   • Ik geef graag toe dat mijn blik op Turkije behalve vanuit een linkse gezichtshoek, ook Nederlands is. Maar dat geldt omgekeerd ook voor jou – je benadert de zaken vooral vanuit een rechts-libertaire opvatting.
    .
    Ik geef ook toe dat mijn mededeling over het ‘gespreide bedje waar Erdogan in terecht kwam’ wel wat overdreven is – want in 2002 wachtte Turkije nog een flinke crisis. Inderdaad heeft hij in het begin van zijn regeerperiode op tal van terreinen goed orde op zaken gesteld. Dus ben ik het met je eens dat je Erdogan niet weg kan zetten als een dommige Guus Geluk. En ik denk ook dat het superneoliberale beleid van Erdogan de Turkse economie een enorme boast heeft gegeven. Maar ‘ieder voordeel hep z’n nadeel’ zei Johan Cruyff al en die nadelen en gevaren heb ik in m’n vorige bijdrage benoemd. Daar zeil je wel heel luchtigjes omheen – net zoals wanneer de gebrekkige bestaanszekerheid van miljoenen Turken ter sprake komt.
    .
    Het is beslist waar dat eerdere Turkse regeringen zwak waren en de generaals hun gang lieten gaan. Maar het is natuurlijk onzin om die regeringen ‘voor het gemak’ als ‘links’ te betitelen. Ecevit stond bekend als onkreukbaar, maar dat wordt over hem gezegd omdat het in Turkse verhoudingen gebruikelijk is (en jouw Erdogan is daar geen uitzondering op) om de eigen zakken te vullen. Kom op Stratenmaker, je gaat me toch niet vertellen dat Tansu Ciller waarmee Ecevit o.a. zijn regering vormde ‘links’ was?
    .
    Tja – en dan verwijs je naar de VS waar het volgens jou ’toch oneindig goed lijkt te blijven gaan’. Ook hier gaan onze wegen uit elkaar: bij de VS denk ik niet aan een democratische natie waar gelijkwaardigheid voorop staat. Integendeel, dan zie ik een land waar de ‘verkiezingen’ afwisselend worden gewonnen door de club met de grootste campagnekas en miljoenen (vooral zwarten) afhankelijk zijn van voedselbonnen. Waar slimme ondernemers goudgeld verdienen door de verdorde gazons in het gortdroge Californië groen te verven in plaats dat men zich zorgen maakt over de oorzaken van de klimaatverandering. Inderdaad, je Amerikaanse geestverwanten zeggen het je na: geniet van de rit zolang het duurt.

    • @Kees,
     Je hebt zeker gelijk dat er veel nadelen kleven aan de Erdogan/AKP/VS way of life, maar de mentaliteit van een land veranderen is veel ingewikkelder dan simpelweg je eigen mentaliteit veranderen en dus genieten van de rit zolang die duurt.
     Want met genieten van de rit kun je direct beginnen, terwijl het veranderen van een volksmentaliteit in de richting gaat van ‘boompje groot, plantertje dood’.
     .
     Dus wil je plezier hebben in DIT leven, voordat je dood bent, en niet verzuurd in je kistje liggen, dan kun je je beter voegen naar de main stream en jezelf daar een plek in aanmeten.

     • Turkije (de VS trouwens net zo) is als een persoon die van een wolkenkrabber is gesprongen, en gedurende val constateerd dat het vooralsnog allemaal goed gaat.
      Niemand weet hoe hoog de wolkenkrabber was en hoe lang de val duurt voor die op de stoep eindigt in een plas bloed.
      .
      Slimme Turken deden een parachute om en weten wanneer ze aan het touwtje moeten trekken. Als de AKP dit najaar niet alleen aan de macht komt met een 1-partij-meerderheidsregering is het tijd om aan het touwtje te trekken en de bezittingen zo veel als mogelijk buiten Turkije weg te zetten.

 3. Nogal een understatement en een hypocriete leugen. Niet alleen is je blik op Turkije vanuit een links(dat betwijfel ik)en Nederlandse invalshoek er zitten ook nogal imperialistische, betweterige, vernederende elementen in. Voorbeeld ervan is hoe jij over Turken en Ataturk praat.Ons allemaal weg te zetten als koppige intolerante patriotten die hun eigen geschiedenisn niet kennen. Dankzij Ataturk ken jij lekker je linkse jetset( Hoe tegenstrijdig) leven in Turkije genieten. Jij bent in mijn ogen een arrogante wigdrijver.

  • @ Izmir

   Jazeker, ik ben van de linkse jetset en wanneer ik naar Turkije ga worden mijn reis- en verblijfskosten volledig door Atatürk betaald. Dat heb je weer goed gezien. Maar hoe zit het eigenlijk met jou? Waarom woon jij nog in dat akelige Nederland? Omdat je een gefrustreerde MHP-loser bent die als puntje bij paaltje komt toch wel een Hollands sociaal vangnetje kan gebruiken? Of wil Atatürk niet bijlappen? Het is je ook door anderen al vaak gevraagd, maar daar komt nooit geen antwoord op. Leg dat nou eens uit – misschien kunnen we dan een hulpverleningsinstantie voor je inschakelen.
   .
   Ik zal je wat verklappen, maar je moet beloven het niet aan anderen te vertellen. Aan Atatürk heb ik net zoveel te danken als jij aan Geert Wilders. Dat soort door jou geschreven nonsens toont weer eens aan hoe belachelijk je bent. Wanneer vertrek je voor goed naar An?tkabir?

   • Haha ik heb er nooit een geheim van gemaakt het niey naar mijn zin in Nederland te hebben maar niet heb gekozen hier geborenn e worden fasistische fuck. Kon je me niet ergens ander mee pareren? Het ziet ernaar uit dat je nog steeds niet door hebt Hie erg jij andermans zijn cultuur aanbhet beledigen bent. Ik heb Ataturk niet in combinatie met een neerbuigende beledigende woord gebruikt. Helemaal ben ik al geen Mhpr. Is dit na aanleiding omdat ik ze verdedigt heb? Jullie betweters denken de fascistische europeaanse politieke partijen te moeten reflecteren op de Mhp. Vertel mij staat erin de doctrine dat de Koerden uitgeroeid moeten worden? Zitten er geen Koerden bij de Mhp? Ikzelf ben niet rechts en ook niet voor de Mhp maar ben ze wel dankbaar dat ze ten tijde van de links en rechts oorlogen van Turkije opkwamen voor de Turk. Ik neem het Europa zeer kwalijk dat hun keer op keer de separitistische groepen en extreem linkse groeperingen hebben gesteund en gefinancierd. Vertel mij? Zijn er destiids niet pkk groepen getraind Innederland? Is de pkk regering in ballingschap niet in Nederland gevestigd? Is Pkk niet gewoon de opvolger van de Armeense Ansala? Zoniet waar zijn hun? Is Abdullah Ocalan in werkelijkheid geen Armeen? Heb jij Ataturk en de Kemalisten niet beledigd? Ben jij niet een ongelofelijke hoerenzoon? Ik zal je alvast de antwoordn geven.
    Ja
    Ja
    Ja
    Ja
    Ja
    Ja
    Ja
    Ja
    Ja
    Jij weet niet verder wat ik ben en hoe goed ik voormijzelf kan zorgen en dat ik nooit mij hand bij de Nederlandse staat heb opgehouden. Feit dat jij daarover begint geeft aan dat jij geen EER hebt! Oh ja ik wou nog antwoord geven op je vraag van laatst mijn mond stinkt nog steeds ja . Hoe? Van het Likken van je dochter en je vrouw. Ze hadden een echte man nodig. geert Wilders? Wie is dat? Ach ja die flikker maatje van jou. Geen wonder dat jij geen vrouw kan behouden.

 4. Je.bent gewoon een vuile viezerik waar ik noh niet op.zou spugen als hij in de fik stond. Ik daag je uit zo in Izmir te spreken de buurt van Turken
  En nee niet een Koerdische vriend of een vage Chp vriend die toch voor de Akp etc etc. Reken er maar op dat jij dan een enkeltje egeische zee mag over zwemmen. Jij zou je eigen vlag in de fikstekenndat zegt wat voor een balloze jij bent.

 5. Weer geen antwoord op mijn vragen. Alleen veel slordige typefouten plus een hoop geneuzel van het niveau waarop racistische- en macho-Nederlanders grappen maken over Turkse moeders met snorren. Zelfs wanneer je scheldt, mis je iedere creativiteit.

   • @Izmir,
    Niet om het een of ander beste kerel, maar hoe komt het toch dat jij je zo vreselijk kunt laten gaan? Door al dat gescheld ben ik het onderwerp waar het over ging allang kwijt.
    .
    Nog even los van wie je bent en waar je voor staat, Ik schaam me af en toe best wel voor je gedrag als mede-Turk.
    Je bereikt er ook niet echt je doel mee, want degene die je aanvalt leest allang niet meer WAT je schrijft, maar alleen nog HOE je het schrijft.
    .
    Kun je niet gewoon schrijven dat je het om bepaalde redenen niet eens bent met je opponent? Geloof me, dat maakt echt veel meer indruk dan dit.

 6. Wanneer Nederlanders zich over Turkije en de Turken uitlaten, onderscheidt je – globaal – vier soorten reacties.

  1. Van xenofoben, racisten en moslimhaters. Het gaat in de regel om lieden die zich laatdunkend en minachtend uitlaten over alles en iedereen met een niet-westerse achtergrond. Steeds vaker verschijnen ze op diverse sites om stads- en dorpsgenoten op te ruien tegen de komst van moskeeën en vluchtelingen, het dragen van hoofddoeken en het criminaliseren van allochtone medeburgers. Helaas worden ze bemoedigd door media die hen een platform bieden – en dan gaat het al lang niet meer alleen om sites als GeenStijl, maar kom je ze ook tegen in programma’s van de publieke omroep en in de kolommen van de zogenaamde ‘kwaliteitskranten’.
  .
  2. Van cultuurrelativisten. Meestal zijn dat hoogopgeleide mensen met een kosmopolitische inborst. Typen als de schrijver Arnon Grunberg. Ze laten zich zelden kritisch uit over mensen uit andere culturen en met andere gewoonten – ook niet wanneer die gewoonten niet sporen met hun eigen normen en waarden. Ze nemen andere opvattingen voor kennisgeving aan, maar daaronder schuilt vaak een dikke laag van onverschilligheid – dezelfde onverschilligheid van degenen die nog niet zo lang geleden de noodzaak van integratie en het leren van Nederlands verwierpen.
  .
  3. Van oppervlakkige Turkijebezoekers. Je komt ze tegen in de all inclusive ressorts aan de Turkse zuid- en westkust. Kijk niet gek op wanneer een groot deel van die bezoekers tot groep 1 kunnen worden gerekend. Ze komen alleen naar Turkije omdat de zon daar lekker schijnt en hun verblijf spotgoedkoop is. Hooguit nemen ze een keer deel aan een excursie naar de dorpsmarkt, maar voor de rest van hun tijd vermaken ze zich met luieren en georganiseerde animatie. Na terugkeer in Nederland blijken hun (voor)oordelen over Turkije niet te zijn veranderd. Logisch, want tijdens hun verblijf kijken ze uit op zee, maar staan ze met hun rug naar Turkije en de Turken.
  .
  4. Van geïnteresseerde Turkijebezoekers. Ze zijn niet alleen geïnteresseerd in de overweldigende cultuur en bezienswaardigheden van het land, maar ook in de Turken als natie. Ze doen moeite om met de inwoners in contact te komen (wat gezien de openhartigheid en gastvrijheid van de Turken vaak gemakkelijk is) en verdiepen zich in de geschiedenis, de politiek, de aard en de gewoonten van het land. Weliswaar kan je binnen deze kring van liefhebbers ook mensen tegenkomen die alles wat ze in Turkije aantreffen kritiekloos omhelzen, maar anderen zullen daar juist over willen praten en discussiëren.
  .
  Wat ik hier schrijf is wellicht wat kort de bocht en er zijn vast en zeker meer nuances aan te brengen (zo ken ik ook mensen die ooit een saai ressort bezochten, maar daarna kozen voor een echte kennismaking met Turkije). Maar belangrijk is dat de Nederlanders met een niet-Turkse achtergrond die op deze site reageren tot de laatste groep behoren en kritisch in gesprek willen gaan met hun Nederlands-Turkse landgenoten. Dat er daarbij nu en dan harde woorden vallen is geen probleem – zolang er maar wordt geargumenteerd. Maar wanneer er schuttingstaal wordt gebezigd en schrijvers worden uitgemaakt voor hoerenzonen, wordt een grens overschreden. Niet zozeer omdat de schrijvers en hun hoogbejaarde moeders persoonlijk worden beledigd of bedreigd, maar omdat dit soort infantiele reacties een discussie bij voorbaat onmogelijk maakt – of even infantiele reacties uitlokt.
  .
  Daar moeten we mee ophouden en ik richt mij nu speciaal tot Izmir en Cengiz (al weet ik niet zeker of het hier om twee verschillende personen gaat). Bovendien zouden zij zich moeten realiseren dat deze site nog steeds gevrijwaard is van turkenhaat. En dan heb ik het niet over de ‘turkenhaat’ die zij mij en anderen toeschrijven, maar over het misdadige geblaat van xenofoben, racisten en moslimhaters die deze site goddank met rust lijken te laten. Ik stel voor om daar voldoening uit te halen en niet in hun ondeugden te vervallen.

  • Aardig samengevat Kees, ik vind dat je jezelf terecht in categorie 4 heb ingedeeld. Ik kan me vergissen maar ik denk dat deze site niet veel bezocht word als ik naar de reakties kijk.

   • @ Bliksemschicht

    Geen idee of deze site veel wordt bezocht – dat weet alleen de webredactie en/of de beheerder EtnoMedia. Ik weet ook niet goed wat veel is. Zijn dat 100, 1000 of meer hits per dag? Bij dat alles moet worden bedacht dat de meeste bezoekers geen schrijvers zullen zijn.
    Wat denk ik wel uitmaakt is de aard, toon en het niveau van de bijdragen en reacties.

    • Weinig schrijvers inderdaad wellicht veel lezers.Het zijn ook vaak politieke onderwerpen waar over ‘gediscusseerd’word, Voor sommige schrijvers onder ons is het hier een uitlaap klep en dan kan het er weleens emotioneel aan toe gaan , dat komt het niveau niet altijd ten goede. Maar dat ze soms jou of de columnisten hier persoonlijk aanvallen slaat helemaal nergens op.

     • Dat slaat wel degelijk ergens op, alleen bevallen de zeer terecht aangevoerde wederargumenten van die aanvallers jou niet. Dat kun je dan wel afdoen als ‘slaat nergens op’, maar beter schrijf je: ‘ik hoor die argumenten niet zo graag en zou die schrijvers het liefst de mond snoeren’.
      Helaas lukt je dat niet, omdat zowel onze populaire columnist Edeltje, alsook schrijvers zoals jijzelf en Izmir etc. simpelweg niet in staat zijn om doeltreffend de aangevoerde wederargumenten te pareren. En dus gaan we maar schelden (vooral Izmir kan dat erg goed), waardoor het niveau omlaag komt.
      Maar dat ligt zeker niet in eerste instantie aan de pro-AKP schrijvers alhier.
      .
      Overigens, net zoals bij Big Brother; Hoe meer emoties, hoe meer lezers (kijkers), dus zelfs het gescheld van Izmir heeft een zekere positieve functie.

 7. @ Bliksemschicht

  Het gaat er niet om dat ik of Edel worden ‘aangevallen’, maar wel – zeker weten – dat er mensen zijn die zich storen aan onbeschaafde scheldpartijen. En er dus ook geen trek in hebben om zich in discussies op deze site te mengen – want voor ze het weten worden ze als turkenhater, hoer of hoerenzoon uitgemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here