Voormalig aanklager wijkt uit naar Georgië (UPDATE)

2
4

oz images

Istanbul – Zekeriya Öz heeft een bijzondere CV. Vanaf 2008 was hij een aantal jaar hoofdaanklager in het proces tegen Ergenekon, het vermeende complot dat naar beweerd werd tot een staatsgreep in Turkije had moeten leiden. Öz werd daarbij aangemoedigd door de beweging rond imam Fethullah Gülen en de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

De Ergenekon-procedure leidde tot veel kritiek. Omdat het gebruikt werd om kritische journalisten het zwijgen op te leggen, maar ook door aanwijzingen over vervalste bewijzen en andere dubieuze praktijken bij justitie.

De Ergenekon-verdachten werden uiteindelijk tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Niet lang nadat de AKP-regering en de Gülenbeweging in 2013 in een conflict verwikkeld waren geraakt werden de rollen echter omgedraaid. De veroordeelden in verband met Ergenekon kwamen op vrije voeten en werden niet langer verdacht van het plannen van een staatsgreep. Nadat justitie eind 2013 een corruptieschandaal rond de AKP onthuld had kreeg de Gülenbeweging die verdenking op zich geschoven.

Zekeriyah Öz was een van de aanklagers die de corruptiezaak rond de AKP aanhangig maakte. Daarmee wekte hij de toorn van de regering, wat hem in eerste instantie op een lagere positie kwam te staan. Daar bleef het niet bij, want op 12 mei jl. werd hij samen met drie andere aanklagers ontslagen door het Bestuur van rechters en aanklagers (HSYK).

Gisteren, 10 augustus, gaf een rechter in Istanbul opdracht tot de arrestatie van Öz en drie andere voormalige aanklagers. Zij worden beschuldigd van ‘een poging tot het omverwerpen van de regering en het oprichten van een criminele organisatie.’ Klinkt bekend, want zo omschreef Öz het zelf in de tenlastelegging inzake Ergenekon.

Nadat het arrestatiebevel was uitgevaardigd bleek dat Öz een paar uur eerder naar Georgië was uitgeweken. Hij vertrok samen met een Celal Kara, een voormalige aanklager die eind 2012 eveneens bij het onderzoek naar corruptie in en rond de AKP betrokken was. Dat Öz en Kara op tijd konden vluchten is een indicatie dat beide nog vrienden binnen justitie hebben.

Naar verluidt heeft Ankara ondertussen contact opgenomen met de autoriteiten in Georgië en wordt zo getracht Öz en Kara uitgeleverd te krijgen.

Update: Öz zou Georgië ondertussen alweer achter zich hebben gelaten, en zit volgens de laatste berichten nu in Armenië. Dat kan wat lastiger worden om hem uitgeleverd te krijgen.

Istanbul/Peter Edel

2 REACTIES

  1. Ik heb eens een man tegen zijn zoon horen zeggen.
    “het maakt niet uit of je in een bed met pies of een bed met poep ligt – het is allebei smerig.
    Ik moet toch ook hier weer zien dat de politiek vol achterkamers zit. Of het nu in Europa of elders is overigens.
    Politiek is voor hoeren en souteneurs!!!

  2. @straatje wat vind je nou van de verdiensten van je Erdogan AK partij ten aanzien van het justitieel apparaat.
    Je zal trachten ook dit te bagatelliseren of de persoon in kwestie te demoniseren vermoed ik .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here