Cumhuriyet-journalist Özgür Mumcu aangeklaagd

0
2

oz mum index

Istanbul – Nog geen week geleden sprak Turksnieuws hem nog, Özgür Mumcu, de journalist van de krant Cumhuriyet. Toen wist hij niet dat er een aanklacht wegens ‘laster’ tegen hem werd voorbereid. Nu wel.

Aanleiding is een artikel van Mumcu dat op 18 maart jl. onder de titel ‘Tiran en lafaard’ in Cumhuriyet verscheen. Hij had hierin kritiek op een aanklacht van president Erdogan tegen Hatice Cömert. Zij is de moeder van Abdullah Cömert, die twee jaar geleden bij protesten tegen de afbraak van Istanbuls Gezipark werd gedood door de politie. In dit artikel schreef Mumcu:

‘Het is bekend dat tirannen in de regel altijd angst kennen. Zoveel angst dat ze een klacht zouden indienen tegen de moeder van Abdullah Cömert.’

Mumcu noemde in zijn artikel verder de dood van Metin Lokumcu, een onderwijzer die in 2011 aan een hartaanval bezweek toen de politie een einde maakte aan een demonstratie in de Zwarte Zee-stad Hopa. Ook schreef hij over de dood Berkin Elvan, de jongen die tijdens het Geziparkprotest een traangasgranaat door de politie tegen het hoofd geschoten kreeg, daardoor in coma raakte en uiteindelijk overleed.

In beide gevallen werd Erdogan een gebrek aan empathie verweten door Mumcu.

Mumcu wordt in de aanklacht bedreigd met een gevangenisstraf van vier tot vijf jaar voor het ‘belasteren’ van president Erdogan in zijn artikel uit maart. Volgens de aanklacht is ‘het recht om informatie te verspreiden en te interpreteren alleen van toepassing wanneer het publieke belang daarmee gediend is.’

Mumcu is in korte tijd de tweede journalist van Cumhuriyet die wordt aangeklaagd. Eerder deze week werd in een tenlastelegging levenslang geëist tegen Cumhuriyet-hoofdredacteur Can Dündar.

Aanleiding daartoe was een artikel over een transport van de nationale inlichtingendienst MIT naar Syrië begin vorig jaar. Foto’s (alsmede video’s op de website van Cumhuriyet) bewezen dat de lading grotendeels uit wapens bestond. Daarmee werd de regering, die eerder volhield dat de lading uit humanitaire goederen bestond, in verlegenheid gebracht.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here