Stakers van terrorisme beschuldigd

0
5

renaultn_83047_1

Istanbul- Een aanklager in Bursa is een onderzoek begonnen naar arbeiders die recentelijk een staking begonnen bij autofabrieken in deze stad. Hij beschuldigt hen van het steunen van een terroristische organisatie.

Een aantal arbeiders die deelnamen aan stakingen bij Renault en Fiat, die oversloegen naar fabrieken van Ford en toeleveringsbedrijven van de auto-industrie in andere steden, werden verhoord door de anti-terreurafdeling van de politie in Bursa.

Zij werden gevraagd of ze opdracht van iemand hadden ontvangen om aan de stakingen deel te nemen, en of ze verzocht werden derden daarover te informeren.

Ook werd hen gevraagd of advocaten de fabriek bezochten om de werkers op te roepen door te gaan met hun actie, en of hen verzocht werd om een nieuwe metaalvakbond op te richten.

Arbeiders in de Fiat- en Renault-fabrieken eisten betere werkomstandigheden en loonsverhoging. Tijdens de onderhandelingen kwam het tot een conflict met de Turkse metaalbond. Veel werkers vonden dat die hun belangen niet voldoende vertegenwoordigde. Als gevolg verlieten velen onder hen de vakbond. Ondertussen is het werk bij Fiat en Renault weer hervat.

De orde van advocaten in Bursa heeft een juridische klacht ingediend tegen het onderzoek naar de staking.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here