Erdogan beslist: Diyanet-baas Görmez toch in een dikke Mercedes

3
23

benz diyanet1

Istanbul – Er was in Turkije veel te doen om de nieuwe auto van Mehmet Görmez, de leider van Diyanet, het presidium van religieuze zaken. De Turkse staat gaf hem een vette Mercedes ter waarde van €400.000.

Stak nogal schril af bij de simpele auto waarin Paus Franciscus eind vorig jaar rondgereden wilde worden tijdens zijn bezoek aan Turkije. De Turkse autoriteiten wilden de Pontif weliswaar uit veiligheidsoverwegingen in een andere auto stoppen, maar dat weigerde hij.

Het contrast tussen de luxe automobiel voor Görmez en de matigheid van Franciscus droeg bij aan de niet geringe kritiek van het publiek en de oppositiepartijen in het parlement. Gênant voor Görmez, die zich gedwongen voelde om afstand te doen van zijn luxosaurus.

President Erdogan vond dat helemaal niets. Als hij Görmez was geweest had hij die auto fijn gehouden, zei hij. Bovendien had hij een stokje gestoken voor Görmez’ beslissing als hij er vooraf over geïnformeerd was geweest.

Vandaag verklaarde Erdogan dat Görmez die auto alsnog zal krijgen. Uit zijn presidentiële budget nog wel. Erdogan:

‘We hebben besloten om een gebaar te maken, een beslissing die aansluit bij de positie, als reactie op de onbeleefdheid ten aanzien van ons presidium voor religieuze zaken.’

Görmez zal dus in die dikke Benz rijden, of hij wil of niet. De president heeft beslist en weiger hem maar eens iets. Ook de baas van Diyanet zal dat niet in het hoofd halen.

Istanbul/Peter Edel

3 REACTIES

 1. Lijkt me zeer terecht.
  Wat de Paus doet moet die lekker zelf weten, iedereen is daar vrij in. Ik vind het een verschutting dat de leider van zo’n grote organisatie in een lelijke eend rondgereden wordt.

 2. Ik ben het weer eens met Stratenmaker. Sterker nog, ik gun Mehmet Görmez een met gouden bumpers uitgeruste limousine van € 800.000. Hoe duurder de auto, hoe meer gelovigen gaan twijfelen. De slimme Mehmet lijkt dit te begrijpen, maar zijn meester niet. Op termijn betekent dat een verschutting voor Erdogan. In gesprekken hierover heb ik de eerste tekenen al waargenomen. Het gaat de goede kant op in Turkije.

  • Beste Kees,
   .
   Ik vind het vervelend toe te moeten geven, maar het snobbistische gedrag dat Turken van alle lagen plachten te adopteren als men net iets meer is of heeft dan de andere Turk, is 1 van de minpunten van mijn volk. Maar het zit diep in de aard en zal niet snel veranderen. Wij als Nederlanders – waar ik mezelf in dit verband ook even toe reken – kunnen dat niet waarderen. Wanneer een vertegenwoordiger met een Mercedes voor komt rijden gaan bij Nederlanders alle alarmbellen af, in de trant van ‘die is betaald van mijn centen, dus ik betaal te veel’. Terwijl in Turkije mensen graag zaken doen met mensen die in dure auto’s rijden, omdat men hen bewondert of er graag bij wil horen (of wat de psychologische reden ook zijn mag, vul het maar in).
   .
   Dat is ook Turkije.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here