Linkse DHKP/C in verband gebracht met aanslagen op HDP (Update)

0
1

dhkp_Cimages

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vandaag, 21 mei, verklaard dat de man die geïdentificeerd werd na de aanslagen begin deze week op vestigingen van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) in Adana en Mersin, in 2007 gearresteerd werd in verband met de DHKP/C, een radicaal linkse organisatie die verschillende aanslagen pleegde in Turkije:

‘De persoon die de aanslag [op de HDP] pleegde werd in 2007 te Ankara gearresteerd in verband met betrokkenheid bij activiteiten van een illegale linkse organisatie. Hij werd hetzelfde jaar ook in Istanbul aangehouden met betrekking tot activiteiten van de DHKP/C’, zo luidde de verklaring.

De man zou de bommen op 17 mei, een dag voor de explosies, bij de HDP in Adana en Mersin hebben achtergelaten. Hoewel zijn identiteit bekend zou zijn, zoekt de politie nog naar hem.

Premier Davutoglu maakte het nieuws over de veronderstelde connectie tussen de DHKP/C en de aanslagen in Adana en Mersin vandaag bekend tijdens een openbare bijeenkomst van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Gisteren suggereerde Davutoglu tijdens een toespraak nog dat de HDP bij die aanslagen samenwerkte met de rechts-nationalistische Partij van de Nationale Beweging (MHP), die eerder verklaarde niets met de aanslagen te maken hebben. HDP-leider Selahattin Demirtas geloofde dat.

Er vallen een aantal zaken op. In de eerste plaats dat vestigingen van een linkse partij niet het geëigende doelwit zijn van gewapend activisme binnen een radicaal linkse context.

In de tweede plaats valt op dat er geen verantwoordelijkheid werd opgeëist voor de aanslagen. De DHKP/C heeft daar een vast gebruik van gemaakt bij haar aanslagen. Sterker nog, de DHKP/C heeft ook verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen die ze niet pleegde.

Dat laatste gebeurde na een zelfmoordaanslag op 6 januari jl. in Istanbul, waarbij een politieagent om het leven kwam. De dader daarvan bleek een uit Daghestan afkomstige Russische vrouw te zijn die door de Wahhabistische ismalistische ideologie werd geradicaliseerd. Voordat dit bekend werd had de DHKP/C de aanslag echter al opgeëist.

Op 31 maart jl. werd een aanklager in Istanbul in gijzeling genomen door twee activisten van de DHKP/C. De beëindiging van de actie door de politie leidde tot de dood van de activisten en de aanklager.

Deze gijzelingsactie leidde tot vragen, omdat de aanklager precies deed wat binnen links van hem verwacht werd. Namelijk het vervolgen van politieagenten die zich tijdens het protest rond Istanbuls Gezipark schuldig maakten aan buitenproportioneel geweld tegen demonstranten.

Gewelddadige acties van de DHKP/C zijn vaker met mysterie omgeven. Dat was al in 1996 zo toen de zakenman Özdemir Sabanci door leden van deze organisatie werd vermoord. Naar aanleiding daarvan werden later verbanden gelegd tussen de DHKP/C en de Turkse ‘diepe staat’. Met name Veli Kücük, een in verband met de diepe staat beruchte gendarmecommandant, werd daarbij genoemd.

De laatste jaren is vaak verondersteld dat de DHKP/C verbonden is aan het regime van al-Assad in Syrië. Dat de nationale inlichtingendienst MIT vorige maand een waarschuwing afgaf aan veiligheidsdiensten over op handen zijnde aanslagen door Syrische agenten in onder andere Adana en Mersin, is een indicatie dat deze veronderstelde connectie ook nu weer genoemd zal worden.

Maar waarom richtten de DHKP/C en al-Assad zich dan op de HDP en niet op de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP)? Die sympathiseert immers met de tegen al-Assad strijdende jihadisten in Syrië, terwijl de HDP daarbuiten staat.

De vraag of er in Adana en Mersin sprake was van een false flag-operatie dringt zich steeds meer op.

Een ding staat vast: de verkiezingen op 7 juni raken op deze manier met geweld omgeven. Bij de aanslagen op de HDP vielen weliswaar geen doden, maar dat had heel eenvoudig wel kunnen gebeuren.

Update:

Volgens HDP-volksvertegenwoordiger Süreyya Önder zijn bij zijn partij meldingen binnengekomen over plannen om partijleider Selahattin Demirtas te vermoorden. Önder verklaarde: we zijn door serieuze bronnen gewaarschuwd over intensieve moordcomplotten. We verwerken onze zorgen door harder te werken en voorzichtiger te zijn.‘ Önder zei verder dat er geen aanvullende veiligheidsmaatregelen zijn genomen, omdat dit ‘strijdig zou zijn met het perspectief van de partij.’ Önder voert momenteel campagne in Ankara, zonder politiebescherming. Demirtas krijgt die evenmin.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here