Onduidelijkheid over Davutoglus bezoek aan Gülen

0
8

gulen images

Istanbul – De oorlog tussen de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en imam Fethullah Gülen blijft Turkije bezighouden.

Tijdens een door president Erdogan voorgezeten bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad (MGK) op 29 april, werd bepaald dat Gülen en zijn beweging voortaan als een bedreiging van de nationale veiligheid worden aangemerkt. Verder besloot de MGK om de maatregelen tegen de ‘parallelle structuur’ (AKP-jargon voor de Gülenbeweging) uit te breiden.

De dag na de MGK-bijeenkomst verscheen in de krant Milliyet een interview met premier Davutoglu. Daarin gaf hij toe in 2013 als minister van Buitenlandse Zaken een geheim bezoek aan de in de VS woonachtige Gülen gebracht te hebben. Dat deed hij naar zijn zeggen in opdracht van toenmalig premier Erdogan en van Abdullah Gül, die destijds nog president was.

Davutoglu zei Gülen ‘een laatste waarschuwing’ te hebben gegeven om zich ‘niet met regeringsaangelegenheden te bemoeien.’ Verder verklaarde hij Gülen te hebben uitgenodigd om terug te keren naar Turkije.

Volgens Davutoglu was het antwoord op die vraag ‘niet nu’, waar hij achteraf de conclusie aan verbindt dat Gülen ‘wachtte op het succes van de “staatsgreep” van december 2013 (toen Gülens aanklagers corruptie in en rond de AKP onthulden –P.E.) om daarna naar Turkije terug te keren zoals de ayatollah Khomeini in 1979 naar Iran terugkeerde na de islamitische revolutie in dat land.’

Advocaten van Gülen bevestigden dat Davutoglu de imam bezocht in 2013, maar spraken de door de premier weergegeven inhoud van het gesprek tegen. Een voorstel om naar Turkije terug te keren, noch binnenlands beleid zouden daarbij aan de orde zijn gekomen. In plaats daarvan ging het onderhoud volgens Gülens advocaten over de situatie in Syrië.

Davutoglu werd ook tegengesproken door oud-president Gül. Die zei pas achteraf over het bezoek aan Gülen te zijn geïnformeerd en niet vooraf, zoals Davutoglu stelde. Gül:

‘Omdat ik er destijds mijn ongenoegen over kenbaar maakte dat ik niet vooraf werd geïnformeerd, zijn mijn herinneringen hieromtrent helder.’

Vervolgens was het Davutoglu die Gül tegensprak:

‘..als buitenlandminister ging ik nergens naartoe zonder toestemming van hem, of zonder hem te informeren. Dit principe heb ik omarmd als onderdeel van de staatsmoraliteit.’

Het relletje tussen Davutoglu en Gül staat niet op zich. Gül manifesteert zich de laatste tijd vaker als dwarsligger voor de hogere echelons van de AKP. Zo sprak hij zich vorige maand uit tegen de invoering van een presidentieel systeem in Turkije, zoals dat door president Erdogan wordt nagestreefd en op 7 juni de inzet is van de verkiezingen.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here