Angst voor terrorisme leidt in Turkije tot luchtvaartrisico

1
11

thk-gokcen-havacilik-istanbul-airshow-fuari-na-6517685_7193_o

Istanbul – Een correspondent van de Turkse krant Cumhuriyet, Cigdem Toker, beschreef een interessant luchtvaartincident, dat op 3 mei plaatsvond toen een klein passagiersvliegtuig wilde landen op de luchthaven Etimesgut in de hoofdstad Ankara.

Vanwege een razende storm verzocht de piloot om een andere landingsroute. Dit werd echter geweigerd door de luchtverkeersleiding die de piloot informeerde dat hij ‘boven de bekende plaats vloog.’

De luchtverkeersleider bedoelde het veelbesproken presidentieel paleis in Ankara. Uit veiligheidsoverwegingen is het verboden om daar lager dan op 1676 meter overheen te vliegen.

Enerzijds begrijpelijk, een soortgelijke regel zal bijvoorbeeld ook gelden voor het Witte Huis in Washington, om het risico van een terroristische aanslag te verkleinen. Het ligt echter voor de hand dat een uitzondering gemaakt kan worden wanneer de veiligheid daarmee gediend is en het vliegtuig zich langs de gebruikelijke weg identificeert.

Die uitzondering werd echter niet gemaakt. Het vliegtuig mocht nabij het paleis niet de landing inzetten en werd gedwongen een onder de omstandigheden minder veilige aanvliegroute aan te houden.

Een saillant detail is dat zich aan boord van het vliegtuig de leider van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kilicdaroglu, bevond. Kilicdaroglu was op weg naar Ankara na aanwezig te zijn geweest bij openbare verkiezingsbijeenkomsten van zijn partij in de provincies Nevsehir en Kayseri.

Volgens Cumhuriyet-correspondent Cigdem Toker werd Kilicdaroglu na de landing door de piloot geïnformeerd over wat er gebeurd was. De CHP-leider zou daar geen
commentaar op hebben gegeven.

Toker stelde verder dat onder slechte weersomstandigheden de angst voor terrorisme tot ‘riskante consequenties’ kan leiden.

Istanbul/Peter Edel

1 REACTIE

  1. Ik vind het erg logisch dat met name Kilicdaroglu niet dichter in de buurt dan 5000 voet mag komen van het paleis. Niet op de grond en ook niet vanuit de lucht. En als hij er overheen vliegt mag hij er zelfs vanuit zijn raampje niet naar kijken, zelfs niet als hij hoger dan 5000 voet vliegt.
    .
    Wanneer iemand (of in ieder geval heel veel van zijn partijvolgelingen voor wie hij verantwoordelijk is) zoveel praatjes en kritiek heeft gehad op het paleis en andere projecten van de AKP, dan is het logisch dat hij er verder ook niet meer naar mag kijken.
    .
    Mocht op de een of andere wonderlijke manier Kilicdaroglu ooit nog eens president worden van Turkije, dan hebben we voor hem nog een mooi hok bovenop Cankaya, daar waar hij warmpjes omringd is door zijn linkse molotov cocktail gooiende en stadsbussen in de fik stekende linkse relnichten.
    Op dat moment maken we van het Ak Saray wel weer een verblijfplaats voor de apen uit de Hayvanat Bahcesi. Beter apen in het Ak Saray dan een CHP-er of andere linkse dwarsliggende bomenknuffelaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here