Parlement keurt omstreden Büyüksehir Wet goed

0
1

Het Turkse parlement heeft op maandagochtend ingestemd met de omstreden, door de overheid gesteunde Büyüksehir Wet, die erop gericht is om wijzigingen aan te brengen in het huidige systeem van de lokale overheid.

De inmiddels goedgekeurde wet, zal 13 grote steden met meer dan 750.000 inwoners transformeren tot Büyüksehir (metropool) vóór het plaatsvinden van de aankomende lokale verkiezingen. Turkije heeft op dit moment 16 grootstedelijke gemeenten. In haar plannen, benadrukt de AKP de noodzaak van een sterk plaatselijk bestuur met uitgebreide grenzen voor optimale gemeentelijke diensten, zoals de bouwplanning, de coördinatie van de gemeentelijke infrastructuur en het transport binnen de gemeentegrenzen.

Toen het Parlement onlangs begon met de besprekingen over het wetsvoorstel, ontstonden er woordenwisselingen tussen de regerende AKP en de oppositiepartij CHP over de inhoud het wetsvoorstel. De CHP, de Partij voor Vrede en Democratie (BDP) en de Nationalistische Bewegings Partij (MHP) stellen dat de wetsveranderingen de regerende partij na de volgende lokale verkiezingen in staat stellen, om over meer gemeenten te regeren. De eerstvolgende verkiezingen staan gepland voor maart 2014.

De steden die tot Büyüksehir zullen worden benoemd zijn Aydin, Balikesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaras, Mardin, Mugla, Tekirdag, Trabzon, sanliurfa en Van. Als gevolg hiervan verliezen 16.082 dorpen en 1.591 kleinere steden hun wettelijke status als afzonderlijke gemeente.

De wet zal ook de verdeling van overheidssteun aan de gemeenten herzien, die op dit moment meer geld toebedeelt aan reeds ontwikkelde steden. Met het oog op een eerlijker verdeling van de overheidssteun, zullen onderontwikkelde steden meer subsidie gaan ontvangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here