Premier Erdogan vindt standbeeld lelijk

27
11

In oost-Turkije zijn bouwvakkers begonnen met de sloop van een omstreden monument dat de vriendschap van Turkije en het christelijke buurland Armenië uitbeeldt. Het standbeeld wordt weggehaald omdat premier Erdogan het lelijk vindt. De beelden zijn nu al ‘onthoofd’. Bekijk hieronder een reportage van de NOS:

27 REACTIES

 1. TrK

  dat blijkt dus helemaal niet waar te zijn, een ruime meerderheid van de bevolking wil het standbeeld behouden…zo blijkt uit meerdere onderzoeken en ook turkse kranten. Alleen gevraagd aan de conservatieve en nationalistische deel van het volk schijnt het negatieve antwoord naar voren te komen. maar dus verre van een meerderheid!

  los daarvan, het is natuurlijk een schande dat een politicus zijn mening uit en doorzet omtrent een kunstwerk. nergens kan je daar een voorbeeld van vinden afgezien van landen waarin kunstenaars door politici gestuurd worden (of waar ze dat willen doen, sturen van kunstenaars…

  Turkije ios wat dat betreft een raar land waar macht en cultuur wordt ingezet in massa politiek en emotionaliteit…

  schandalig natuurlijk dat een politicus en andere politici een zaak als deze zodanig weten te politiseren!

 2. @ Gadamar,
  Het beeld was toch bedoeld om verzoening tussen beide bevolkingen??
  Of komt er in plaats van een ander standbeeld?

 3. @ Iemand

  voor verzoening is wel meer nodig dan alleen een beeld…Los van dit beeld kan ik je mededelen dat Turkije in het verleden vaak genoeg het initiatief heeft genomen voor vrede en verzoening, maar omdat mensen selectief zijn in hun manier van waarnemen lijkt Turkije weer de boosdoener.

  Wat betreft het beeld: ik vind hem ook lelijk.

 4. @ Gadmar,
  Turkije in het verleden vaak genoeg …..?
  Wie laat de grenzen dicht?
  Ze hebben laatst 1 jaar lang onderhandeld voor goede betrekkingen. Maar op het laatst om Azerbeidzjan te vriend houden heeft Turkije toch terug gekrabbeld. En wat betreft het beeld: vind ik ook lijlek, maar het gaat om het idee.

 5. @ iemand,

  het aantal Turken in Armenie kun je op 1 hand tellen, terwijl er meer dan genoeg Armeniers in Turkije leven. Als je met je turkse paspoort aan de Turks/Armeense grens staat wordt je geweigerd. Iedere keer als er onderzoek gedaan wordt naar de Armeense kwestie worden de archieven achter slot en grendel gehouden etc. etc…
  Keer op keer heeft Turkije Armenie punten toegekend aan Armenie met het Eurovisie song festival, maar andersom nog nooit.
  Hou dus aub op over je grenzen, Turkije heeft meer dan genoeg ondernomen. Het wordt tijd dat Armenie eens een keer wat onderneemt en ophoudt met slachtoffertje spelen.

 6. Gadamer/Iemand,

  dit gaat niet om wat DE STAAT Turkije denkt of vind of wel of niet heeft gedaan…het gaat er om dat DE STAAT Turkije (ivv Erdogan) beslist om een burger initiatief en een lokaal initiatief en NOTA BENE een kunstwerk te laten vernietigen, weghalen, etc etc…

  jullie halen de argumentatie van het maken van het kunstwerk en het feit dat er een kunstwerk staat en wat een politicus daar wel of niet van mag vinden helemaal door elkaar!

  Ik ben namelijk zoals velen van mening dat de AKP an sich niet zo bijzonder tegen Armenie is. Meer dan de andere politieke partijen hiervoor is de AKP bereid zaken uit het verleden onder ogen te zien…

  en Inderdaad Armenie is star want dringen aan op een voldongen feit. Ze hebben de steun hierbij van bijna alle historici op de wereld, maar het is geen uitgemaakte zaak zolang de bronnen, teksten en visie van de andere partij, in dit geval de erfgenamen van de Ottomanen, niet zijn geraadpleegd. Dus dit is een discussie die los van het kunstwerk doorgaat!

  maar dit gaat nu over het standbeeld en de schande dat een politicus zich uberhaupt bemoeit met een kunstwerk en daar een waardeoordeel over uit die hij mee laat wegen in zijn machts en functie uitoefening…

  waar ligt de grens voor het handelen van politici?

 7. @ Hatice

  een kunstwerk laten vernietigen is niet bepaald kunstvriendelijk, maar dit kunstwerk is er 1 met een politieke boodschap ( onder het mom van vrede/verzoening) Kennelijk zijn beide landen er dus nog niet aan toe en bepaalt iemand (erdogan) met weinig verstand van kunst, maar wel dag in dag uit met deze politieke materie te maken heeft het beeld weg te laten halen. Het is sowieso veel te vroeg om dergelijke kunstwerken te vertonen, omdat het te veel politieke lading bevat.

 8. @ Hatice

  je zei: “Ze hebben de steun hierbij van bijna alle historici op de wereld, maar het is geen uitgemaakte zaak zolang de bronnen, teksten en visie van de andere partij, in dit geval de erfgenamen van de Ottomanen, niet zijn geraadpleegd.”

  Sen de Turk olarak bunu diyebiliyorsan yuh sana, ne diyeyim…Arsivlerini gundeme getirmeyen Ermeniler, Turkler degil…Ayrica bu konuda yabanci tarihciler birsuru arastirmalar yapmislar ve Ermenilerin senaryo yazdiklari kac kez ortaya cikarilmistir. Sen gercekten Avrupalilarin kuklasi olmussun. Bravo!

 9. @ Gadamer…

  in antwoord op wat je hieronder zegt:

  @ Hatice
  een kunstwerk laten vernietigen is niet bepaald kunstvriendelijk, maar dit kunstwerk is er 1 met een politieke boodschap ( onder het mom van vrede/verzoening) Kennelijk zijn beide landen er dus nog niet aan toe en bepaalt iemand (erdogan) met weinig verstand van kunst, maar wel dag in dag uit met deze politieke materie te maken heeft het beeld weg te laten halen. Het is sowieso veel te vroeg om dergelijke kunstwerken te vertonen, omdat het te veel politieke lading bevat.

  Gadamer,
  Ik wil niet geloven wat je hebt geschreven en de manier waarop jij denkt…Dit is pure nonens, althans, als je kan bedenken wat de definitie van kunst, vrijheid van kunstenaars, vrijheid van mening is…immers, een mening heeft pas een waarde en valt ook in ogen zoals die vbanm jou op als die een mening vertegenwoordigen. …wat eng zou het toch zijn als het normaal zou worden als typoes als jou en of erdogan beginnen te bepalen of het wel tijd is of niet voor het hebben en laten zien van een bepaalde mening over kwesties als vrede, oorlog, verzoening etc etc…het is ook nonesen als je denkt vanuit een theorie van een democratische samenlevuing waarin je uberhaupt openbstaat voor ideen over waarheid (ik zeg bewust ideen over waarheid omdat ik geen keuze daarin maak en belangrijker nog, de kunstenaar in kwestie ook niet; het is hetm te doem om verzoening ongeacht de historische waarheid… en een niet gecensureerde samenleving…je bent gevaarlijk…Kunst mag en kan JUIST politiek zijn en het is en blijft niet aan een politicus om dat te bepalen (onzin over of het daar wel tijd voor is) …ook JUIST niet als het om beladen politiek of emotie gaat…anders open je een weg naar een vage grens…dat snap je toch wel…of snap je dat echt niet. zo niet dan zijn we echt uitgepraat.

  —-

  en verder ; je moet echt leren lezen…en aub jezelf niet bedienen van ongepaste waardeoordelen over een veronderstelde mening van een discussant…

  al zou je mijn woorden juist hebben gelezen (ik zeg namelijk JUIST dat de Turkse visie maar niet gemeengoed wordt en dat de Turkse staat haar bronnen en visie nog niet heeft kunnen doen gelden 0 duh eigenlijk, maar ik heb jhet idee dat ik extreem moet uitleggen bij jouw omdat je het op een bepaaldemnaier kiest te lezen – dat ik JUIST pleit voor het opvullen van de hiaten in de kennis van de historici op de wereld met de Turkse bronnen en archieven – …

  jouw manier van veroordelen en schrijven maakt duidelijk dat je geen respect hebt voor andermans mening, oordeel en kennis…en ook nog eens mensen veel te makkelijk indeeld en wegzet. Jammer, maar zegt wel veel over jou!

 10. by the way Ali = Hatice, laat daar geen onduidelijkheid over bestaan, ik verander om de zoveel tijd van naam omdat er hier helaas te veel (waarschijnlijk veel te jonge en emotioneel reagerende) gassies zijn die je teksten voordat je het weet aangrijpen om je daarmee iedere keer weer te veroordelen…

 11. Hatice,

  wat jıj schrıjft ıs pure nonsens…je zegt nog steeds dat de Turkse staat haar bronnen en visıe nog niet heeft kunnen doen gelden. Schei toch uit zeg!

  Verzoening bla bla blaaa..heel leuk en aardig maar laat Armenie eens een keer het initiatief nemen.

  types zoals mıj ( wat dat ook mag zijn) zijn niet eng…Marionettepoppetjes zoals jij zijn pas eng!

  Jij gaat ook totaal niet in op wat er wordt gezegd dus verwacht geen comments van andere mensen, dat ıs hypocriet!

 12. sorry hatice ik neem aan dat het voor mij is bedoeld! en tja ik kan er niks aan doen dat jij een hollandse bent 😉 Senin gibileri olmazsin Vatan Hayini

  Ne Mutlu turkum diyne Ve
  NE sikime Hollanda diyne!

 13. Gadamer…

  ok, jij bent dus van mening dat de Turkse bronnen en visie op de hele armeense kwestie inmiddels is geaccepteerd door historici in de rest van de wereld en dientengevolge zou er dus een overeenstemming moeten zijn over de Turkse visie op de gebeurtenissen…

  dat zal dan ook vast de reden zijn waarom Turkije ieder jjaar ook weer wordt geconfronteerd met het feit dat bijna de hele wereld Turkije iedere keer weer voor het blok stelt en Turkije ieder jaar weer zijn best doet om haar bromnnen en haar visie te delen met de rest van de wereld…

  van welk planeet kom jij?

  lees goed:

  ik zeg niet en nergens dat de Turkse versie wel of niet klopt, ik zeg, de Turkse versie wordt niet eens naar geluisterd!

  als het zou kloppen wat jij zegt, zou Tukije geen enkele probleem meer hebben…

  doe niet zo onnozel en draai niet om de hete brei…

  ik discussieer graag over wat er wel staat en wat ik zeg, niet over wat jij interpreteert en jouw waardeoordelen…

  daarom moet je niet beginnen met ‘yuh’ of kukla etc etc…dan krijg je van mij natuurlijk te horen types oals jij!

  daarmee bedoel ik types die anderen meteen wegzetten om hun mening, verdenken van landverraad etc etc…Daar hebben we er helaas veel te veel van nog steeds.

  ik vind jou wat dat betreft een typisch voorbeeld inderdaad…ik vraag jou ongeveer bij iedere post te lezen wat er staat, en niet te bedenken wat er staat en op basis daarvan mij iedere keer weer als persoon weg te zetten…dat is namelijk wat je doet…op geen enkel argument ben je verder ingegaan…

  kunst kan en mag politiek zijn, het mag niet aan een politicus zijn om dat uit te maken of dat wel kan en of niet en wanneer dat wel kan en wanneer niet…dat is nameloijk niets anders dan censuur!

  zo simpel is het!

 14. als je dat nog steeds anders weet te draaien…

  dan zijn we echt uitgpraat…wat je verder ook van mij vind…ik denk dat dat censuur is en met mij vele anderen!

  mensen die censuur (om welke reden dan ook) goed weten te praten, heb ik verder niets mee!

 15. Murat…ik ken je niet en denk ook niet dat ik je wil leren kennen…dit zijn al te veel woorden voor jou.

  senin gibi Turkler varken, Hollandada Turklere baska dusmana gerek yok zaten!

 16. Hatice,

  ik laat mij geen genocide ın de schoenen schuiven op basıs van anti-turkse sentimenten en zeker niet door marionettepoppetjes zoals jij.

 17. waar in welke tekst en op welke manier denk jij dat ik dat uberhaupt ook maar ergens heb beweerd?

  ik zeg het nu letterlijk…dat zeg ik niet, beweer ik niet, impliceer ik niet. ondanks dat ik je daarover waarschuw en de tekst nog een keer uitleg houd je dat vol…er klopt iets niet met jou of je doet dit bewust om niet op de inhoud in te gaan…waarom vraag ik me dan af!

 18. Dag Hatice,

  als jij eens even wat doet aan je selectieve waarnemingen en je eigen comments die niets met de inhoud van het artikel te maken hebben even buiten beschouwing laat dan kan ik je wel verder helpen.

 19. Hatice schrijft over politici die kunst verbieden, de vrijheid van het bedrijven van politieke kunst, het al dan niet gevoelig liggen daarvan wat geen rol mag spelen voor een politicus om daar een uitspraak over te doen etc…en Gadamer zegt dat dat weinig of niets met het onderwerp (kunstwerk/object en weghalen daarvan op last van een politicus) te maken heeft en komt nota bene zelf met de gevoeligheid rondom de Armeense kwestie, en zegt daarna dat Hatice selectief is en dingen zegt die niet over het onderwerp gaan…

  grapopig…

  maar ook duidelijk

  heb je nog iets te melden meid?

 20. pleae, reageer op de inhoud en niet op de persoon met je uitlatingen over mijn al dan niet Turks zijn, marionet zijn of niet…het siert je niet!

 21. @ Hatice,

  dat boeit mij dan ook erg dat het mij niet siert….jij bent degene die beter moet lezen, dat heb je vaak genoeg te horen gekregen op deze site…doe er wat mee poppetje.

 22. Er is zoveel geschreven en geroepen, maar RATIONEEL denken is er maar weinig bij !!!
  Voor de figuren die, negatief denken en schrijven over Turkije en de leiders
  (het maakt mij niet uit welke Turkse leider),
  je kunt het oneens zijn en je kritiek uiten, maar voor de ZOVEELSTE MAAL, je moet kappen met het naarbeneden halen van de beslissingen die op landsniveau worden genomen en dit gewoon respecteren. Kijk zodra de regering zoiets doet, dan zie je gelijk wie er op reageert, nou landen als o.a. Nederland (bemoeien zich overal mee)natuurlijk maken ze hiervan gebruik als propaganda materiaal om Turkije ZWART te maken en een slechte naam te bezorgen !!!

 23. Ja dat heb je met Erdogan.
  Dit verwacht je natuurlijk van een barbaar die het conflict zoekt met Israël en Armenië en kontje zit te likken van Arabieren.
  Een vriend van me is een keer naar een cultuurcentrum van hun gegaan en beweerde dat die mensen gebrainwashed zijn. Amerikan Köpekleri Partisi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here