Turkije niet naar finale Songfestival

7
6

De winnaars van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn inmiddels bekend. Turkije heeft zich met Yüksek Sadakat niet weten te plaatsen voor de finale. Mede door stemmen uit landen als Frankrijk, Nederland, België en Duitsland eindigde Turkije de afgelopen jaren steevast in de top tien. Deze vier landen mochten gisteravond niet meestemmen. Zij mogen dat pas in de tweede halve finale.

Volgens de website Turkstars stonden de reacties in de Turkse muziekscene van o.a. Keremcem, Hande Yener, Metin Arolat en Hadise in het teken van teleurstelling.

Nederland zal met de 3J’s donderdag in de tweede halve finale moeten strijden voor een plek op het podium voor aanstaande zaterdag.

7 REACTIES

 1. HET KOMT ALLEMAAL DOOR DAT NEDERLAND EN DUITSLAND ENZ NIET MEE MOCHTEN STEMMEN ECHT BELACHELIJK VOOR WOORDEN DAT HEBBEN ZE EXPRESS GEDAAN ZE WETEN DAT ER IN DIE LANDEN HEEL VEEL TURKSE MENSEN WONEN,
  VORIG JAAR MOCHT JE NOG WEL STEMMEN ECHT EEN HEEL RAAR, EUROVISION WIE DIT OOK HEEFT BEDACHT SCHAAM JE,
  AL DIE BABY LIEDJES VAN GISTEREN WAARVAN IK DACHT DAT ZE NIET NAAR DE FINALE ZOUDEN GAAN GINGEN WEL NAAR DE FINALE EN TURKIJE NIET IK KAN HET NOG STEEDS NIET GELOVEN IK ALS TURK VINDT DAT TURKIJE NIET MEER MEE MOET DOEN MET DE ERUOVISIE SONGFESTIVAL NA WANT ZE ONS GISTEREN HEBBEN AANGEDAAN WAT ONEERLIJK ZEG STOMME JURRY STOMME STEM GEBEUREN ECHT FAYA!

 2. ja wat een stomme actie van eurosongfestival, ik vind dat Turkije zich moet terugtrekken en niet meer meedoen

 3. Kan iemand mij (speltechnisch)uitleggen waarom genoemde landen niet mochten stemmen? Het is toch zo dat elk land zijn stem moet uitbrengen?
  Zijn de spelregels veranderd?

 4. Waarom die landen niet mochten stemmen? Dat is heel simpel: omdat ze niet aan deze halve finale meededen. Het systeem werkt als volgt: de landen worden verdeeld over de twee halve finales op basis van loting, waarbij, net als bij bijvoorbeeld het WK, er verschillende potten zijn, met daarin een stuk of 6 landen waaruit getrokken wordt. Die loting heeft dit jaar als gevolg gehad dat Nederland en België niet bij Turkije in de halve finale zitten. En een land mag alleen stemmen voor de halve finale waarin het zelf zit: Nederland en België mogen dus donderdag hun stem uitbrengen, maar gisteravond niet (net zoals Turkije donderdagavond niet mag stemmen). Wat betreft de ‘grote 5’ die automatisch zijn gekwalificeerd voor de finale (Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië): die worden wat stemmen betreft verdeeld over de halve finales (drie stemmen er mee in de ene halve finale, twee in de andere). Turkije heeft dus dit jaar de pech, in tegenstelling tot andere jaren, dat, door de loting, toevallig de landen waar veel Turken wonen in een andere halve finale zitten en de Turkse inwoners van die landen hun vaderland niet kunnen helpen. Het resultaat laat zich aanzien.

 5. Hey Amsterdammer,

  bedankt voor je uitleg! Inderdaad echt een grote toeval dat net die landen waar Turkije altijd veel stemmen van kreeg, uitgeloot waren voor de eerste halve finale. Wel jammer, want Turkije heeft een sterk nummer! Volgend jaar beter hopelijk!

 6. inderdaad toeval.het televoting-systeem werkt meestal in het voordeel van Turkije.voor de rest is het een politiek spelletje.

 7. met andere woorden, Turkije scoort alleen via de Turkse stemmen…hoe eerlijk is dat dan als je het hebt over de vraag dat het beste liedje moet winnen…

  Ach, zet een WC pot neer als act en nog stemmen mensen op hun eigen land…ook Turken!

  Dus in die zin vind ik het alleen maar goed dat er regels bij komen waardoor men niet massaal op politiek bevriende landen stemt of op eigen landen…belachelijk. het gaat om een liedjeswedstrijd, niet om een landen wedstrijd!

  en verder moet ik toch echt eerlijk zeggen dat Turkije het met deze nare inzending ook echt niet verdiende…

  ik kon bijna niet kijken door schaamte…

  lelijk groene kleding (en dan nog durven zeggen dat je een rock groep bent, een vrouw in een kooi die opeens er uit sprong, irrinante valse vioolegluiden door een pop-rock-arabeque achtige sound wat voor niet turken alleen maar warrig klinkt, en dan die zanger die de hele tijd een beetje macho turkig ‘my friend, my frioend’ staat te zingen als een jonge macho die met toeristen praat…nee, echt niet. slecht gezongen, warrige muziek, slecht gekleed, slechte act, niet om aan te zien…eerlijk is eerlijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here