Turk die Russische piloot doodschoot duikt op in Istanbul

1
12

celik images

Istanbul- Nadat op 24 november jl. een Russische su-24 door Turkse F-16’s fataal was beschoten, probeerden de piloten zich met een schietstoel in veiligheid te brengen. Een van hen werd na een reddingsoperatie korte tijd later gevonden en wist zo te overleven. De andere piloot, Oleg Peshkov, was niet zo gelukkig. Hij werd doodgeschoten toen hij met een parachute neerdaalde.

De ambassadeur van Rusland in Turkije, Andrey Karlov, zei in december al dat hij een video had gezien waarop de Turkse Alparslan Celik verklaarde Peshkov te hebben doodgeschoten. Turksnieuws berichtte daar destijds over, al was dat niet zonder een slag om de arm te houden.

Nu is er geen reden meer tot twijfel. Deze week dook genoemde Alparslan Celik op in Istanbul. Hij was aanwezig bij de begrafenis van Ibrahim Kücük, een leider van de ultranationalistische Partij van de Nationale Beweging (MHP) in Istanbuls stadsdeel Fatih. Kücük kwam om het leven bij een bombardement van een Syrisch dorp waar Turkmen – etnische Turken – wonen.

Desgevraagd draaide Celik er niet omheen dat hij Peshkov doodschoot. Volgens Celik werd het dorp waar hij verbleef eerder door het Russische toestel beschoten. ‘Vergelding is het meest natuurlijke recht’, voegde hij daaraan toe.

Naar aanleiding van berichten dat hij op een to do list van een Russische inlichtingendienst staat zei Celik geen wraak van Rusland te vrezen en dat hij ‘vertrouwen in God heeft.’

Celik zei binnenkort naar Syrië terug te zullen keren om de strijd te hervatten tegen Koerden die tegen de Islamitische Staat (IS) vechten. Volgens Celik zullen de Turkmen het ontstaan van een Koerdische zone in Noord-Syrië ‘nooit toestaan.’

Hierbij staan de Turkmen niet alleen aan dezelfde kant als de Turkse staat, maar ook die van verschillende in Syrië actieve jihadistische groeperingen. In 2014 waren Turkmen samen met aan al-Qaeda en/of IS verbonden jihadisten van Jahbat al-Nusra, Shukur el-Izz en Ansar al-Islam betrokken bij de belegering van de nabij de Turkse grens gelegen Syrische stad Kessab. De in Kessab wonende Armeniërs sloegen daarbij op de vlucht, wat de ‘gebeurtenissen van 1915’ in herinnering bracht. Volgens de journalist Fehim Tastekin steunden Turkse strijdkrachten de aanval op Kessab met beschietingen.

Istanbul/Peter Edel

1 REACTIE

  1. Celik is destijds naar Irak vertrokken om TEGEN Deash(IS) te vechten. De koerden in die regio vallen de Turkmenen aan om ze te verjagen en de gebieden in te nemen. Het is zeer logisch dat de Turkmenen zich hiertegen zullen verzetten.
    Het doel van dit nieuwsbericht ontpopt zich in de laatste alenia namelijk, onterecht AKP beschuldigen van steun voor Deash…slim in eklaar gefrutseld, maar zeer onterecht. Zij die zelf enige actie ondernemen om zelf tot een oordeel te komen, zullen vrij makkelijk de juiste informatie vinden…het is aan u.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here