Laatste belager van journalist Ahmet Hakan nu ook vrijgelaten (COLUMN)

1

hakan images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Op 1 oktober jl. werd de voor het kanaal CNN Türk en de krant Hürriyet werkende journalist Ahmet Hakan mishandeld door vier mannen, waarvan later bleek dat drie van hen sympathiseerden met de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Drie verdachten kwamen eerder al op vrije voeten. De enige die zich nog in hechtenis bevond is nu ook vrijgelaten.

Weer zo’n geval. Eerder deze week schreef ik over de voorwaardelijke straf voor vijf personen die vorig jaar het hoofdkwartier van de Democratische Volkspartij (HDP) aanvielen. Naar aanleiding daarvan vroeg ik me af wat er gebeurd was wanneer het aangevallen gebouw niet van de HDP was geweest, maar van de AKP.

Nu een soortgelijke vraag. Stel dat in oktober niet Ahmet Hakan was aangevallen, maar Cem Kücük van de regeringsgezinde krant Star. Hadden de daders dan nu ook vrij rondgelopen?

Ik noem Kücük niet zonder reden als voorbeeld. Voordat Hakan werd aangevallen bedreigde Kücük hem.

Hakan heeft de boodschap van zijn mishandeling ondertussen zeer ter harte genomen. Dat er tegenwoordig geen kritiek op de AKP meer uit zijn mond of pen komt is ook Kücük opgevallen. Die schreef ‘zeer tevreden’ te zijn over Hakan.

Ahmet Hakan is geen uitzondering. Journalisten en columnisten van de Dogan mediagroep waar Hürriyet en CNN Türk toe behoren hebben zich de laatste maanden sterk gematigd in hun kritiek op de AKP. Daarnaast werden in dit verband een journalist en een columnist de laan uitgestuurd bij Hürriyet. In een geval gebeurde dat omdat Cem Kücük daar in zijn column op aandrong.

Anders gesteld, de Dogan mediagroep voelt de loop van een pistool tegen het hoofd en handelt daarnaar.

Ondanks alle maatregelen bij Dogan om de AKP en haar trawanten voor ergernis te behoeden liep CNN Türk onlangs toch tegen een aanklacht op wegens belediging van president Erdogan. Aanleiding was een uitspraak van Kemal Kilicdaroglu, de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Tijdens het congres van de CHP had Kilicdaroglu de euvele moed om Erdogan een ‘dictator’ te noemen. Leidde onmiddellijk tot een aanklacht van Erdogan aan het adres van de CHP-leider.

CNN Türk maakte echter de onvergeeflijke fout door in een ticker onderaan het beeld melding te maken van Kilicdaroglus uitspraak. Het woord dictator stond weliswaar tussen aanhalingstekens, maar dat kon een aanklacht niet voorkomen.

Het is dus niet alleen verboden om Erdogan een dictator te noemen, maar ook om er over te berichten dat iemand dat doet. Maar CNN Türk zal ook dat voortaan wel laten.

Volgens premier Davutoglu is er geen enkel probleem met de mediavrijheid in Turkije…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

1 REACTIE

  1. Goeie gast Ahmet Haken, ik kijk graag naar zijn programma ‘tarafsiz bolge’.Hoewel de naam van het programma’neutrale gebied’ betekend legt Ahmet Haken vaak worden in de monden van zijn gasten d.m.v. een vraagstelling. Jammmer,want het neutrale deel wordt daardoor ernstig aangetast. Om even terug te komen op zijn belagers, ze hebben hem even getuned, wat instellingen nagelopen,deels afgesteld en gesmeerd, anders gezegd ze hebben hem een kleine beurt gegeven. Of hij er om heefd gevraagd..ik denk het niet. Hoelang moesten de belagers vast blijven zitten, welke straf zou u voldoening geven en de teleurstelling weg nemen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here