Rechtsstaat wordt angststaat (COLUMN)

6
16

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Een bijrijder op een bus in Turkije had de vloer van het voertuig wchoongemaakt en wilde die met oude kranten tegen smerige schoenen beschermen. Dat heeft de man geweten.

Op een van die kranten stond namelijk een portret van president Erdogan. Een passagier reageerde er verontwaardigd over dat zijn president op de vloer van de bus lag.

De bus vertrok, maar werd kort daarop door de politie gestopt. De bijrijder moest zich op een politiebureau verantwoorden over zijn handelen.

Zo ver gaat de persoonsverheerlijking van Erdogan in Turkije. Gelezen kranten kunnen maar beter niet bij het oud papier gegooid worden. Er kan altijd een Erdoganist om de hoek staan…

Advocaten

Vele duizenden Turken zijn gearresteerd op beschuldigingen die met terrorisme verband houden. Zij hebben uiteraard een advocaat nodig, zo hoort dat in een rechtsstaat.

Alleen, Turkije is geen rechtsstaat meer, met als gevolg dat advocaten worden gearresteerd omdat ze ‘terroristen’ verdedigen. Aldus krijgen zij zelf het etiket van ‘terrorist’.

De gearresteerde advocaten hebben vervolgens zelf een advocaat nodig. Weinig advocaten durven dat echter aan omdat hen dan dezelfde dreiging boven het hoofd hangt.

Volgens de Turkse wet krijgt een ieder die zelf geen advocaat kan regelen er een door de staat toegewezen. Er zijn advocaten die hun beroep daardoor noodgedwongen achter zich laten. Ze laten zich uitschrijven bij de orde der advocaten en nemen de daaraan verbonden boete voor lief. Liever dat dan zelf gearresteerd worden wegens het verdedigen van ‘terroristen’.

Universiteitsdiploma

Vorig jaar ontstond onduidelijkheid over Erdogans universiteitsdiploma. Daarop staat naar verluidt dat hij in 1981 afstudeerde aan de Marmara Universiteit in Istanbul. Die werd echter pas in 1982 opgericht en de betreffende faculteit zelfs pas in 1983.

Deze tegenstrijdigheid leidde tot twijfels of Erdogan zijn studie had afgerond. De publicist Ergun Poyraz schreef een boek over de kwestie. Verscheen postuum, want Poyraz werd in april jl. dood gevonden. Tot op heden heb ik niet kunnen ontdekken waaraan hij is overleden.

Het lijdt geen twijfel dat Poyraz in de kraag was gevat als hij het tijdelijke niet voor het eeuwige had verruild. Bij gebrek aan beter hield de politie daarom maar de ontwerper van de omslag van het boek aan. Zijn telefoon en laptop werden daarbij in beslag genomen.

Welgemeend en dringend advies aan een ieder die zich in Turkije bevindt: mijdt het boek van Poyraz als de pest. Het bracht een grafisch ontwerper, die niets met de inhoud te maken had, in problemen. Dus waarom niet iemand die het leest? In een rechtsstaat die een angststaat werd moet met de hoogste mate van onrecht rekening worden gehouden.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

6 REACTIES

 1. Politie staat!hoe lang ben jij niet in nl geweest peter?je krijgt al een bekeuring als je op straat plast,je betaalt hier hondenbelasting,mensen sluiten hun cafes omdat ze niet een terrasje mogen zetten,en tegenwoordig moet je al betalen als je een parkeerplek bezet houdt en in je auto blijft zitten,jongeren krijgen een bekeuring als ze met zijn 3,4 ergens staan!!!!je bedoelt zeker dat nl
  Een politiestaat is he?en jij izmirli als ik jou was zou ik maar eens voor de verandering radiostations luisteren die maatschappelijke onderwerpen bespreken in europa zijn mensen absoluut niet gelukkig,bejaardehuizen die vol zitten bejaarden die worden mishandeld,kinderen die worden gepest overal afkickklinieken,dus praat aub niet over dat ze hier gelukkig zijn tenzij je happynes van alchohol en coce en joints bedoelt en van orgies en van lesbo gay partys bedoelt dan begrijp ik je wel want jullie kemalisten zijn hetzlefde.

  • Dat zegt degene die voorstander is van een partij die de hand boven kinderverkrachters van internaten houdt “Van eenmaal gebeurd er niets” zeggende politici van de Akp. Dag Efe daaag

  • Anatoliers zijn echte Turken. Mensen uit Izmir dragen voor 70% Griekse genen, dat is een bewezen feit, en zijn daarom nep-Turken.

 2. Efe, er is verschil tussen politie in een staat en een politiestaat.

  Bonnen krijgen voor wildplassen (stinkt!) of samenscholing (altijd pas als gevolg van overlast voor omwonenden) kan je voorkomen. Dat is wat anders dan massaal opgepakt worden voor een andere mening of iedereen met een ander geluid tot terrorist bestempelen en in Poyraz’ geval zelfs mogelijk moord (waarom is dit nog niet bekend?).

  Er wordt in Nederland redelijk wat geklaagd, ook op de radio waar maatschappelijke onderwerpen worden besproken, maar altijd met als doel iets te verbeteren. Nederlanders zijn dan ook een gelukkig volk, op een World Happiness Report staat Nederland 4e (voor wat het waard is). Die laatste opmerking van je over drugs, orgies en Kemalisten laat zien dat je weinig argumenten hebt tegen de schrijver van dit artikel over een rechtsstaat die verandert in een angststaat.

  • Nederlanders zijn zó gelukkig dat een discussie over een zelfmoordpilletje voor ongelukkige ouderen (en straks ook jongeren als het aan d’66 ligt) als humane oplossing wordt beschouwt.
   In Turkije ondenkbaar, daar wil iedereen blijven leven omdat er nog menselijke warmte bestaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here