Twee jaar gevangenisstraf voor plaatsen Charlie Hebdo-cartoon (COLUMN)

4
14

01-1178.indd

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Nadat sympathisanten van de Islamitische Staat (IS) vorig jaar in Parijs hadden huisgehouden op de redactie van Charlie Hebdo namen kranten wereldwijd de cover over van dit satirische tijdschrift. Nergens leidde dat tot vervolging, behalve in Turkije.

Uiteraard in Turkije, gezien de povere mediavrijheid in dit land viel het te verwachten. Niet alleen wat betreft president Erdogan, maar ook als het om de islam gaat, moeten Turkse journalisten op hun tellen passen.

De cartoon van Charlie Hebo werd in Turkije geplaatst door Cumhuriyet, en zo liepen de aan die krant verbonden journalisten Ceyda Karan en Hikmet Cetinkaya tegen een aanklacht aan, van onder andere Erdogan, zijn adviseur Mustafa Varank, zijn dochters Esra en Sümeyye, zijn zoon Bilal, alsmede van zijn schoonzoon, de energieminister Berat Albayrak.

Deze week volgde de uitspraak tegen Karan en Cetinkaya: twee jaar gevangenisstraf voor beide. Wegens het ‘openlijk via de media aanzetten tot haat en vijandigheid onder de bevolking.’ Kennelijk vond de rechter dat de aanslagplegers in Parijs een beetje gelijk hadden.

Premier Davutoglu ging in de aanval tegen Cumhuriyet. Vrijheid van meningsuiting ‘geeft niemand het recht om iemands geloof te beledigen’, vond hij. Zo dachten de plegers van de aanslag op Charlie Hebdo er eveneens over. Zo te zien kon ook Davutoglu hen dus tot op bepaalde hoogte volgen.

Jihadisten, salafisten, kalifatisten en ander fundamentalistisch volk zal zich zeker beledigd hebben gevoeld door de Charlie Hebdo-cartoon in Cumhuriyet. Twijfel ik geen seconde over, want er is niet veel voor nodig om hen op de kast te krijgen.

Terwijl fundamentalisten zielig doen, kennen ze zichzelf het recht toe om er alles uit te gooien wat ze maar willen. Zouden Davutoglu, Erdogan en hun familieleden zich realiseren hoe beledigend de door hen onderschreven ultrareligieuze bla bla is voor hen die daar geen boodschap aan hebben?

Dan heb ik het zeker niet alleen over atheïsten, want seculiere moslims storen zich ook in hevige mate aan het door Erdogan opgestookte religieuze conservatisme in Turkije. Niet in de laatste plaats omdat hier een belangrijke oorzaak ligt van het sterk toegenomen geweld tegen vrouwen en seksueel misbruik van kinderen.

Zullen we het nog eens over belediging hebben? Over belediging in de vorm van moord en mishandeling. Of over een gouverneur die een onderzoek tegenhield tegen politieagenten nadat zij in gebreke waren gebleven ten aanzien van de IS-aanslag in Ankara vorig jaar. Het is maar een voorbeeld, want er zijn er talloze. Stuk voor stuk zijn dat veel grotere beledigingen dan een simpele spotprent waar een moslim die stevig in de schoenen staat tegen moet kunnen.

Terwijl Karan en Cetinkaya nu het gevang in draaien, gaan de regeringsgezinde media door met beledigen van en het polariseren tussen bevolkingsgroepen. Maar ik weet het al: Erdogans mediavrienden hebben gelijk en daarom mogen ze dat. Natuurlijk hebben ze gelijk. Dat hebben ze zelfs als ze het niet hebben. Zo gaat dat in landen waar autoritaire regimes heersen, ook in landen waar dergelijke regimes zich achter een stembus verschuilen.

Uit solidariteit met Ceyda Karan, Hikmet Centinkaya en de rest van de onder repressie zwoegende redactie van Cumhuriyet wordt deze column geïllustreerd met de cartoon uit Charlie Hebdo.

Vrijheid voor de Turkse media! Nu!

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

4 REACTIES

  1. Op 8 januari 2015 (een dag na de jihadistische moord op acht journalisten van Charlie Hebdo) schreef Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp: ‘Godsdienst en alle ellende die eruit is voortgekomen, begon met het zien van dingen die er niet zijn, het zoeken van verklaringen voor het onverklaarbare en het leggen van absurde verbanden’.
    .
    Zou het toeval zijn dat ik bij het lezen van deze uitspraak vooral moet denken aan de Turkse president en zijn familie?

  2. Niet dat ik heel gelovig ben maar de grooste moordenaar is nog altijd Stalin de superatheist en Hitler was ook niet religieus volgens mij. Dat je nu hier als pvv tokkie of gemiddelde cheesehead vanuit een superieure übermensch oogpunt mensen hun religie wil belachelijk maken zegt meer wat over jou. Je klaagt constant dat mensen hier schelden en zo, maar zelf probeer je op subtiele wijze mensen hier te beledigen voorbeelden genoeg. Time to leave Kees we hebben niks aan je. Je bent hier om je ego te strelen en te laten zien hoe een valse(nicht) historicus jij bent. Neem bij je vertrek Alex de dashnak en Shlemiel ook mee.

  3. Ik maak gebruik van mijn democratische recht om te beledigen, wacht beledigen is toch verboden? Niet als het om Moslims en Turken gaat natuurlijk. Jullie sloerie Umar doet dan goed werk voor jullie. De bedplasser die geen Turks spreekt zal zwaar boeten hopelijk en jullie raken weer een knuffel zeik mijn eigen volk knuffel marionet allochtoon kwijt.

  4. Onmenselijk en barbaars: twee jaar gevangenisstraf voor het publiceren van een cartoon die niet eens door hen zelf is gemaakt. Te gek voor woorden, Turkije zinkt steeds dieper in het moeras.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here