Voor Erdogan mag de oorlog met de PKK nog even duren (COLUMN)

40
5

war set images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Voor de verkiezingen van 1 november jl. beloofde de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) stabiliteit in Turkije, door een einde te maken aan de oorlog met de Koerdische PKK. Met ondertussen meer dan 420 doden onder het personeel van veiligheidsdiensten en duizenden aan Koerdische zijde, liep het uit op een loze verkiezingsbelofte.

Het einde van de oorlog is nog lang niet in zicht is. Het valt ook niet uit te sluiten dat het allemaal nog veel erger wordt, zoals door de aanhoudende dreiging van aanslagen in westelijk gelegen steden. Een serieus te nemen dreiging, gezien de twee zelfmoordaanslagen in de hoofdstad Ankara die de uit de PKK voortgekomen Koerdische Vrijheidshaviken (TAK) al pleegden.

Martelaarschap

President Erdogan lijkt er de zonnige kant van in te zien. Hij spreekt ondanks de bittere ellende als gevolg van de oorlog in ieder geval van een overwinning:

‘Weet je wat we gewonnen hebben? We hebben vriend en vijand laten zien dat dit ons land is. Dat is een geweldige overwinning, die alleen vergeleken kan worden met de slag bij Gallipoli.’
[het Ottomaanse Rijk boekte daar een belangrijke overwinning tijdens de Eerste Wereldoorlog].

Erdogan verwijst voortdurend naar de glorie van het martelaarschap in de islam:

‘Het aantal martelaren aan onze kant is tot boven de 300 gestegen, maar het aantal dat de terroristen hebben verloren is tien keer hoger… Om een land te zijn is het bloed van martelaren noodzakelijk.’

Laten ze er wat betreft dat laatste nu bij de PKK precies hetzelfde over denken. De vele honderden jongeren die daar worden opgeofferd voor een nationalistische ideaal getuigen daarvan.

Onderhandelen

Erdogan benadrukte onlangs dat onderhandelingen met de PKK uitgesloten zijn. ‘We gaan door tot het einde’, zegt hij bij herhaling. Angstaanjagende woorden, want Turkije zal deze oorlog in de praktijk niet met militaire middelen kunnen winnen.

De 35-jarige geschiedenis van de slechts zo nu en dan door een wapenstilstand onderbroken oorlog tussen Turkije en de PKK toont dat laatstgenoemde organisatie zware slagen is toegebracht, maar ook dat ze telkens in staat was daarvan te herstellen. Niet in de laatste plaats door een voortdurende aanvoer van nieuwe strijders uit het Koerdische deel van de bevolking. De haat die daaraan ten grondslag ligt maakt deze oorlog voor Turkije tot dweilen met de kraan open.

Erdogan geeft de PKK de mogelijkheid om de wapens neer te leggen en zich uit te leveren voor berechting. Premier Davutoglu stelde het 3 april jl. op een iets andere manier. Als de PKK terug zou keren naar mei 2013, de wapens neerlegde en Turkije verliet viel er volgens hem te praten, zei hij. Klinkt toch anders. De dag daarop kwam Davutoglu echter op zijn woorden terug en sloot aan bij wat Erdogan had gezegd. Om aldus eens te meer te tonen hoe ondergeschikt hij ten opzichte van de president is als het erop aan komt.

Dood of gevangenis dus. Niemand in de Kandil-bergen van Noord-Irak zal daar een seconde over na hoeven te denken. Ook al omdat men daar in de onderstelling leeft aan de winnende hand te zijn. Onzin natuurlijk, want in militair opzicht kan de PKK het nooit van Turkije winnen.

Economische gevolgen

Toch zit er iets in wanneer Cemil Bayik, de voorzitter van de Unie van Koerdische gemeenschappen waar de PKK onder valt, zegt dat Erdogan en de AKP vernietigd kunnen worden.

Zoals ik al schreef is deze oorlog, zoals de zaken er nu voorstaan, nog lang niet afgelopen. Naarmate het langer duurt zal er een zware druk op de economie van Turkije komen te liggen; een economie die ook om andere redenen erg kwetsbaar is. Daar bevindt zich Erdogans achilleshiel. Wanneer economische tegenslagen voelbaar worden in de portemonnee van zijn stemmers zal dit hem opbreken. De PKK weet dat uiteraard.

Presidentieel systeem

Vooralsnog denkt Erdogan heel anders. Hij weet nog heel goed wat er na de verkiezingen van juni vorig jaar gebeurde. Het succes bij de verkiezingen van de Democratische Volkspartij (HDP), alsmede het pleidooi van partijleider Selahattin Demirtas voor een politieke oplossing, ergerde de PKK danig. Een jihadistische aanslag op pro-Koerdische activisten in Suruc werd vervolgens aangegrepen om een einde te maken aan de wapenstilstand. Dit kwam als een geschenk uit de hemel voor de AKP, die dankzij de aanslagen van de PKK de parlementaire meerderheid wist te heroveren bij de verkiezingen op 1 november.

Logisch dus dat Erdogan nu meent dat het voortduren van de oorlog met de PKK in zijn voordeel zal werken als het tot een referendum komt, of eventuele nieuwe verkiezingen, met als inzet de invoering van het door hem begeerde presidentieel systeem. Erdogan zal menen dat hij, voordat de economische consequenties van de oorlog merkbaar worden bij zijn stemmers, het superpresidentschap al in handen heeft.

Financiering

Terwijl bij Erdogan alle nadruk ligt op militaire operaties, zijn er onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ heel andere middelen denkbaar om de PKK in de wielen te rijden. Wat te denken van het doorsnijden van de wegen waarmee de PKK de oorlogsvoering weet te financieren.

De AKP en haar medestanders denken graag dat de PKK door het boze buitenland wordt gefinancierd. Zo stelt men dat Europees geld voor humanitaire projecten terechtkomt bij de PKK. Ik heb dat nooit hardgemaakt zien worden. Het komt op hetzelfde neer als de onbewezen beweringen door pleitbezorgers van de staat Israël dat Hamas zich financiert met subsidies van Europese landen voor humanitaire projecten in Palestina. Met hetzelfde recht zou je overigens ook kunnen zeggen dat de zes miljard die de EU aan Turkije betaalt voor de opvang van vluchtelingen bij de niet zo gematigde oppositie in Syrië terechtkomt…

Drugs

Er is zeker het een en ander bekend over de geldbronnen van de PKK. Begin jaren negentig wist de organisatie zich te financieren met donaties van ‘Koerdische zakenmensen’, dat wil zeggen van drugssmokkelaars. Die verdienden zulke vermogens dat het voor de toenmalige Turkse diepe staat van premier Tansu Ciller erg lucratief werd om de Koerdische zakenmensen uit te schakelen en hun drugslijnen naar Europa over te nemen, maar dat terzijde.

Er klinken geluiden dat de PKK zich ook nu financiert met de handel in drugs, maar ook dat daar niet zoveel meer aan te verdienen valt als destijds. Er staan de organisatie echter nog andere financieringsbronnen ter beschikking. Zo wordt geld geëist van ondernemers, vooral ook buiten Turkije. Overigens verre van uitzonderlijk in een Turkse context. Van extreemrechts tot radicaal linkse DHKP/C gebeurt dat.

Smokkel

Verder verdient de PKK aan het heffen van illegale belastingen en de smokkel van onder andere thee, olie en sigaretten. In Ankara is dit uiteraard bekend. Er werden ook maatregelen tegen genomen, maar erg veel last had de PKK daar niet van.

Vooral tijdens de wapenstilstand ter gelegenheid van het vredesproces tussen 2011 en 2015 wisten de PKK en daaraan verbonden organisaties zo veel geld binnen te halen. De AKP stond erbij en keer ernaar toen daar wapens mee werden gekocht waar de PKK nu de oorlog mee voert.

Cash geld

Verder is het interessant dat reizigers uit het buitenland sinds 2015 niet meer verplicht zijn om aangifte te doen van grote hoeveelheden cash geld als ze Turkije binnenkomen.

Tijdens zijn bezoek aan de VS beschuldigde Erdogan de van bondgenoot tot aartsvijand getransformeerde imam Fethullah Gülen van witwaspraktijken. Wat hij er niet bij vertelde is dat de huidige Turkse wetgeving ten aanzien van de invoer van cash geld witwassen faciliteert. Bovendien kunnen extremistische organisaties zo zonder problemen geld invoeren dat is opgehaald bij sympathisanten in Europa.

Het lijkt zo simpel: wil Turkije de PKK beperken in haar mogelijkheden om de oorlog voort te zetten dan is het doorsnijden van de middelen waarmee deze organisatie zich financiert een eerste vereiste. Dat dit niet gebeurt bevestigt op zich al dat er voorlopig geen einde hoeft te komen aan deze oorlog als het aan Erdogan ligt. Op het prijskaartje mogen dan duizenden doden staan, alsmede schade voor de Turkse economie, maar een presidentieel systeem mag uiteraard wat kosten…

Pas als hij een supermachtig presidentschap in handen heeft zal een nieuwe situatie ontstaan. Dan vervalt voor Erdogan immers het doel van de oorlog en is hij wellicht wel bereid tot onderhandelen. Een wapenstilstand zou hem dan ook voordelen bieden, want zijn vrienden in de bouwwereld staan te trappelen om de vernietigde steden in Zuidoost Turkije te herstellen. Voorlopig moeten zij echter nog even geduld hebben, hoe bereid ze ook zijn om te ‘doneren’ aan de door Erdogans familieleden bestuurde ‘liefdadigheidsinstellingen’.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

40 REACTIES

 1. waarom praten westerlingen altijd over een wapenstilstand in hun propaganda? Turkije moet doorbombarderen tot de laatste rat is verdwenen.. westerlingen steunen de terroristen met wapens en het toelaten van propaganda in hun land en vragen Turkije om een wapenstilstand.. waar is de logica? Turkije moet keihard toeslaan en de Turkse identiteiten afpakken van die terreursympathisanten die met terroristenvlaggen zwaaien en daarna dumpen in irak.. het is tijd voor grote oorlog en geen tijd voor wapenstilstand.. met wortel en tak uitroeien en de jaren 90 overtreffen

  • Waarom reageer jij zo primitief! Voor jou wel een “ver van mijn bed show” en makkelijk praten!
   Simpele ziel die je d’r bent!

  • De één zijn terrorist is de ander zijn vrijheidsstrijder. Het zijn mensen zoals u in beide kampen die ervoor zorgen dat de weg naar vrede afgesneden wordt.

  • Zo hayret, het is wel duidelijk dat jij niet in turkije woont en geen idee hebt hoe de gewone mensen zich daar voelen. Denk je dat de burgers gebaat zijn bij een oorlog? Wel heel kortzichtig van je. Weet je wel wat een oorlog betekend voor een land en voor de burgers? Misschien moet je eerst eens praten met mensen die wel weten wat het is voordat je roept dat het tijd is voor een grote oorlog.

 2. @ Fidan

  Ik denk dat Hayret prima op de hoogte is van de Turkse toestanden. En dat hij weet dat een groot deel van de Turkse bevolking op of onder de armoedegrens leeft. En dat hij ook de beelden ziet van de verwoeste woonwijken in Cisre. En weet dat de islam wordt misbruikt door corrupte zakkenvullers en achter dat ‘vrome’ masker onderdrukking en onvrijheid schuil gaan.
  .
  Maar dat interesseert Hayret geen moer. Integendeel, hij juicht dat toe, wrijft zich vergenoegd in z’n handen en beweert dat ‘het tijd is voor een grote oorlog’. Gezien zijn uitlatingen over ‘Westerlingen’, ‘Koerden’ en ‘Zionisten'(c.q. joden) – kortom zijn haatzaaierij die inmiddels psychopathische trekken heeft aangenomen – blijkt opnieuw dat hij een ellendige fascist is.
  .
  Het gezegde luidt: ‘Wanneer een fascist ademt, dan liegt hij’. Kan je nagaan hoe hard een fascist liegt wanneer hij schrijft.
  Ik heb nog nooit van iemand met een andere mening gezegd dat hij als persoon niet deugt. Maar nu doe ik het wel: Hayret is een door en door slecht mens.

 3. Misschien is het tijd dat alle hayret typen eens terug gaan keren naar hun “geliefde superieure land en hun sultan gaan dienen” ipv in Nederland als honden te blaffen.

 4. overduidelijk te zien wie terroristen steunen.. westerlingen stoppen die tuig vol met wapens en geld en als Turkije ze keihard aanpakt, dan is het mensenrechtenschennis en roepen ze wapenstilstand terwijl ze weten dat wapenstilstand niet werkt, want een wapenstilstand is gewoon een pauze om op sterkte te komen voor de terroristen.. en voor de onnozele figuren hier die over kapotgeschoten huizen heeft, dus de anti-terreureenheid moet wachten tot terroristen naar buiten komen zodat het huis niet geraakt mag worden terwijl zij van daaruit schieten? waar is de logica in Godsnaam bij jullie? ik zie geen 1 van jullie afstand nemen van de vermoorde mensen met bomaanslagen, nee ze hebben het over kapotgeschoten huizen en de bange mensen die niet naar buiten mogen met avondklok.. Turkse economie en defensie industrie is groeiende in alle opzichten, de westerlingen en zionisten zijn concurrenten en de koerden zijn de pionnen die ingezet moeten worden om dat tegen te werken.. de zionisten zijn de bazen van de westerlingen want zij beheersen hun geld en hun media.. als een westerling niet mee eens is en niet doet wat zionisten zeggen, dan beginnen ze te toeteren met hun holocaust toeter en is diegene ineens een antisemiet.. en dit gaat al jaren zo..

  • En jij blijft op de ouderwetse manier alles herhalen wat jou is ingeprent. En dan oorlog willen. Je bent niet goed bij je hoofd man.
   Hoezo zionisten en westerlingen.
   Denk maar eens aan de mensen die er onder moeten lijden. Ook hier is er een elite die geld achteroverdrukt (zoals overal) Klets toch niet elke keer andermans verhaal. Leer zelf na te denken en respecteer!

  • Hayret,
   Geen flauw idee hoe oud u bent. Ik zat zo eens te mijmeren dat u misschien kinderen heeft. Die horen hun vader dan schreeuwen: “Koerden moeten dood, kk joden moeten dood, westerlingen moeten dood”.
   Met welk beeld groeien uw kinderen op? Wordt u de trotse vader van een stel onverdraagzame koters?
   Hopelijk vragen uw kinderen wanneer ze ouder worden waar het zo mis is gegaan dat u zo vol met haat zit.

   • dus jij wilt mij nu beschuldigen dat ik dat allemaal gezegd hebt? gewoon keihard liegen en verdraaien, daar zijn westerlingen super goed in.. figuren als jij zijn zieliger dan ik dacht.. westerse zionisten media volgen, oke, het is hun werk hun doel om tokkies als jij zo te laten denken, maar de admins hier die duidelijk kunnen zien en beoordelen dat er valse beschuldigingen worden geuit en vervolgens toelaten, zegt al meer dan genoeg dat deze site niet met serieuze mensen werken..

    • Beste Hayret,
     Uw reacties op deze site spreken van haat jegens andersdenkenden. Dat maakt u onverdraagzaam.
     Vooropgesteld; ik ben niet voor die takken binnen de PKK die aanslagen plegen waarbij onschuldigen het leven laten. Net zo min ben ik voor de aanpak van de Turkse staat onder leiding van de AK partij, waarbij ook onschuldigen het leven laten.
     Het verschil tussen u en mij is dat ik bij alle partijen kritisch kan zijn, ook wanneer ik me meer aangetrokken voel tot één zijde.
     U spreekt constant van westerse en zionistische complotten en juicht het geweld toe van de Turkse staat. In welke zin verdraai ik uw woorden? De weg van vrede begint bij uzelf.

 5. Beste Peter,
  Heb jij je weleens afgevraagd hoe het kan zijn dat de pkk -getuige de publieke ruimtes als hele moskeeën, scholen en sporthallen- aan zoveel wapens, explosieven en munitie is gekomen? Gezien de enorme hoeveelheden is hier zeker een aanzienlijke voorbereidingsperiode aan vooraf gegaan. Hoe zijn de tunnels gegraven? Wat te denken van de geheime vluchtroutes die de pkk aangelegd heeft door gaten in de muren te slaan van tientallen huizen die naast elkaar staan… Bovenal, deze voorbereidingen hebben plaatsgevonden tijdens de wapenstilstand tussen de pkk en Turkije. Waarom heeft de pkk zich vanuit de bergen verplaatst naar de steden en zich verschanst achter de burgers? Je meent dat Turkije onschuldige Koerden vermoord maar gaat geheel voorbij het feit dat de slachtoffers van de pkk hoofdzakelijk uit Koerden bestaat. Als de pkk de belangen behartigt van de Koerden, waarom gebruikt het de Koerden dan als menselijke schild? Heb jij je weleens afgevraagd hoeveel en waarom er interne afrekeningen plaatsvinden binnen de pkk? De terroristen die de pkk vrijwillig willen verlaten vertellen over allerlei misstanden binnen deze terreurgroep, wat vind jij hiervan? Wat vind je ervan dat de armeense terreurorganisatie ASALA uitgegroeid is tot de pkk? Welke verbanden zie jij tussen deze twee terreurorganisaties? Waarom worden IS- terroristen na hun detentie het land uitgezet nadat hun nationaliteit wordt afgenomen? Waarom is het een slecht idee als Turkije precies dezelfde maatregelen neemt/ overweegt?

  Ik ben niet erg optimistisch aangezien er wel vaker censuur wordt toegepast maar ik hoop toch dat mijn reactie geplaatst wordt hier en zou graag deze vragen beantwoord zien.

  Groet, Selma

  • Ik heb zo het gevoel dat Peter hier niet op zal reageren…Peter reageert alleen als het hem uitkomt.

   Ik ben het in ieder geval 100% met je eens.

  • In feite heb ik in mijn artikel de meeste antwoorden op deze vragen al gegeven. Daarom had het voor mij ondanks een verzoek om antwoorden geen grote prioriteit om te reageren, maar dat doe ik hierbij (op veler verzoek…) alsnog.
   Zo schreef ik al verschillende keren dat de PKK tijdens het vredesproces voorraden wapens en explosieven aanlegde. De laatste keer voegde ik daar de woorden ‘en de AKP stond erbij en keer ernaar’ aan toe.
   Dat Koerden ook slachtoffer van de PKK worden heb ik eveneens al geschreven. De schrijver van de reactie heeft het echter over Koerden alsof daar geen verschillen tussen bestaan. Terwijl die er net zo zeer zijn als tussen Turken. In mijn boek De diepte van de Bosporus schreef ik dat de PKK direct na haar oprichting vetes al uitvocht met rivaliserende organisaties binnen de Koerdische gemeenschap, waarbij over en weer doden vielen. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan de organisatie Hizbullah, en de huidige verschijningsvorm daarvan: Huda Par.
   Verder zijn er Koerden die met Turkije collaboreren, wat hen uit de aard van de zaak wordt aangerekend door de PKK. Ook weten we sinds februari 2012 dat er infiltranten van MIT binnen de PKK actief zijn, wat interne afrekeningen voor een deel verklaart. Dat interne conflicten daar verder de oorzaak van zijn sluit ik evenmin uit, zo gaat dat binnen guerrillaorganisaties. Hoe vaak dergelijke afrekeningen voorkomen weet ik niet, maar wellicht kan de schrijver van deze reactie daar informatie over bieden.
   Wat ik in ieder geval zeer onwaarschijnlijk acht is dat de PKK lukraak Koerdische burgers ombrengt. Als dat zou gebeuren kon deze organisatie niet rekenen op de steun uit de bevolking die ze geniet, wat onder andere verklaart waarom zich er decennialang altijd weer nieuwe strijders bij melden. Om dezelfde reden meen ik daarnaast dat het onwaarschijnlijk is dat de PKK zich verschuilt achter een menselijk schild dat bestaat uit willekeurige Koerdische burgers.
   Dat er Koerden zijn die de PKK verlaten is een feit. Ik vindt het echter moeilijk om daar conclusies aan te verbinden, omdat er meerdere redenen denkbaar zijn waarom dat gebeurt. Wat ik wel weet is dat de PKK de rug toekeren lang niet altijd betekent dat ook afstand wordt genomen van de daaraan verbonden doelstellingen. Laat staan dat men dat doet omdat er begrip ontstaat voor de Turkse kant van het verhaal.
   Verbanden tussen Asala en de PKK heb ik ook al genoemd. Zo schreef ik dat in de jaren tachtig door beide organisaties werd samengewerkt. Nadat Asala begin jaren negentig werd opgeheven kwam ook aan die samenwerking een einde. Asala en de PKK ontstonden rond dezelfde tijd, maar dat de laatstgenoemde organisatie uit de eerstgenoemde is voortgevloeid is onzin. Ik ben bekend met publicaties waarin dergelijke verbanden worden gelegd. Daarin wordt zelfs zo ver gegaan dat PKK-strijders in werkelijkheid christelijke Armeniërs zijn. Enig bewijs heb ik hier nooit voor gezien. Maar we hebben het dan ook over kranten die ik eerlijk gezegd nog niet eens goed zou keuren als kattenbakvulling. Anders gesteld: de publicisten die deze beweringen doen vertrouw ik nog niet wanneer hen gevraagd wordt hoe laat het is. Simpelweg omdat zij talloze malen op onwaarheden zijn betrapt. Deze propagandisten (ze verdienen het woord journalist niet) gaan uit van het in Turkije zeer bekende verschijnsel dat een uitspraak eerder wordt getoetst op de ideologische context waarin deze wordt gedaan dan op feiten.
   Toch meen ik dat het op basis van het principe ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’ goed mogelijk is dat de PKK vanuit een Armeense context wordt gesteund. Ik heb er geen bewijzen van gezien, maar ik zou er bijvoorbeeld niet van opkijken als de PKK via Armenië door Rusland van wapens wordt voorzien.
   Aan het einde van de reactie wordt het als een goed idee weergegeven wanneer Turkije hetzelfde zou doen als wat elders gebeurt met IS-terroristen. Dat wil zeggen, het afnemen van de nationaliteit, waarbij ik er dan van uitga dan de schrijver van de reactie het over de PKK heeft. Daar plaats ik twee opmerking bij. In de eerste plaats verschilt IS van de PKK, in de zin dat met de eerstgenoemde organisatie niet kan worden onderhandeld, terwijl de geschiedenis aantoont dat dit met de laatstgenoemde wel mogelijk is. Verder had president Erdogan het in dit verband niet – of niet alleen – over PKK-strijders, maar bijvoorbeeld ook over academici die de regering opriepen tot een einde van de oorlog. Ik ben het met mensenrechtenorganisaties die zich hier tegen heb uitgesproken eens dat het alleen maar tot een verdere escalatie kan leiden wanneer hen de nationaliteit wordt afgenomen.
   Verder wil ik nog iets kwijt over de klaarblijkelijke intentie achter deze reactie. Die is er overduidelijk op gericht mij in de PKK-hoek te plaatsen. Terwijl ik toch herhaaldelijk heb geschreven dat ik me distantieer van de aanslagen van de PKK, simpelweg omdat ik principieel tegen geweld ben. Maar het ligt natuurlijk anders, want bij de AKP is er veel minder voor nodig om met de PKK geassocieerd te worden dan de aanslagen daarvan goedkeuren. Bijvoorbeeld door te stellen dat alleen met een politieke oplossing voorkomen kan worden dat deze oorlog nog eens 35 jaar gaat duren, of door van mening te zijn dat Turkije er goed aan zou doen EU-landen te volgen in de decentralisatie van bestuur. Natuurlijk worden dergelijke aspecten in deze reactie genegeerd. In plaats daarvan wordt gesuggereerd dat ik bepaalde zaken over de PKK zou ontkennen.
   Nu ik toch aan het herhalen ben zet ik nog maar eens een aantal zaken op een rij. Turkije kan de PKK een zware slag toebrengen. Dat is al vaker gebeurd, maar telkens wist de PKK daar weer van te herstellen, omdat nieuwe generaties de eerdere willen wreken. Turkije kan de PKK daarom alleen definitief uitschakelen door massamoord op Koerden binnen en buiten Turkije te plegen. Aangezien dat geen optie is blijven alleen onderhandelingen over als enige optie voor een duurzame vrede. Daar geloof ik in. Maar dat moeten dan wel onderhandelingen waarbij wat geboden wordt voor alle betrokken partijen bevredigend is. Geen zogenaamd vredesproces dus dat alleen gericht is op de politieke ambities van een man waarvan ik de naam niet eens hoef te noemen. Het zal de schrijver van deze reactie wellicht vreemd voorkomen, maar ik streef ook naar een einde van de PKK. Daar verbindt ik alleen de constatering aan dat deze organisatie 35 jaar lang bestand was tegen oorlog. Daarom lijkt het me geen verkeerd idee om eens te zien of de PKK ook bestand is tegen vrede.
   Tenslotte: de schrijver van de reactie beschuldigt Turksnieuws van censuur. Uit naam van de redactie wijs ik er hierbij op dat deze website regels hanteert die ook bij andere nieuws- en opiniewebsites in Nederland gebruikelijk zijn. Dit betekent dat Turksnieuws geen reacties toestaat die discriminerend of racistisch zijn. Daarnaast worden reacties geweigerd als er een dreigende toon vanuit gaat, als er op de man wordt gespeeld, als ze voorbijgaan aan het onderwerp naar aanleiding waarvan ze gestuurd worden, of als reacties bestaan uit spam gericht op het saboteren van deze website. Wie zich aan deze regels houdt zal zijn reactie los van de inhoud geplaatst zien. Bij deze reactie werden de regels van Turksnieuws niet overtreden en was er zo te zien voor de redactie dan ook geen reden om deze tegen te houden.

 6. Alex confronteert de fascist Hayret met zijn schandalige uitspraken en vraagt zich terecht af met welk beeld zijn kinderen opgroeien. Hayret geeft als antwoord: ‘Dus jij wilt mij nu beschuldigen dat ik dat allemaal gezegd hebt? Gewoon keihard liegen en verdraaien, daar zijn westerlingen super goed in’ – enzovoort.
  Daaruit kan je concluderen dat Hayret niet alleen psychisch gestoord is, maar ook aan altzheimer leidt. Of anders gezegd: niet alleen zijn geest, maar ook zijn kort geheugen is onherstelbaar aangetast. Peter Edel heeft in zijn column (Apocalyps nooit) van 11 april een aantal recente uitspraken van de dolgedraaide Hayret samengevat:

  ‘Waarom praten westerlingen altijd over een wapenstilstand in hun propaganda? Turkije moet doorbombarderen tot de laatste rat is verdwenen… Westerlingen steunen de terroristen met wapens en het toelaten van propaganda in hun land en vragen Turkije om een wapenstilstand… Waar is de logica? Turkije moet keihard toeslaan en de Turkse identiteiten afpakken van die terreursympathisanten die met terroristenvlaggen zwaaien en daarna dumpen in Irak… Het is tijd voor grote oorlog en geen tijd voor wapenstilstand… Met wortel en tak uitroeien en de jaren 90 overtreffen.’

  Natuurlijk ontkent Hayret in alle toonaarden dat hij letterlijk heeft gezegd dat Koerden, Joden en Westerlingen dood moeten. Maar wat is dan het verschil met zijn vuilspuiterij? Wat is het verschil met mensen dood te wensen of ze als ratten te benoemen? En natuurlijk zal Hayret antwoorden dat hij PKK-strijders bedoelt, maar hij weet ook dat duizenden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen zullen omkomen – zowel Koerden als Turken. Daarmee pleit hij feitelijk voor een herhaling van 1915 om vervolgens (scheldend op Koerden, Joden en Westerlingen) te beweren dat de beschuldiging van genocide leugenachtig is.

  Mensen als Hayret kunnen we missen als kiespijn. Niet alleen op deze site, maar ook in Nederland. De vraag van Alex met welk beeld zijn kinderen opgroeien, is zeer terecht. Ik denk dat ik het antwoord wel weet.

  • Ach, jullie westerlingen kunnen het niet hebben dat Turkije een regionale macht is geworden. Jullie zullen er alles aan doen om dat te stoppen. Gelukkig weten de meeste turken dat dat niet gaat lukken en gaan massaal Recep Tayyip Erdogan en zijn sterke AKP steunen.

 7. En u niet de concentratiekampen in Indonesië,slavenhandel en discriminatie vam de minderheden,verraad van joodse buren of laat u Anglo-saksische/Germaans Arische trots dat niet toe? Ik zie het al u zat zeker bij het verzet net als al de andere Nederlanders die plots bij het verzet zaten.

  • @ Wie geen zonden heeft…

   Het is waar dat in het verleden sprake is geweest van ernstige Nederlandse wandaden. Inderdaad vormt de koloniale oorlog in Indonesië een onuitwisbare schandvlek. En hetzelfde kan je zeggen over de ruim 100.000 joden die met behulpzame Nederlandse politieagenten via Westerbork naar Auschwitz werden afgevoerd. Ik zou deze lijst van wandaden nog moeiteloos kunnen verlengen door aan de slavenhandel te herinneren, plus het feit dat Nederland het laatste land was dat in 1863 de slavernij verbood.
   .
   Maar er moet ook worden gezegd dat tijdens die koloniale oorlog duizenden jonge dienstplichtigen hebben geweigerd om ter wille van God, Nederland & Oranje alsmede de belangen van Koninklijke Olie (nu Shell) en de Biliton Maatschappij te moorden. Zij moesten hun dappere, linkse en onverzettelijke houding vaak met jarenlange gevangenisstraf en uitsluiting bekopen. En hoewel er geen land in Europa is waar naar verhouding zoveel joden zijn weggevoerd, was de Februaristaking een unieke, nooit eerder vertoonde manifestatie van niet-joodse solidariteit met het oude volk.
   .
   Zeker, Nederland heeft alle reden om zich met terugwerkende kracht te schamen over wat zich tijdens de koloniale oorlog in Indonesië en eerder tijdens 1940-45 heeft afgespeeld. Om over het slavernijverleden maar niet te praten. En gelukkig schamen veel Nederlanders zich daarvoor en spreken dat openlijk uit. Toen voormalig premier Balkenende refereerde aan de ‘glorieuze’ VOC-mentaliteit, werd hij massaal belachelijk gemaakt.
   .
   Wat dat betreft is er één groot, in het oog lopend verschil tussen de Nederlandse en Turkse geschiedschrijving. Waar veel Nederlanders zich terecht schamen, moet je de Turken die afstand nemen van hun historische misdaden met een lampje zoeken. Tijdens de hele Ottomaanse geschiedenis werden opstanden wreed en meedogenloos onderdrukt – van de Koerden, van de Armeniërs en van de volkeren in de Balkan. Met als ultieme misdaad de genocide op de Armeniërs. Ook onder de Republiek zijn wandaden begaan, denk aan de onderdrukking van de Koerdische opstand in Dersim – ruim 10.000 doden. En dan is er nog het aandeel van de Turkse staat in de burgeroorlog die het zuidoosten sinds 1984 teistert – met tienduizenden doden en een veelvoud aan gewonden en vluchtelingen.
   .
   Inderdaad is niemand zonder zonden. Maar dat belet geen Turk om behalve naar Nederland te wijzen, óók kennis te nemen van de Ottomaanse en Turkse, dus zijn eigen geschiedenis. En dan bedoel ik niet de verwrongen kemalistische interpretaties en de leugenachtige neo-ottomaanse AKP-propaganda, maar échte onbevooroordeelde geschiedschrijving.
   Dat zal niet meevallen, want in Turkije zijn de burgers sinds 1923 van generatie op generatie geïndoctrineerd. Zoals bekend begint die brainwashing bij wijze van spreken al op de kleuterschool. Verzet daartegen is nooit getolereerd (‘belediging van de Turkse identiteit’). Geen wonder dat zowel in het verleden als tegenwoordig vrije meningsuiting een schaars artikel is in Turkije.

   • Kees, ik ben het volledig eens met wat je schrijft. Veel landen hebben misdaden gepleegd, en in veel gevallen gingen die zelfs nog veel verder dat wat in Turkije gebeurt en is gebeurd. Wat betreft Turksnieuws is dat echter irrelevant, simpelweg omdat deze website zich op Turkije richt en niet op de rest van de wereld.

    • Peter, je kan wel zeggen dat wat zich in het verleden elders in de wereld heeft voorgedaan irrelevant is voor Turksnieuws.nl. Maar dat wordt anders wanneer Turks-Nederlandse reaguurders zich op deze site met een beroep op de geschiedenis de Turkse handen schoonwassen. Het recept is steeds hetzelfde: 1. De Turken hebben zich nooit schuldig gemaakt aan misdaden 2. Turkije is omsingeld door vijanden 3. Dan zijn er nog de binnenlandse vijanden die uit zijn op de vernietiging van Turkije. 4. Kortom, Turkije en de Turken zijn altijd het kind van de rekening.
     .
     Het is juist deze volstrekt onware voorstelling van zaken die een goede discussie over het heden onmogelijk maakt en (ook op deze site) leidt tot scheldpartijen. Wanneer je de kemalisten moet geloven was Turkije tussen 1923 en 2002 een seculiere heilstaat met veel vrijheid, terwijl de AKP-getrouwen menen dat die vrijheid (maar ze bedoelen hún vrijheid) pas aanbrak met de komst van Erdogan. In werkelijkheid is noch het een, noch het ander waar. Noch de Ottomaanse staat, noch de Republiek voor en tijdens Erdogan heeft op enig moment de vrijheid gekend die beantwoordt aan Europese waarden. In die zin is er tot op de huidige dag nooit sprake geweest van een volwaardige rechtstaat. Wanneer Turken met deze feiten worden geconfronteerd, zullen velen het ‘recept’ (zie boven) in stelling brengen. Een goed voorbeeld van een gesloten denksysteem.
     .
     Zijn Turken dan dom? Nee – natuurlijk zijn Turken niet dom. Maar ze zijn wel van jongs af aan blootgesteld aan een verwrongen, rancuneuze geschiedschrijving die tot op de dag van heden geen tegenspraak duldt. Op die manier is en blijft de Armeense genocide volstrekt onbespreekbaar en wordt het bestaan van een oeroude Koerdische natie glashard ontkend. En wanneer de kemalisten terecht klagen over de heersende onvrijheid, dan vergeten zij de vier militaire staatsgrepen waarvan die in 1980 zeer bloedig was. Waarmee dus is gezegd dat de gevangenissen al lang voor 2002 bevolkt waren met mensen die er een wat andere mening op nahielden.
     .
     Hoe treurig het is gesteld met de historische zelfkennis blijkt ook uit de discussie op deze draad. Neem opnieuw ‘Wie zonder zonden is’. Als ik het goed begrijp beweert hij dat de Turken zijn getraumatiseerd omdat Turkije in het begin van de 20e eeuw een paar jaar door acht mogendheden was bezet. Dat van die bezetting en de daarmee gepaard gaande ellende is helemaal waar, maar hoe ernstig moeten Nederlandse-Nederlanders dan niet zijn getraumatiseerd? Ga maar na: een hele, daarna gedeeltelijke bezetting door Spanje (praktisch vanaf 1550 tot 1648), een gedeeltelijke inval door Frankrijk en de bisschoppen van Keulen en Munster (1672), een inval van Pruisen (1787), een volledige bezetting en zelfs inlijving door Frankrijk (1795-1813) en tenslotte de Duitse bezetting (1940-1945).
     Ik neem het ‘Wie zonder zonden is..’ niet kwalijk dat hij niets afweet van de Nederlandse geschiedenis, maar wel dat hij zich als zoveel Turken een belachelijke slachtofferrol aanmatigt. Kom op zeg, dat er in Europa miljoenen Turken wonen, werken en leven komt niet door de bezetting van 1918-1923, maar omdat Turkije hen of hun ouders tot ver in de 20e eeuw niets te bieden had. Dat kan je niet wijten aan een oorlog en (korte) bezetting die inmiddels een eeuw geleden heeft plaatsvonden.
     .
     Over en sluiten maar weer.

   • Turkije is Bezet geweest door een stuk of.acht landen tegelijkertijd Day heeft zijn sporen achtergelaten. Turlije is getraumatiseerd en is met of zonder Erdo?an. Een volk een natie People love to hate.

    • People you love to hate. V V V vieze Turk. Het stinkt als Turk hier etc etc etc sorry als ik dat vingergewijs niet serieus neem. Toen ik in Afghanistan was heb ik meegemaakt hoe Nederlanders over een mekkakleed heen liepen en schapengeluiden naar de wasserrette Afghanen maakten. Sorry dan als ik mijn Turkse( Let op Emile) en niet de Osmaanse eer verdedig. Filmpjes van Nederlandse makkelij waarin eej moskee worst gembombardeerd gepaard met schapen geluiden. Kutmoslims, plakbaarden, de soepjurken. Nee ii accepteer Erdo?an niet ik accepteer jullie mening ook niet.

   • Het moest wel het moest wel anders waren wij als Turkse volk van de aarbodem weggevaagd. Sommigge mensen beginnen al vijandigheid te vertonen zodra ze het woord Turk horen. Geen enkele volk heeft het recht een ander land of volk te overheersen en dat geld.ook voor de Osmanli. Maar Turkije treft geen blaam van wat de Jong Turken hebben gedaan. Niet voor niets is de Osmanli staat en de khalifaat afgeschaft. Dit is mede gebeurd om te beginnen met een schone lei. Laat Jetevan ook ter verantwoording worden geroepen voor de invasie van Turkije na de capitularie can de Osmanli staat. Maar nee dat zal wel niet.

  • Lekker hoor zo’n badinerende foute opmerking. Het enige wat je ermee bereikt is weerzin tegen figuren zoals jij en tegen de mensen die er totaal niets mee van doen hebben en jouw gekrakeel t.a.v. jouw TRse landgenoten als beschadigend zullen ervaren. Bovendien zal dit soort uitlatingen de Wilders-aanhang sterken in hun houding. Resume … tekst van jou is een staaltje dommigheid ten top.

  • Het grote verschil is dat de Nederlandse staat en de Nederlanders in het algemeen zich niet verstoppen voor de gruweldaden die gepleegd zijn en erkennen dat de Nederlandse geschiedenis zwarte bladzijden kent.

   Daarnaast een opmerking over uw nickname: Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.
   Jezus deed deze uitspraak om u en mij als mens aan het denken te zetten over ons eigen handelen. Typerend zijn uw reactie en denkwijze dat dit vooral voor de ander geldt.

   • Nee Alex ben jij ooit in je gezicht gespuugd omdat jij een Turk bent en uitgesloten en belachelijk gemaakt enz enz. Turk betekende tot kort nog vies in de woordenboek van Dalen. Heb jij meegemaakt dat jij niet bij een klasgenoot binnen mocht komen omdat de moeder.geen Turken binnen wil hebben. Hebben de nederlanders aan het eind van de eerste wereldoorlog drie miljoen slachtoffers gegeven. De Turken hebben genoeg geboet hwt enige wat jullie hiermee creëren is vijandigheid. Dus uit mijn tekst haal je uit.dat ik schuld bij anderen wil leggen. Na jou kruisvaarders verhaal had jij al bij mij afgedaan Alex neem jou toch niet serieus meneer de lievende christen. Je moet je zin doordrijven.

 8. Succes met de Armeense kwestie en succes met de Akp reageerders hier. ik zal veel Turkse bwvrijdings liederen afspelen op de herdenkingsdag. Wel in mijn eigen huis ik zal niemand ermee lastig vallen verder.

 9. Intermitterende teksten van “hij die geen zondaar is…!
  Kom op man. Ik vind Alex zijn bijdrage wel even iets om eens goed over na te denken joh. Hij tast geenszins jouw eer aan hoor. Daarentegen leg je nogal wat beschuldigingen bij een ieder behalve bij jezelf. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik me helemaal niet aangesproken voel. Ik krijg door dit soort valse teksten wel de neiging (lees neiging) anti te worden maar weet me als democraat te beheersen. Indien iemand in iemand’s gezicht spuugt mag deze aangepakt worden. Dit wil niet zeggen dat een ieder spuugt. Wel even nuance s.v.p.!
  Een oorlog beschadigt mensen lichamelijk en geestelijk. Ik verwonder mij er niet over dat figuren die een wapen in de hand gedrukt krijgen maf (gaan)doen. Ik stel de autoriteiten daar verantwoordelijk voor. Een oorlog kost het volk slachtoffers en niet degene die hem veroorzaken.
  Ik wens een ieder dan ook vrede toe!

 10. Kees, je uiteenzetting zou overal verspreid mogen worden, hulde!
  Wie geen zonden heeft; wat vreselijk dat je bespuugd bent en uitgesloten hebt gevoeld in je jeugd. Dat meen ik, dat tast als kind zijn zo je kern aan. Zelf ben ik helaas als kind in elkaar geslagen en bespuugd omdat ik een vieze jood bleek te zijn. (Door turken). Ik was mezelf niet zo bewust nog van deze afkomst omdat ik me vooral hollands voelde. De turkse buurt maakte mij dit echter wel duidelijk.
  Ondanks deze ervaringen ben ik altijd vrij links geweest en heb me altijd willen inzetten voor faciliteiten voor ieder. Helaas tijdens mijn studie tijd bemerkte ik wederom veel discrimatie door Turken.
  Ik weigerde te geloven dat iedereen zo was, maar mijn positieve ervaringen zijn schaars en voorzichtig.

  waarover ik mij zorgen maak; verschillende geleerde turken hebben hun zorg uitgesproken over dat de nadruk begint te liggen over hoezeer moslims gediscrimineerd worden. Dit, terwijl ze in een land voelen waarin al het geloof belijdt mag worden, gefaciliteerd en gesubsidieerd wordt. Dit in groot contrast met rechten van andersdenkenden in turkije.

  Dit is schadelijk voor hun zelfbeeld en beeld naar het westen!
  In een tijd waarin dat soort mensen hun enige toevlucht een anti westerse kijk op de wereld is, is dit zeer gevaarlijk om te doen. Jaa, een mohammed krijgt wel een baan niet die jan janssen wel krijgt. In elk land heb je een bepaalde marge hierin. Dit gegeven mag niet misbruikt worden.
  Doe bijv eens mee aan de studenten protesten of realiseer je dat op elke vacature 300 reacties binnenkomen.

  Ik denk dat blanke hollanders het een beetje jammer vinden, dat vlak na een aanslag zij niet weten hoe snel ze de straat op moeten om duidelijk te maken dat zij vooral niet haten, (want oh oh we willen niet beticht worden van intolerantie), maar dat er boter op hun neus gegeven wordt.. er komt zo weinig terug om de cohesie te bevorderen.

  Ik denk, dat veel turkse mensen, na een aanslag, waarna haat komt door pvv stemmers, waarna de beoogde discriminatie werkelijkheid gaat worden en burgers tegen elkaar in oorlog gaan, en daarna een totalitair regime ontstaat of op zijn minst veel ellende, veel turken zullen denken we hadden het zo slecht nog niet in ons leventje met die hollanders.

  ze waren best heel ok en wij hadden het best anders kunnen doen..wij hadden ons best heel anders kunnen profileren en ons uitspreken ter bevordering van de cohesie.

  Ik moet zeggen, ik begin zelf ook anders te voelen. Het is niet leuk om een broodje donner te halen en heel vrolijk horen ‘ jij Turk?.’ en weten dat de stemming volledig zal omslaan als ik zeg wat mijn vermeende afkomst is.
  Laten we oppassen. Ook Turken zijn niet verantwoordelijk voor daden van hun voorouders, laten we zelf nadenken!!

 11. En voor alle complot denkers; mensen met een joodse afkomst hebben hier niks mee te maken. Ik geloof niet dat ze blij waren met de holocaust..
  laat de elites van de elites onszelf geen oorlog aanpraten. Kijk naar je naasten praat met je naasten en vorm samen een nieuwe wereld..voor onze volgende generatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here