Protest tegen komst Syrische vluchtelingen in Turkse provincie Kahramanmaras

12
14

Kahramanmaras images

Istanbul – De regering van Turkije wil in Kahramanmaras een containerstad bouwen voor de opvang van 27.000 uit Syrië afkomstige soennitische moslims. De meerderheid alevieten in de dorpen van de zuidelijk gelegen Turkse provincie verheugt zich daar om verschillende redenen allerminst op.

Een van de genoemde bezwaren is dat die containerstad moet gaan verrijzen in een natuurgebied dat in de oorspronkelijke plannen een beschermde status zou krijgen. Daar werd een illegale streep door gezet, meent de plaatselijke bevolking.

De alevieten in Kahramanmaras benadrukken dat ze niets tegen soennieten uit Syrië hebben. Tegelijkertijd vrezen ze echter voor hun veiligheid, omdat er wel eens leden van jihadistische clubs als Jahbat al-Nusra en de Islamitische Staat (IS) tussen de vluchtelingen zouden kunnen zitten. Salam Akdeniz van de plaatselijke afdeling van de alevitische Pir Sultan Abdul organisatie zei:

‘Laat er geen misverstand over ontstaan. Onze bezwaren zijn niet tegen de vluchtelingen gericht. We zijn alleen verontrust over de bestemming van dit vluchtelingenkamp en de mogelijkheid dat jihadistische groepen als IS en al-Nusra ons bij de burgeroorlog in Syrië betrekken. Onze soennitische broeders en zusters maken zich eveneens zorgen over jihadisten.’

Dat de alevieten nogal schrikkerig zijn is verklaarbaar. Velen onder hen kunnen zich nog goed de massamoord herinneren die eind jaren zeventig onder hen begaan werd door fascistische Grijze Wolven.

Om hun bezwaren tegen de komst van vluchtelingen in hun gebied kenbaar te maken begonnen de alevitische dorpelingen in Kahramanmaras een juridische procedure.

Daarnaast werden uit protest tenten opgezet in het gebied waar de containerstad moet komen. Zo maak je geen vrienden onder autoriteiten in Turkije, waar protest de laatste jaren in toenemende mate met harde hand wordt onderdrukt. Dus kwam de gendarme met traangas. Dat gemene goedje werd beantwoord met stenen, waardoor een lid van gendarme aan het hoofd gewond raakte.

Istanbul/Peter Edel

12 REACTIES

 1. Je kunt je afvragen of de regering van de soennitische AK Partij bewust een regio uitkiest waar alevieten in de meerderheid zijn.

 2. Divide et impera. Erdogan is geen domme jongen. Recentelijk gaf hij na een werkbezoek aan Saoudi Arabië antwoord op de vraag van een journalist of het presidentieel systeem dat hij voor ogen heeft in een unitaire staat als Turkije mogelijk is. Erdogan gaf als antwoord dat hier voorbeelden van waren in de wereld en de geschiedenis. Hij verwees hierbij naar nazi Duitsland onder het bewind van Hitler.

  Erdogan weet donders goed dat Hitler regeerde door de verdeel en heers tactiek toe te passen. Kijk je naar de stijl van regeren van Erdogan dan zie je een synoniem in het uitspelen van groepen en mensen. Men strijd binnen de gelederen om de gunst van de leider. Voorbeelden hiervan zijn de mainstream media en de rechterlijke macht in Turkije. Zij demoniseren om het hardst de tegenstanders van Erdogan en zijn AK partij.

  Maria vraagt zich af of de soennitische AK partij bewust deze regio heeft uitgekozen. Voor mij is dit geen vraag. Divide et impera.

 3. Zelfzuchtig zijn de alevieten…ze willen hun steentje niet bijdragen. Logisch dat de vluchtelingen mede in Kahramanmaras onderbracht worden. Ze lopen tegenwoordig door heel Turkije, waarom niet in Kahramanmaras? Waar dan ook ter wereld, je hoort steeds NEE niet hier a.u.b….waar moeten ze dan wel heen??
  ..
  In Berlijn hadden ze aan een gebouw de volgende tekst aangebracht:
  Jullie zijn hier omdat wij jullie land vernietigen…klopt 100%, denk hier maar overna!!

  • Beste Maho,
   Verdiep u eens in de geschiedenis van de Alevieten in Turkije.
   In de afgelopen eeuw hebben de Alevieten in Turkije te maken gehad met vervolging, bloedbaden en worden ze vandaag de dag nog steeds stelselmatig achtergesteldheid. De religieuze centra van de Alevieten worden door de Turkse staat niet erkend.
   Misschien dat u het woord zelfzuchtig kan vervangen voor lijfsbehoud.

   • Beste Alex, zo te zien is mijn reactie onvolledig en onduidelijk overgekomen. Al wat u over de Alevieten schrijft klopt volledig, echter was mijn reactie alleen gericht tot wat er in dit artikel staat vermeld.

    • Beste Maho,
     Uw reactie was onvolledig en onduidelijk.
     U heeft een punt dat er veel vluchtelingen in Turkije zijn en dat diverse regio’s hun steentje zullen moeten bijdragen.
     De AK partij gelederen zijn er zich echter wel terdege bewust van dat dat een grote cluster van vluchtelingen in deze regio de kans op spanningen en confrontaties aanzienlijk vergroot.
     De alevieten zijn zich hier ook bewust van. Ze verwoorden het zeer diplomatiek door de soennieten hun broeders en zusters te noemen. Zou de soennitische Erdogan de alevitische bevolking ook als zijn broeders en zusters zien? De vraag is haar beantwoorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here