Voorzitster ondernemersorganisatie roept PKK op de wapens neer te leggen

0

basaran index

Istanbul – Cansen Basaran-Symes is de voorzitster van de Turkse ondernemersorganisatie TÜSIAD. Deze week riep ze de Koerdische PKK op de wapens neer te leggen. Daarnaast drong ze aan op een heropening van onderhandelingen:

‘Het lopende conflict dient zo snel mogelijk beëindigd te worden, de PKK dient de wapens neer te leggen en er moet opnieuw een vreedzaam vredesproces komen langs politieke kanalen.’

De laatste keer dat de PKK tot een wapenstilstand besloot was rond de verkiezingen van 1 november. Het bleef echter bij een eenzijdig bestand, want de militaire operaties bleven voortduren. Niet lang daarna laaide het PKK-geweld weer op.

Özilhan

Het hoofd van de adviesraad van TÜSIAD, Tuncay Özilhan, sloot bij Basaran-Symes aan. Hij benadrukte het belang van maatregelen die de sociale verbondenheid versterken en riep op tot een einde van het geweld:

‘als we elkaar verdeeld houden, kunnen we de problemen niet bestrijden.’

Verder sprak Özilhan de hoop uit dat een nieuwe grondwet het toegangsproces van Turkije tot de EU zal versnellen.

Crisis

Basaran-Symes stond ook stil bij de economische situatie in de wereld en die van Turkije:

‘Het is acht jaar geleden sinds de laatste mondiale crisis begon, maar we kunnen niet zeggen dat het ergste voorbij is. De wereldeconomie is sindsdien met dertig procent gekrompen. Turkije lijdt onder een lagere buitenlandse vraag, aangezien het een open economie is. We hebben herhaaldelijk gezegd dat het land een hogere groei nodig heeft om sociale verbondenheid te handhaven en te versterken. Turkije moet verder industrialiseren, want het heeft minstens vijf procent groei nodig om de werkgelegenheid op peil te houden.’

Democratie

Basaran-Symes legde een verband tussen de mondiale economische crisis, vrijheden en democratische waarden. Het wordt volgens haar moeilijker om de crisis te overwinnen naarmate democratie los wordt gelaten:

‘In dit verband wil ik het over Turkije hebben. Het vertrouwen in het rechtssysteem is erg laag. Economisch succes kan niet voortduren in een land waar de onafhankelijkheid van rechtbanken en het vertrouwen daarin verzwakt raakt en waar de rechtsstaat onvoorspelbaar is.’

Basaran-Symes zei verder dat het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en vrijheid van gedachte overwonnen moet worden.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here