Aanvallen op gebouwen regeringsgezinde kranten

0
3

yeni safak attack index

Istanbul – Gisteren, 11 januari, werden gebouwen van twee regeringsgezinde kranten in Istanbul door onbekenden aangevallen.

Om 5.00 werden schoten afgevuurd op, en molotovcocktails geworpen naar, het in de wijk Yenidogan gelegen gebouw van de krant Yeni Safak. Een half uur later werd het gebouw van de krant Yeni Akit in de wijk Halkali op soortgelijke wijze aangevallen.

De aanvallen zijn veroordeeld door onder andere president Erdogan, oppositieleider Kilicdaroglu, de Amerikaanse ambassadeur Bass en de het internationaal persinstituut IPI.

Daarnaast werd de aanval veroordeeld door de Dogan mediagroep. Het gebouw van de daartoe behorende krant Hürriyet werd in september jl. schade toegebracht bij een aanval door sympathisanten van president Erdogan.

Er zijn na de aanvallen op de gebouwen van Yeni Safak en Yeni Akit geen berichten over slachtoffers verschenen. Over de daders is vooralsnog niet meer bekend dan dat ze gemaskerd waren. Mogelijk zal het op gang gekomen onderzoek meer licht werpen op hun identiteit en beweegredenen.

Het valt te verwachten dat dit onderzoek zich mede zal richten op organisaties die vaker gewelddadige acties ondernamen in Turkije. Te denken valt dan aan de Koerdische PKK, de radicaal linkse DHKP/C en de Islamitische Staat (IS). Deze organisaties staan er echter bekend om dat ze dodelijke slachtoffers niet trachten te voorkomen. In dit geval lijkt daar wel sprake van te zijn geweest. Althans, het tijdstip waarop de aanvallen werden uitgevoerd suggereert dat.

Op 20 augustus jl. werd de voorzitter van de raad van bestuur van de regeringsgezinde krant Star, Murat Sancak, door schutters onder vuur genomen. Nadien verschenen berichten over aanwijzingen dat deze aanslag, die Sancak wist te overleven, geen politieke maar een criminele achtergrond kende.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here