Platvloerse aanval van regeringsgezinde krant op Republikeinse Volkspartij (COLUMN)

1
6

Boke images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Bugün was vroeger een van de kranten behorend tot de beweging rond imam Fethullah Gülen. Vorig jaar werd het dagblad echter onder controle geplaatst van ‘beheerders’ die verbonden zijn aan de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Dat laatste is goed te merken. Tegenwoordig past Bugün goed thuis in het rijtje van andere regeringsgezinde kranten zoals Aksam, Star en Yeni Safak.

Deze week opende Bugün de aanval op de Republikeinse Volkspartij (CHP) op een manier die doet veronderstellen dat Turkije zich in een verkiezingsperiode bevindt (en wellicht is dat ook zo).

De CHP lijdt aan interne strubbelingen. De herverkiezing van Kemal Kilicdaroglu tot partijleider, tijdens het partijcongres vorige maand, werd ontsierd door kandidaten die zich terugtrokken en klaagden over ondemocratische besluitvorming.

Kennelijk vond het AKP-journaille bij Bugün dat de CHP nog niet genoeg problemen heeft. Daar gooide men er een dosis riooljournalistiek tegen aan waar de honden geen brood van lusten, door te suggereren dat binnen de CHP onrust is ontstaan over de christelijke achtergrond van de woordvoerster van de partij, Selin Sayek Böke.

Boven het artikel in Bugün stond ‘Woordvoerster Büke is gedoopt’. Verder maakte de krant er een punt van dat CHP-volksvertegenwoordigster Selina Dogan tot de Armeens orthodoxe kerk behoort. Alsof dit onvergeeflijke zonden zijn.

De regering gaat er prat op de rechten van religieuze minderheden te verdedigen, maar als het er op aan komt gebruikt een aan de AKP verbonden krant de religieuze identiteit van oppositieleden op onbeschaamde wijze als munitie. Dan verraden zich op de achtergrond de sentimenten van president Erdogan over het Ottomaanse Rijk, waar christenen en Joden mee mochten doen maar nooit volwaardige burgers werden.

Niets wijst er ook op dat binnen de CHP bezwaren zijn gerezen over de christelijke achtergrond van Böke zoals Bugün stelt. Het zijn niet meer dan beweringen; schandelijke beweringen.

In een verklaring noemde Böke het artikel in Bugün ‘een ernstige discriminatiemisdaad’:

‘Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze haatmisdaad denken dat ik mij schaam voor mijn achtergrond, maar in feite zijn zij het die zich moeten schamen. Mijn familie leeft al eeuwen in dit land, waar ik trots op ben. De ene kant van mijn familie is islamitisch, de andere christelijk. Dat is de rijkdom van Anatolië. Ik ben een kind van dit land zoals anderen.’

Böke zei verder dat ze zich in zal blijven zetten voor een Turkije waar niemand wordt gediscrimineerd, of het slachtoffer wordt van een ‘duistere mentaliteit.’

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

1 REACTIE

  1. Ik kan niet genoeg benadrukken dat de identiteit van de CHP leden door een krant over het voetlicht worden gebracht.
    Dus NIET door de AKP.
    In dit artikel wordt naar mijn smaak teveel gesuggereerd dat de AKP of president Erdogan achter de aantijgingen zou zitten en dat het AKP belangen zou dienen.
    Eigenlijk is het vreemd dat de schrijver de krant bugün beschuldigd van ‘schandelijke beweringen’, maar zichzelf er minstens net zo schuldig aanmaakt door de schuld van die beweringen onterecht bij de regeringspartij te leggen. Hoe noemen we dat dan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here