Eis van vier jaar tegen Cumhuriyet-journalist Özgür Mumcu

15
9

omumcu index

Istanbul – Özgür Mumcu is de zoon van Ugur Mumcu, de journalist die in 1993 bij een nog altijd met veel vragen omgeven aanslag om het leven kwam.

Op 18 mei 2015 plaatste de krant Cumhuriyet een opiniestuk van Özgür Mumcu onder de titel ‘De tiran en de lafaard’. Mumcu toonde zich in dit artikel verontwaardigd over de uitval van president Erdogan tegenover Hatice Cömert, de moeder van de in 2013 tijdens het Geziparkprotest omgekomen demonstrant Abdullah Cömert. Mumcu schreef in het artikel onder andere het volgende:

‘Het is bekend dat tirannen altijd angst kennen. Ze zijn zo angstig dat ze zelfs de moeder van Abdullah Cömert aanklagen.’

Naar aanleiding van dit artikel werd Mumcu wegens belediging aangeklaagd door Erdogan. Een aanklager eist nu vier jaar gevangenisstraf voor de Cumhuriyet-journalist.

Tijdens de zitting verwierp Mumcu de tenlastelegging:

‘Als columnist gebruik ik het recht tot kritiek. Ik ben zelf advocaat en professor. De verklaringen en bijlagen die we hebben gepresenteerd aan de rechtbank bevatten voorbeelden van uitspraken van het Europees hof voor de mensenrechten (ECHR) en nationale wetten. Op basis daarvan weiger ik de beschuldiging te accepteren.’

De advocaat van Erdogan, Hatice Özag, bracht hier tegenin dat Mumcu de grens tussen kritiek en belediging heeft overschreden door de president te beschrijven als ‘een tiran die zijn volk onderdrukt en hen genadeloos behandelt.’

Er lopen momenteel tientallen zaken wegens belediging van Erdogan. Geen enkele Turkse president stapte daar vaker over naar een rechter. De kans is groot dat er meer van dergelijke zaken zullen komen. In de provincie Isparta bijvoorbeeld. Daar stuurde de lokale gouverneur een dringende oproep naar staatsinstanties om iedere belediging van Erdogan te rapporteren.

Verder riep de nationale politie in een bericht aan politieafdelingen over het gehele land op om bij ‘beledigingsmisdaden’ gericht tegen hoger geplaatste staatsdienaren, en in het bijzonder ten aanzien van Erdogan, onmiddellijk actie te ondernemen.

Istanbul/Peter Edel

15 REACTIES

 1. Wat ik niet goed begrijp is de beledigde houding van de schrijver vanwege het feit dat president Erdogan naar de rechter stapt omdat hij zich beledigd voelt. Mag dat niet ofzo? Volgens mij gedraagt hij zich netjes volgens de regels van de rechtsstaat, niks mis mee. Degenen die zich (waarschijnlijk, moet nog blijken) niet aan de regels houden zijn volgens mij de gedaagde columnisten.

  • Jij begrijpt heel veel niet. Dit vanwege het feit dat je klakkeloos alles als zoete koek aanneemt. Alles en iedereen die niet aan zijn eisen voldoet wacht repressie. Ik begrijp wel dat hij zijn trouwe kliek (familie) financieel beloond. Zo is de familie in Syrië ook bezig. Niet goed te praten met geen argument. Overigens doet de naam Jan Jansen jou geen goed. Hij was overigens één van de geweldige wielrenners. Ik zie Recep niet zo snel gaan.

   • En na dit antwoord snap ik het nog altijd niet. Vooral omdat ik aantoonbaar zeker weet dat wat je zegt niet waar is. Ik ken heel veel mensen in Turkije die niet voldoen aan de wensen van de president en het publiekelijk niet met hem eens zijn, maar die verder probleemloos leven.
    Alleen diegenen die met molotov cocktails naar de politie gaan gooien hebben problemen, maar dat lijkt me in iedere rechtsstaat vanzelfsprekend. Of vind jij dat ook dat type mensen probleemloos verder zou moeten kunnen leven, dus zonder sancties?
    Want ik denk eigenlijk dat jij dat bedoelt met ‘repressailles’, wat normale mensen gewoon ‘strafrecht’ noemen.

 2. Het is toch godgeklaagd dat dit alles zo maar plaats kan vinden. En dat wil onderdeel zijn van een alliantie van democratische buurlanden? Ik heb het met deze kanjer te doen. Je vader kwijt raken door narcistische figuren en als je je uitspreekt over de tirannieke politicus ook nog eens vier jaar detentie krijgen door een kruipende rechter uitgesproken. Wat een shit!! Het erge is overigens dat er dan ook nog figuren zijn, die hier in Nederland veilig en luxe wonen, deze repressie nog durven te verdedigen.

  • Deze ‘repressie’ zou ik ook probleemloos kunnen verdedigen als ik in Turkije zou wonen hoor. Ik snap niet helemaal waarom die toevoeging over Nederland nodig is in je stelling.

   • Ik begrijp dat je het niet snapt…want je hebt niet door dat jij vanuit het veilige NL nogal onintelligente uitspraken doet. Repressie is nl nogal aanwezig in Turkye en jij hebt makkelijk je oordeel klaar. Het denken aan je medemens is bij jouw opvoeding niet aan de orde geweest blijkbaar.

    • Je klinkt nogal boos. Heb ik jou iets aangedaan? Ik schrijf alleen dat ik de toevoeging over NL niet snap, wat voor jou blijkbaar aanleiding is om mij persoonlijk te categoriseren en belachelijk te maken. Na het antwoord dat je geeft begrijp ik het nog steeds niet. Ik heb een mening. Die uit ik als ik wil in NL, en als ik dat wil uit ik dezelfde mening in TR. Ik beledig er niemand mee, en dus hoef in beide landen niet te vrezen voor vervolging of represailles.
     Alleen mensen die nodeloos beledigen of grieven moeten daar terecht voor vrezen.

     • Erdogan doet niets anders dan mensen voor de rechter laten brengen vanwege hun opvatting of zelf het melden van kritiek. En dat verdedig jij met “dat mag hij”. Dus jij vind het goed dat mensen door het uitoefenen van hun vanachter de tralies komen te zitten. Als jij een kritiek uit op Erdogan doe hem niet welgezind is ga jij ook voor schut. En de toevoeging “Nederland ” lijkt me heel duidelijk… hier gebeurd het niet dat je jaren achter de tralies terecht komt door zulk een machtsvertoon!

     • Laat hem maar Jan, hij vindt het niet leuk dat de meerderheid het eens is met Erdogan, dus als je Erdogan en zijn partij verdedigd ben je slecht, vooral als je dat vanuit Nederland doet ( slaat nergens op ).Verdedig je daartegen de HDP of CHP dan ben je geweldig…steun je daarbij ook nog eens de PKK dan ben je Super, want daar ligt de democratie volgens Shmeul.

     • @Shmuel
      Erdogan daagt die mensen voor de rechter. Dat lijkt volledig legaal in een rechtsstaat. Laten we het aan de rechters overlaten of hetgeen de gedaagde gedaan heeft tot straf moet leiden of niet. Noch jij noch ik horen op de stoel van de rechter te gaan zitten. En als de rechter heeft geoordeeld, dan hoor je dat te respecteren. Als je het daar niet mee eens bent, dan ben je zelf een bedreiging voor de rechtsstaat en niet Erdogan.
      Dat verhaal van ‘praten vanuit NL’ slaat nog steeds nergens op. Je hebt geen steekhoudend argument aangevoerd.

 3. Nou Ahmed Jansen. en Mahoer jullie zijn het typische voorbeeld van een ander volkje. Blind alles volgen hetgeen de leider zegt en geen enkele zelfreflectie met daarbij een continue ontwijken van elke discussie op inhoudelijk gebied als het gaat om mensenrechten. Kortom, en nu zeg ik het welgemeend, trieste mensen.

  • Als wij iets vinden kwalificeer je dat als ‘blind volgen’, maar je eigen mening kwalificeerde je als ‘hoog niveau denkwerk’.
   Kortom, je hebt geen respect voor de mening van een ander. Dit komt overeen met hoe Kemalisten dachten en handelden in 20e eeuws Turkije. Gelukkig zijn zij niet meer aan de macht en komen zij Joost meer aan de macht.

   • Ik schelden?… LOL nee joh als ik ga schelden maak je borst dan maar nat. Maar echt hoor … indien je klakkeloos alles aanneemt van de Leider en je krijgt kritiek vanwege het feit dat jullie wegkijken indien mensen onrecht wordt aangedaan en je deze kritiek wegwuift mag je van de Westerling een scherpe reactie verwachten. Tsja het blijft wennen aan de Nederlanders. Discussie heet dat en monologen droppen is “Not Done”
    Dit is echt de laatste keer uitleg en mijn volgende teksten zullen attaquerend blijven tot er mensvriendelijke reacties, betreffende de onderdrukte Turkse medemens ,komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here