Voormalig vicepremier Arinc wederom bij CNN Türk (COLUMN)

0
10

arinc cnn index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Samen met ex-president Abdullah Gül en huidig president Recep Tayyip Erdogan was Bülent Arinc een van de mannen van het eerste uur van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Nadat de partij in 2002 voor het eerst aan de macht was gekomen diende hij driemaal als vicepremier. Daarnaast was hij regeringswoordvoerder.

Dat de ‘conservatieve revolutie’ van de AKP diep in het hart van Arinc verankerd ligt liet hij twee jaar geleden blijken toen hij tot verbijstering van liberale Turken en vrouwenorganisaties zei dat vrouwen naar zijn mening niet in het openbaar mogen lachen.

Erdogan sprak hem niet tegen op dit punt. Toch ontwikkelden zich inzichtelijke verschillen tussen beide AKP-politici. Die kwamen onder andere tot uiting tijdens het protest tegen de afbraak van Istanbuls Gezipark in 2013. Terwijl Erdogan niets dan lof had voor het excessieve politiegeweld waarmee dat werd neergeslagen, maakte Arinc er bezwaren tegen kenbaar.

CNN Türk

Arinc benadrukte dat laatste nadat hij vorig jaar het vicepremierschap had neergelegd en zich liet interviewen bij CNN Türk. Het was op zich al opmerkelijk dat hij bij dit nieuwskanaal verscheen, want de Dogan Mediagroep waar CNN Türk toe behoort is verre van populair bij de AKP, president Erdogan en diens medestanders.

Erdogans supporters maakten dat vorig jaar kenbaar door een gebouw van de eveneens tot de Dogan Mediagroep behorende krant Hürriyet aan te vallen. Bovendien werd een journalist van Hürriyet en CNN Türk door sympathisanten van de partij mishandeld.

Dat Arinc afgelopen weekend nogmaals toestemde om zich bij CNN Türk te laten interviewen mag dan ook zeker als een signaal beschouwd worden dat hij het helemaal heeft gehad met Erdogan.

Parallelle staat

Een van de onderwerpen die aan de orde kwamen tijdens het interview was de operatie van de Turkse regering tegen de ‘parallelle staat’, de term van de AKP voor de beweging rond imam Fethullah Gülen. Tegenover de oudgediende journalist Taha Akyol zei Arinc dat de door de regering ingezette middelen tegen de Gülen-beweging voor een groot deel onwettig zijn.

De voormalige advocaat Arinc zei zelfs dat hij zich indien mogelijk weer in een toga zou hullen om ‘slachtoffers’ van de campagne tegen de Gülen-beweging te verdedigen.

Hierbij dient opgemerkt dat Arinc, toen het nog allemaal koek en ei was tussen de AKP en de Gülen-beweging, tot de AKP-politici behoorde die de beste verstandhouding met de – niet minder conservatieve- imam in Pennsylvania hadden. Toen de eerste tekenen van een conflict tussen Erdogan en Gülen zich openbaarden vloog Arinc dan ook naar de VS in een poging escalatie te voorkomen. Dat hij bij CNN Türk min of meer op de bres sprong voor Gülens volgelingen kwam daarmee niet als een volledige verrassing. De woede in de AKP-gelederen zal er niet minder om zijn geweest.

Dolmabahce-overeenkomst

Hier bleef het niet bij. Arinc ging tijdens zijn recente optreden bij CNN Türk ook in op de ‘Dolmabahce-overeenkomst’. Dit begin vorig jaar in Istanbuls Dolmabahce-paleis gepresenteerde document was het resultaat van onderhandelingen tussen de regering en vertegenwoordigers van de Koerdische gemeenschap over een einde van de decennialange oorlog tussen Turkije en de PKK. Op basis van tien in het document geformuleerde punten riep Abdullah Öcalan de door hem opgerichte PKK op tot een congres over ontwapening.

Nadat Erdogan kort voor de verkiezingen van 7 juni het Koerdische vredesproces tot verleden tijd had verklaard, ontkende hij vooraf op de hoogte te zijn geweest van de Dolmabahce-overeenkomst. Hij zei er niets over te weten.

Cumhuriyet

Er ontstond een controverse nadat de krant Cumhuriyet informatie publiceerde waarmee sterk gesuggereerd werd dat Erdogan op de hoogte moet zijn geweest van het document, omdat hij aanwezig was bij destijds belegde vergaderingen in dit verband.

Cumhuriyet werd terechtgewezen door vicepremier Akdogan, een vertrouweling van Erdogan als geen ander. Bij CNN Türk zei Arinc afgelopen weekend echter dat Erdogan de inhoud van de Dolmabahce-overeenkomst wel degelijk vooraf kende. Zonder het expliciet te zeggen stelde de voormalige vicepremier Cumhuriyet daarmee in het gelijk in deze.

‘Bülo met toga’

De reactie in het AKP-kamp op de verklaringen van Arinc bij CNN Türk logen er niet om. De regeringsgezinde krant Günes noemde hem ‘Bülo met toga’ (waarbij ‘Bülo’ verwees naar Arinc’ voornaam en ‘toga’ naar zijn uitspraak dat hij naar de advocatuur terug zou willen keren om Gülens volgelingen te verdedigen).

Columnist Hilal Kaplan, van de al even regeringsgezinde krant Sabah, noemde Arinc in een tweet ‘Lawrence of Manisa’ (verwijzend naar Thomas Edward Lawrence, de Brit die zich tijdens WOI inspande om Arabieren bij de strijd tegen het Ottomaanse Rijk te betrekken; Manisa verwijst naar de geboorteplaats van Arinc).

Arinc kreeg nog meer over zich heen via Twitter. Op dit sociale medium kwam de laatste dagen een volledig bataljon internettrollen van de AKP in actie om hem van ‘verraad’ te beschuldigen. De Dogan Mediagroep werd daarbij verweten Arinc te hebben gebruikt om de regering in diskrediet te brengen.

Abdullah Gül

Arinc is niet de enige AKP-prominent die de laatste jaren bezwaren kenbaar maakte tegen het beleid van de partij en Erdogan. Ex-president Abdullah Gül deed dat ook. Hij hult zich recentelijk echter in een diep stilzwijgen. Tegelijkertijd een veelbetekenend stilzwijgen, een oorverdovende stilte…

Gül zal zich realiseren dat hij een paar jaar geleden Gülens voorkeur kreeg boven Erdogan. Dergelijke associaties met de ‘parallelle staat’ zijn in het huidge Turkije zeker een risicofactor. De meer onverschrokken Arinc lijkt er koud onder te blijven dat zijn bij CNN Türk geopenbaarde sympathie met Gülen in theorie eenvoudig aangegrepen kan worden voor vervolging. Gezien zijn uitlating over de Dolmabahce-verklaring kan hem zelfs steun aan de PKK verweten worden. Klinkt misschien vergezocht dat laatste, maar vergeet niet dat de geringste kritiek op de Erdogan en de AKP nu stelselmatig in die richting wordt gebogen.

Wie weet voelt Arinc zich beschermd omdat Erdogan bij een eventuele procedure tegen hem nog een grotere opera van Turkije zou maken dan het eerder al werd onder zijn bestuur. Maar probeer daar maar eens zeker van te zijn met een president die zich in een totale machtsroes bevindt en meent met alles weg te kunnen komen. Nee, los van alles wat je verder over hem kunt zeggen is die Arinc toch een moedig man.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here