Komiek Cem Yilmaz vervolgd (COLUMN)

12
28

cem yilmaz index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Vorig jaar bezocht de gouverneur van de Turkse provincie Yalova, Selim Cebiroglu, een school. In aanwezigheid van scholieren viel hij hard uit tegen de leraar Halil Serkan Öz, omdat de man een baard had. Volgens Cebiroglu kon Öz ‘met een bedelaar verward worden.’

Öz, die voor zijn verdiensten in het onderwijs een onderscheiding ontving van het wetenschappelijk onderzoeksinstituut TÜBITAK, werd daarop door Cebiroglu het klaslokaal uitgestuurd. De school kreeg een reprimande van hem.

Het incident leidde tot verontwaardigde reacties en om Öz te verdedigen werd een protest georganiseerd. Öz was daar ook bij aanwezig, maar kreeg een hartaanval en overleed toen hij naar een ziekenhuis werd gebracht. Zo kwam de affaire nationaal onder de aandacht te staan.

De bekende komiek Cem Yilmaz schreef destijds een tweet over het optreden van Cebiroglu:

‘Een man wordt verpletterd vanuit een officiële positie en zijn hart wordt op een fatale manier gebroken… Wat een schande dat onze leraar overleed. Mag u een nog hogere positie krijgen meneer de gouverneur!’

In een andere tweet schreef Yilmaz:

‘Investeer geen macht in de hartenlozen. Zoek eerst naar een hart. Als je macht geeft aan hen die een obsessie hebben met uiterlijkheden zal je daar uiteindelijk spijt van krijgen.’

Wie tweets met een dergelijke inhoud schrijft loopt het risico op vervolging in Turkije onder de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Dat gebeurde Yilmaz dan ook. Een aanklager eiste onlangs een gevangenisstraf van twee jaar tegen hem wegens het beledigen van Cebiroglu.

Cem Yilmaz staat niet bekend als iemand die regelmatig uitspraken doet over de politiek in Turkije. Tijdens een tournee in de VS door de VS verklaarde hij echter tegenover journalisten zich niet vrij te voelen in Turkije:

‘Gelukkig beschik ik over de fysieke mogelijkheden om in vrijheid te leven. Maar wat gebeurt er als mensen daar niet over beschikken? Vrijheid is het meest elementaire mensenrecht. De regering moet voor een land zorgen waar men geen held hoeft te zijn om in vrijheid te leven. De continue strijd van Turken voor hun vrijheden en rechten is niet normaal.’

Yilmaz is niet de enige die er zo over denkt. Momenteel ervaren academici die een petitie tekenden waarin werd opgeroepen tot vrede, dat vrijheid van meningsuiting geen vanzelfsprekendheid is in Turkije.

Vrijheid is er wel voor de AKP. Vertegenwoordigers daarvan, met voorop president Erdogan, kunnen naar hartenlust beledigingen rondstrooien. Zij hoeven niet voor vervolging te vrezen zoals Cem Yilmaz. Justitie wordt immers volledig door de AKP gecontroleerd.

Officieel kan er dan een scheiding der machten zijn in Turkije, maar in de praktijk stelt dat niets voor. Aanklagers en rechters die zich niet schikken naar de wensen van de regering worden simpelweg afgerancheerd.

Ik verklaar hierbij mijn solidariteit aan Cem Yilmaz en gedenk Halil Serkan Öz.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

12 REACTIES

  • ja, goed zo peter. Hoe negatiever jij over de AKP schrijft hoe meer turkse nederlanders die hier af en toe komen op de AKP gaan stemmen. Deze komiek wordt helemaal niet vervolgd. Hoe kom je erbij. Deze tactiek om mensen van de AKP weg te houden werkt niet meer manneke…

   Je denkt dat je veel weet. Weet je ook toevallig hoeveel turkse nederlanders op de AKP hebben gestemd in NL. Ik weet het wel, maar ik zou het graag van jou willen horen ha ha ha

   • Was jij niet de Hakan die vorige week tegensprak dat ik in de wijk van Istanbul, waar ik verblijf als ik daar ben, gemiddeld drie per week zonder elektriciteit zit? Daarmee heb je je voor mij gediskwalificeerd (stuur je adres aan de redactie, dan krijg je van mij de stompjes van de kaarsen die ik brand als ik het donker zit).

    Hoeveel Turken in NL op de AKP stemden? Bij een van de laatste verkiezingen was dat meer dan zestig procent. Echter, slechts 6 procent ging toen stemmen…

    Maar een vraag aan jou Hakan. Ooit bij stilgestaan hoeveel Nederlanders er vanwege de AKP op Wilders stemmen? Zelf doe ik dat niet, want ik neem de nodige hygiëne in acht. Maar er zullen er zeker zijn en wie weet krijg jij daar last van…

    • Voor alle duidelijkheid verkiezingsuitslag 1 november 2015:
     Aantal stemgerechtigden: 245.523
     Deelname: 46,66 % = 114,561 stemmen.
     Aantal goedgekeurd: 113.111
     Totaal aantal AKP stemmen: 69,66 % = 78,793 stemmen.

     CHP totaal: 11,65% = 13,177 stemmen
     MHP totaal: 9,07% = 10,259 stemmen
     HDP totaal: 7,9 = 8,935 stemmen

     Je slaat de plank bewust mis Peter.
     Volgens mij stemmen veel Nerderlanders op Wilders omdat ze liever geen moslims in NL willen, niet vanwege de AKP. Sinds de aanslagen op de twin towers zijn de moslims de zeikpaal van het westen geworden. Er moest een nieuwe vijand gecreëerd worden. Voorheen waren het de Koreanen, de Russen en de Iraniërs …nu dus de moslims. Een zondebok, een vijand of een schuldige moet er zijn om je eigen schoon te prijzen. Zonder een vijand heb je geen macht en deels hangt ook je economie eraan vast. De gekozen vijand wordt middels het media ( kranten, TV en films ) steeds in het vizier gehouden. Langzaam worden de mensen gehersenspoeld…de bekende tactiek. Zo is Irak (Saddam Hoesein) destijds ook aangepakt…nu willen ze hetzelfde ook toepassen op de AKP…

     • Ik schreef een van de laatste verkiezingen, niet de laatste. Al had ik de uitslag van de laatste verkiezingen niet zo snel paraat, weet ik natuurlijk ook wel dat veel Turken in Nederland AKP stemmen. Wat is daarmee bewezen? Dat Erdogan gelijk heeft? In dat geval heeft Wilders ook gelijk, want als er nu verkiezingen zouden zijn in Nederland kreeg hij de meeste stemmen. En dat is zeker vanwege zijn anti-islamitische standpunten, dat ben ik met je eens. Maar Erdogan komt hem daarbij met zijn islamisme niet ongelegen als argument.

      ‘Zo is Irak (Saddam Hoesein) destijds ook aangepakt…nu willen ze hetzelfde ook toepassen op de AKP…’
      Samenzweringstheorie uit de kast gepakt van Yeni Safak. Nogal een verschil overigens tussen Saddam en Tayyip. Moest Saddam weg omdat hij een islamist was? Ik dacht dat het in Irak om olie ging… Aardig is verder dat Erdogan de Amerikaanse oorlog tegen Saddam Hoessein destijds wilde steunen, maar daar door een meerderheid van zijn partij door werd weerhouden. Erdogan was toen overigens nog geen premier, maar speelde achter de coulissen al in opzichten mee.

     • Slechte vergelijking Peter. De AKP heeft in de praktijk al vele verkiezingen daadwerkelijk met een meerderheid gewonnen. Wilders heeft tot nu toe alleen nog maar in peilingen voor gestaan en zal al helemaal nooit een meerderheid winnen.

     • Vermoedelijk doel je op de president verkiezingen, toen was inderdaad de opkomst zeer laag, geen 6 maar zelfs nog minder, namelijk maar 2,5 procent. Het ging toen niet om de parlementsverkiezingen dus kan ik er niet van uitgaan dat het om deze verkiezing gaat.
      De verkiezing in juni afgelopen jaar was de opkomst ook vele malen hoger als jij dat beweert.
      Met andere woorden ‘ 6 procent ging toen stemmen’ klopt gewoon niet, ben je het niet met me eens kom dan met duidelijke informatie.

      Waarom Saddam weg moest doet er even niet toe, daar ging het mij niet om. Wat ik duidelijk wilde maken is dat indien iemand weg moet om wat voor reden dan ook,dit stapsgewijs in zijn werking gaat. Eerste stap is verzoek om op te stappen. Tweede stap is campagne voeren om de persoon te schaden, in het diskrediet brengen zowel intern als extern wat uiteindelijk zal resulteren in minder stemmen. Derde stap opstand creëren, coup plegen of in zijn ergste geval liquideren. Vierde stap: oorlog. Als laatste…er is nogal al een groot verschil tussen willen en doen…vind je niet?
      Bijvoorbeeld: Saddam wilde kernwapens maken…..of Saddam heeft kernwapens laten maken….wat ik aanhaal in dit voorbeeld heeft een erg grote impact gehad op de regio waar we de komende 30 jaar op zijn minst nog last van zullen hebben.

    • @peter: Momenteel ben ik weer in NL. Ik ben in verschillende wijken geweest. Inderdaad alleen last gehad van 3 seconden stroomuitval.

     Dus petertje, hier zitten klagen dat de stroom regelmatig uitvalt is een tactiek uit de jaren 80 en 90. Helaas werkt dit niet meer. Blijf niet te lang in het donker zitten met je kaarsjes. Je kunt er enorm depressief van worden. Probeer positief te denken. Zo kun je ook de negatieve spiral doorbreken waar je in zit. Ondertussen gaat wij turken massaal de AKP steunen. Erdogan komt en gaat maar de AKP blijft bestaan.
     Weet je wat mij opvalt aan de schrijven. Je hebt het constant over Erdogan. Erdogan dit, Erdogan dat..

 1. Dit is begin van het einde voor de Akp zo wanhopig als ze zijn. Lands grootste komiek proberen te vervolgen. Its curtains for you guys. Zielige idioten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here