VN-commissie beschuldigt Turkije van discriminatie Koerden

6
26

ohchr index

Istanbul – Als het aan president Erdogan ligt bestaat er geen Koerdisch probleem. Met dat argument blies hij vorig jaar het in 2012 op gang gekomen vredesproces af. Onlangs herhaalde hij zijn ontkenning van het Koerdische probleem nog eens. Waar het op neerkomt is dat de Koerden volgens Erdogan alles hebben wat hun hartje begeert.

Het is een feit dat er onder Erdogans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) hervormingen zijn doorgevoerd ten aanzien van de Koerden. De regering die onder premier Ecevit tot 2002 aan de macht was begon daarmee, wat alles te maken met de eisen van de EU over toetreding. De AKP zette dit beleid voort.

De tijd waarin het strafbaar was om Koerdisch te spreken is bijvoorbeeld voorbij. Er is een afzonderlijk Koerdisch Tv-kanaal en vorige week werd bekend dat Turkish Airlines mededelingen aan boord van vliegtuigen voortaan ook in het Koerdisch zal doen.

Behoort het Koerdische probleem daarmee tot het verleden zoals Erdogan stelt? Niet volgens de VN-commissie voor de bestrijding van etnische discriminatie, een uit onafhankelijke specialisten bestaand instituut dat onder het Bureau van de hoge commissaris voor mensenrechten (OHCHR) van de VN valt. Daar is men bezorgd over discriminatie van Koerden op de arbeidsmarkt en rechten die hen onthouden worden. De VN-commissie legt daarbij tevens een verband met de strijd tegen de Koerdische PKK:

‘De strijd tegen terrorisme, het handhaven van een antiterrorisme wetgeving en op veiligheid gericht beleid hebben volgens berichten geleid tot etnisch onderscheid ten aanzien van leden van de Koerdische gemeenschap.’

‘De toepassing van deze wetgeving heeft geleid tot een beperking van het recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging, alsmede tot onrechtmatige arrestaties, aanhoudingen en vervolging van Koerden. De commissie is daarnaast bezorgd over berichten dat Koerden in de armste en meest afgelegen provincies onder slechte sociaaleconomische omstandigheden leven. Bovendien is de commissie bezorgd over berichten waaruit blijkt dat Koerdische kinderen slechte toegang hebben tot onderwijs, alsmede tot onderwijs in hun eigen taal.’

De VN-commissie dringt er bij de Turkse regering op aan de politieke en economische ongelijkheid onder Koerden te bestrijden:

‘Turkije dient zijn maatregelen te intensiveren ten aanzien van ongelijkheid waar leden van de Koerdische gemeenschap zich mee geconfronteerd weten, zodat hun economische, sociale en culturele rechten op hetzelfde niveau komen als die van de rest van de bevolking. Turkije dient zich in te spannen om leden van de Koerdische gemeenschap, inclusief vrouwen, toegang te laten krijgen tot de arbeidsmarkt, ervoor te zorgen dat antiterrorisme wetgeving niet leidt tot etnisch onderscheid, tot overtredingen van het recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging, en tot andere in verdragen vastgelegde rechten… Turkije dient zich meer in te zetten om verschillen terug te brengen tussen de Koerdische provincies en de rest van het land. Verder dient de toegang tot onderwijs verbeterd te worden, inclusief het stimuleren van onderwijs in de eigen taal.’

Istanbul/Peter Edel

6 REACTIES

  1. Deze middag kregen we twee reacties binnen. De eerste was van Stratenmaker. Het emailadres dat hij eerder al doorgaf bij zijn reacties stond er ook deze keer bij vermeld.

    De tweede reactie was van ‘Peter Edel’. Voor alle duidelijkheid Peter heeft geen reactie gestuurd. Dat doet hij al een tijd niet meer, omdat hij het nut daarvan niet meer inziet.

    Maar nu komt het: beide berichten zijn via hetzelfde IP-adres verstuurd! Ons vermoeden is hiermee bevestigd.

    Twee weken geleden hebben we een reactie van Stratenmaker geweigerd. Omdat hij Peter woorden in de mond legde die hij nooit heeft geschreven. Dat is al vaker gebeurd, maar nu was de maat vol. Om de boodschap aan Stratenmaker te onderstrepen hebben we besloten een tijdje ook andere berichten van hem tegen te houden.

    Zijn wraak op dat besluit bestaat dus uit het sturen van berichten onder de naam van andere lezers, en nu dus ook onder die van Peter. Dat heeft tot grote ergernis geleid bij andere lezers die regelmatig reageren. We vinden dit erg vervelend. Voor Stratenmaker hebben we maar een advies: ga hulp zoeken.

    • Lekker puhh Get a life Stratenterrorist achterlijke boerenpummel, vrouw onvriendelijke barbaar fascist ga in de hol van Erdo?an kruipen! Ha ha ha

    • Fijn dat jullie nu duidelijkheid hebben kunnen geven. Ik hoop dat de site nu dan weer als vanouds discussies op gaat leveren om inzichten te delen. dank jullie wel.

  2. wie zegt dat het stratenmaker is? elke computer nerd kan wel iets doen tegenwoordig.. als je de nasa kan hacken kan je ook deze site hacken.. deze redactie was altijd al partijdig puur om de westerse tokkie tegemoet te komen om te laten zien wij zijn zogenaamd aangepast en democratisch en vrijdenkend en modern.. anders krijg je een slechte naam in nederlandse zionisten media (komt vaker voor hoe zij marokko.nl in nujij.nl neerzetten als anti-westers omdat er paar figuren wat erover zeggen)

  3. Maar ik heb vanmiddag/vandaag twee reacties gestuurd – en blijk nog steeds niet door te komen.
    Enkele dagen geleden gebeurde dat ook al (waarin ik Hayret, Maho en Stratenmaker nota bene kritiseerde en waarin ik een beroep op ‘Kees’ deed om niet valselijk onder mijn pseudoniem te bloggen. En Stratenmaker gaat zichzelf toch niet aanvallen?).
    Daarom heb ik nu het idee dat jullie mij verdenken van al dat kinderachtige gedoe óf mij wellicht voor Stratenmaker houden.

    Maar het is toch simpel: jullie kunnen mij toch privé mailen en wanneer ik de ontvangst bevestig staat daarmee de identiteit van de echte Kees toch vast?

    • Het zal wel een zionist zijn geweest Kees! Of een westerling van Joodse afkom met een Koerd als echtgenoot. Jij kan dit niet zijn geweest als heilig boontje!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here