Rapport: Islamitische Staat wil het Turkse waterleidingnet vergiftigen

0
18

biohazard index

Istanbul – Er is een vertrouwelijk inlichtingenrapport uitgelekt over plannen van de Islamitische Staat (IS) om giftige stoffen in het Turkse waterleidingnet te verspreiden. Het rapport zou naar alle veiligheidsdiensten in Istanbul zijn gestuurd.

Volgens het door Istanbuls vicegouverneur Nurullah Naci Kalkanci ondertekende rapport zette IS bij aanvallen in Irak en Syrië mosterdgas, anthrax en chloor in.

Voor het vergiftigen van leidingwater in Turkije zou de keuze echter zijn gevallen op een bacterie die de ziekte tularemie veroorzaakt. Knaagdieren zijn vaak dragers van deze bacterie. Daarom wordt tularemie ook wel hazenpest of konijnenpest genoemd.

Tularemie kent verschillende symptomen, waaronder oogontsteking, opgezwollen lymfeklieren, buikklachten, diarree, of longontsteking. De ziekte begint doorgaans met koorts, hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. Komt de bacterie met de huid in contact dan kan dat zweren veroorzaken.

De bacterie die tularemie veroorzaakt is eerder opzettelijk verspreid. In eerste instantie door Japan in Mantsjoerije. Daarna werd het tijdens WO II gebruikt als biologisch wapen.

Voor dat laatste is het goed geschikt. Omdat het aerosol is, wat betekent dat het zich via de lucht verspreidt. Daarnaast is het hoogst besmettelijk; tien tot vijftien bacteriën zijn voldoende voor een besmetting. De slachtoffers ervan zijn door de symptomen tot niets meer in staat, al is de kans op overlijden relatief klein.

Er is geen vaccin beschikbaar tegen tularemie, maar de ziekte kan met antibiotica bestreden worden.

In Turkije wordt het drinken van leidingwater sowieso ontraden. Om die reden drinken veel Turken flessenwater. Groenten en dergelijke worden echter vaak met leidingwater schoongemaakt. De tularemie veroorzakende bacterie kan zich ook op die manier verspreiden.

De symptomen van tularemie komen ook voor bij andere ziekten, waardoor het daarmee verward kan worden. Een van de ziekten met overeenkomstig symptomen is varkensgriep, dat in Turkije overigens begin deze maand bij 35 patiënten werd vastgesteld. Vijf van hen waren tegen die tijd overleden.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here