Turkije verstrikt in geweldsspiraal

25
7

HDP attackn_88187_1

Istanbul – Afgelopen zondag vonden nabij de plaats Daglica in de Turkse provincie Hakkari zestien militairen de dood bij een door de Koerdische PKK veroorzaakte explosie langs een autoweg. Het was de zwaarte aanslag door de PKK sinds deze organisatie in juni een nieuw offensief begon.

Twee dagen later kwamen bij een PKK-aanslag in de provincie Igdir veertien politieagenten om. Het is duidelijk dat de PKK haar strategie heeft aangepast en nu meer slachtoffers tracht te maken bij aanslagen dan een paar weken geleden.

Het aantal dodelijke slachtoffers onder Turkse veiligheidsdiensten is opgelopen tot boven de honderd. Over het aantal slachtoffers aan Koerdische zijde als gevolg van Turkse vergeldingsacties bestaat onduidelijkheid, maar wordt ver boven de 2000 geschat.

De Koerdische bevolking lijdt zwaar onder het geweld. Hartverscheurend is het verhaal over het tienjarige meisje dat voor haar huis in een confrontatie tussen Koerdische strijders en Turkse militairen terechtkwam en daarbij de dood vond. Door het uitgaansverbod in het gebied waren de ouders van het kind gedwongen haar dode lichaam dagenlang in huis te houden en het met ijs te koelen vanwege de hoge temperatuur.

HDP

Turkije raakt steeds verder in een geweldsspiraal verstrikt. Bovendien dreigt het geweld zich in westelijke richting te verspreiden. Tijdens een demonstratie tegen de PKK-aanslagen in Ankara openden nationalisten de aanval op kantoren van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP). De leider daarvan, Selhattin Demirtas, roept de PKK dagelijks op om de wapens neer te leggen, maar kan daarmee niet voorkomen dat nationalistische kringen hem verantwoordelijk houden voor de aanslagen.

Aanvallen op de HDP tijdens nationalistische demonstraties waren er verder in de provincies Adana, Aydin, Balikesir, Corum, Eskisehir, Kocaeli, Malatya en Tekirdag. Volgens HDP-leidster Figen Yüksekdag werden deze week in totaal 128 HDP-vestigingen aangevallen in Turkije.

De demonstraties tegen de PKK en de HDP lijken vooral uit te gaan van de ultranationalistische Partij van de Nationale Beweging (MHP), al is het verre van uitgesloten dat medestanders van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) er eveneens aan deelnemen. In ieder geval leveren aan de AKP verbonden media hun aandeel in het verketteren van de HDP. Zo plaatste de regeringsgezinde krant maandag jl. een foto van Demirtas op de voorpagina met de tekst ‘moordenaar’.

Ankara

Het geweld tijdens anti-PKK demonstraties beperkt zich niet tot vestigingen van de HDP, maar richt zich ook tegen Koerden in het algemeen. Zo werden in Ankara vier door Koerden gedreven winkels in de brand gestoken. In het eveneens in de provincie Ankara gelegen Beypazari werd de aanval geopend op een groep Koerdische seizoensarbeiders, waarbij 27 gewonden vielen.

Nadat bewoners van de wijk Zafer stenen naar demonstranten hadden gegooid, werden huizen waar Koerden wonen aangevallen. Daarbij werden tevens getracht huizen en auto’s in de brand te steken. Er werd ook geschoten. Een persoon werd door een kogel in een been geraakt.

In de aan de Middellandse Zee gelegen stad Mersin sloot een woedende menigte een snelweg af en viel bussen aan die op weg waren naar Koerdisch gebieden. Volgens krantenberichten werden ruiten van de bussen met stenen ingeslagen.

Volgens de krant Bir Gün werd in de provincie Erzurum een bouwproject van de Turkse staat aangevallen door ongeveer 2000 personen die meenden dat de arbeiders met de PKK sympathiseerden.

Hürriyet

Medestanders van de AKP toonden dinsdagavond hun bereidheid tot geweld door voor de tweede keer deze week het redactiegebouw van de regeringskritische krant Hürriyet aan te vallen.

Toen een groep van honderd het gebouw benaderde waren vier pistoolschoten te horen. Ondanks de aanwezigheid van een kleine eenheid oproerpolitie konden de demonstranten beveiligingspersoneel aanvallen en de tuin van het complex binnentreden. Daar werd de ingang van het gebouw met stenen bekogeld.

‘Als ze het gebouw binnen waren gekomen, weet ik niet of ik hier nu nog was geweest’, zei Hürriyet-hoofdredacteur Sedat Ergin. Hürriyet verwijt premier Davutoglu dat hij de aanvallen niet veroordeeld heeft.

A Haber

Aanleiding tot de woede van AKP-medestanders richting Hürriyet is een interview met president Erdogan dat afgelopen zondag door het regerinsggezinde Tv-kanaal A Haber werd uitgezonden. Onderwerp van gesprek was de aanslag in Daglica dezelfde dag.

Op een vraag van de interviewer ten aanzien van Erdogans wens over 400 zetels in het parlement voor de AKP voorafgaand aan de verkiezingen van 7 juni, antwoordde de president dat ‘de situatie nu anders zou zijn als “een partij” in staat was geweest zelfstandig een nieuwe grondwet op te stellen.’

Omdat het vraaggesprek betrekking had op de aanslag in Daglica twitterde de redactie van Hürriyet de laatste zin. Echter, onder vermelding van de hashtag Daglica. Daarmee werd de indruk gewekt dat Erdogan gezegd had dat de aanslag in Daglica niet had plaatsgevonden als er een nieuwe grondwet was opgesteld (waarmee hij tussen de regels door uiteraard op de invoering van het door hem begeerde presidentieel systeem doelde).

Dat die tweet onnauwkeurig was werd ook door Hürriyet-columnist Mustafa Akyol bevestigd. Het ergste wat er volgens hem over gezegd kon worden was echter dat het ‘een commentaar was op wat Erdogan in werkelijkheid gezegd had.’

Boynukalin

Met als argument dat Hürriyet opzettelijk de woorden van Erdogan verdraaide, gaf AKP-parlementariër Abdülrrahim Boynukalin leiding aan de groep die de aanval op Hürriyet ondernam. Twee dagen later bleek dat dezelfde Boynukalin in 2013 een tweet verstuurde waarin hij het Opperwezen opriep de aan al-Qaeda gelieerde jihadistische organisatie Al-Nusra in Syrië te beschermen. De zoveelste aanwijzing dat de AKP al-Nusra de hand boven het hoofd houdt.

De tweet van Hürriyet over de uitspraak van Erdogan en de berichtgeving door de krant die daarop volgde, leidde verder tot een justitieel onderzoek. Van dat laatste is geen sprake ten aanzien van Yeni Safak, de krant die zoals gesteld HDP-leider Demirtas voor moordenaar uitmaakte op haar voorpagina. Zonder daar ook maar een fractie van bewijs aan toe te voegen dat Demirtas iets met de aanslagen van de PKK van doen heeft. Onder de gegeven omstandigheden valt dat zeker onder de categorie ‘oproepen tot geweld’, maar in tegenstelling tot Hürriyet gaat Yeni Safak vrijuit.

Het gaat van kwaad tot erger in Turkije en menigeen vraagt zich af hoe onder deze omstandigheden veilige en eerlijke verkiezingen gehouden kunnen worden op 1 november.

Istanbul/Peter Edel

25 REACTIES

    • Hoi Senay….Je heb helemaal gelijk, ware het niet dat de pkk juist de vriendjes zijn van petertje…En je gaat je vriendjes toch geen terroristen noemen??

        • Ik ken geen joods eikeltje. Wordt jij betaald om iedereen (die hier tegen de terroristen zijn) zwart te maken?? Ga eerst je huiswerk maken snotneus. Je springt van de ene onderwerp naar de andere in je reacties…Niet zoveel nederwiet blowen. Bij de les blijven….

  1. ze moeten die hdp opdoeken en die mensen ophangen wegens verraad en ophitsing van geweld.. laat die tokkie westerlingen maar praten, ze houden zich wel bezig met vluchtelingen die ze als zombie zien en erg bang voor zijn..

    • Zeg baardaap! Je reageert echt als een imbeciele jurkendrager.
      Naar ik weet hebben een paar honderd mongolen met stenen door ruiten gegooid bij de krant omdat deze erover schrijft. Ja daar is de krant voor. Rot toch op man. Die zogenaamde politiek is een corrupte rotzooi die alle informatie link vindt. Man ga je schamen want dit gedrag goedkeuren is jezelf diskwalificeren. Gewoon nog even doorgaan en jij wordt gebombardeerd tot vluchteling! Voer voor de Wilders-figuren!

      • wat is jouw probleem vrind.. waar maak jij je druk om? bij het bericht blijven pik.. hdp is opgericht om de tokkie westerlingen van de eu tegemoet te komen.. om te laten zien dat we daadwerkelijk naar een oplossing zoeken voor dit conflict, maar doordat de pkk veel sterkere invloed hebben op de koerden van deze partij dan de goedwillige koerden, is dit een terroristische partij geworden en hier zien de tokkie westerlingen een goede kans om dit te gerbuiken in hun propaganda.. want een sterke Turkije willen de tokkie westerlingen absoluut niet en daarvoor wordt de pkk goed gesteund door ze.. maar 1 ding is zeker, geduld van Turken gaat een keer opraken..

        • allereerst ben ik jouw vriend niet en ten tweede ziet het ernaar uit dat je erg ongelukkig bent en zodoende op alles en iedereen zit te schelden en ze uit te maken voor van alles en nog wat.
          Indien de westerlingen zo ontzettend fout zijn vraag ik me af waarom je dan onder westerlimgen vertoeft. Ik zou daar waar mensen wonen die ik niet zie zitten niet willen bezoeken en er zeker niet wonen. Indien jij met je grote mond dit wel doet ben je een huichelaar eerste klas en dat is volgens jouw geloof niet best lijkt me. Los van het feit dat ik nu refereer naar je achtergrond vind ik het erg onvolwassen gedrag.
          Groet van een zwarte joodse tokkie westerling!

          • ik wou net vriendjes worden met jou.. maar helaas je hebt een te grote shmoel dus hou je shmuel maar dicht voortaan..

          • Peter, zoals gewoonlijk kies je weer partij, ik had het trouwens niet anders verwacht van jou.
            ATV en Sabah werden eveneens aangevallen! Laat je deze informatie bewust achter of ben je zo onprofessioneel dat je er niet van op de hoogte was, ikzelf denk het eerste. Daarnaast komt uit je verhaal heel duidelijk naar voren dat je eerder voor de Koerden bent als voor de Turken. Hoezeer je het ook probeert te verbergen je bent meer een Nederlands Koerd als een Nederlandse Turk, ik zou zeggen ga naar Kandil en schrijf je verhalen daar verder in gezelschap van je vrienden. Je zult je vast beter thuis voelen als in Istanbul!!

          • En jij geloofd Selahattin Demirtassak, een mede partijleidster zij onlangs nog: wij krijgen onze krachten van PKK, PYD en YPG..bla bla bla.
            Weg met die hufters!

    • Iedereen die oproept om wie dan ook op te hangen diskwalificeert zich voor welk debat dan ook. Demirtas roept op tot een wapenstilstand, jij tot ophangen. Hoeveel sympathie denk je hiermee te krijgen anders dan van je soortgenoten?

      • een westerling brengt alleen de onschuldige uitlatingen van een terroristen ophitser naar voren.. dat andere laten ze bewust achter, maar daar zijn wij Turken natuurlijk al gewend aan geraakt van die westerlingen, want zij verheerlijken tenslotte de terroristen gewoon openlijk (zie hun media o.a) zoals jullie oom bush altijd zei toen ie afghanistan binnentrok: God bless the americans, we are the goodguys and smoke them out of their holes and kill em all.. toen stonden de tokkie hollanders natuurlijk zo dicht mogelijk achter de amerikaanse konten om eventueel gelijk erin te mogen kruipen.. want dan is moord terrecht want dan is ophanging(bombaderen) rechtvaardig.. zoals ik altijd al zei, westerlingen zijn schijnheilig zolang het voor hun goed uitkomt..

        • Wat een zwakke redenatie baardaapje van me. Wie zegt jou dat de Koerden het gelijk aan hun zijde heeft. Hetgeen ook niet wil zeggen dat jouw groepje het gelijk mag claimen. Overigens zijn er ook nog Armeniërs nietwaar! Maar ach ik denk dat de politiek in Turkije niet verschilt met die van de andere landen. Wat er wel opvalt is de enorme ongenuanceerde vingerwijzing van jou naar de ander. Zwak zwak zwak en trouwens echt niet passend bij een vrome man.

        • De huidige situatie in en rondom Irak hebben we te danken aan Bush de terrorist en zijn terroristische partij. Die eikel mag wat mij betreft stikken tot de moord!

  2. Beste hayret en maho. Waarom discussiëren jullie nog met deze snotapen. Nieuws klopt van geen kant. Dat weten ze zelf ook heel goed. En Peter strik je veter, het spreekt voor zich dat de leider van hdp over vrede gaat praten of ben je nou echt zo oerdom dat je dat niet ziet. Schumuel of nog beter gezegd schimmel ( auto. tekst wilde er schimmel van maken en ik vond het wel bij je passen), ik heb nog geen een keer iets zinnigs van jou kant gezien. Liever hou je jezelf bezig met andere dingen dan wat er in Turkije gebeurd. Ongelofelijk dom ben je ook. Niet eens waard om mee te discussiëren.

    • Exact dezelfde houding naar het westen als je maatjes hier. Discussie is er nooit geweest aangezien er steeds het onderwerp ontweken wordt. Grote monden hebben jullie te over en daar kan ik prima in meedoen hoor. Voor de rest zal het mij worst zijn. O, ja … alles wat je ons toewenst wensen we je in dubbele hoeveelheid terug! 🙂

  3. @shmuel
    Welke onderwerp? Jullie verzinnen alles zelfs, net zoals jullie verzonnen geschiedenis. Eerlijk, het is het echt niet waard om met jou te praten. Ook al zeg ik dat de aarde niet plat is, jij zal er plat na kijken. Dat is hoe jij het bent aangeleerd. Kan je ook niks aan doen.

    • Apropos!! Ik meen dat een discussie tussen jou en mij niet meer plaats zou vinden. NB “het is het niet waard” zo oreerde je!? Wel consequent blijven hè!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here