AKP-medestanders openen aanval op Hürriyet-gebouw (UPDATE)

23
11

hurriyet index

Istanbul – Gisteren pleegde de Koerdische PKK in de Turkse provincie Hakkari wederom een aanslag op een groep militairen. De aanslag nabij de plaats Daglica is nog met veel onduidelijkheid omgeven. Zo blijft het vooralsnog vaag hoeveel slachtoffers er zouden zijn gevallen, ook al zijn er berichten dat er zestien militairen het leven bij lieten.

Gisteravond deed het regeringsgezinde Tv-kanaal A Haber een interview met president Erdogan, waarna de Turkse krant Hürriyet de volgende tweet rondstuurde:

‘Commentaar van Erdogan over Daglica: “Dit zou niet gebeurd zijn met 400 volksvertegenwoordigers.’”

Volgens Hürriyet zei Erdogan ten aanzien van de aanslag in Daglica:

‘Als een politieke partij nu 400 volksvertegenwoordigers zou hebben, of een parlementaire meerderheid om een nieuwe grondwet op te kunnen stellen, dan zou de situatie nu anders zijn.’

Dit klonk niet onbekend. Vorige maand zei minister van Volksgezondheid Müezzinoglu al iets dergelijks. Hij verklaarde toen dat de stemmers zich de confrontaties tussen de PKK en de strijdkrachten op de hals hebben gehaald door Erdogan niet de absolute macht te geven.

De tweet van Hürriyet schoot echter in het verkeerde keelgat bij Erdogans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Daar vond men dat de president verkeerd geciteerd was. In de vroege uren van vandaag trok onder leiding van AKP-parlementariër Abdülrahim Boynukalin een groep medestanders van de partij naar de redactie van Hürriyet in het stadsdeel Bagcilar om te protesteren.

Volgens Hürriyet bleef het niet bij protesteren, want het gebouw van de krant zou met stenen zijn gekogeld. Naar verluidt werd een vlag van Hürriyet gestreken en in de brand gestoken. De AKP-medestanders zouden verder hebben opgeroepen om het gebouw in de brand te steken. ‘Zoals Madimak’, wat refereerde aan het in 1993 door fundamentalisten in de brand gestoken Madimak-hotel te Sivas, waar destijds een groep alevitische intellectuelen bijeenkwam. Hierbij kwamen 35 personen om het leven.

Hürriyet hoofdredacteur Sedat Ergin verklaarde:

‘Hürriyet is de meest invloedrijke krant van Turkije en een symbool voor vrije journalistiek. Iedere aanval op een krant dient veroordeeld te worden, maar een aanval op een krant met deze identiteit zal in het bijzonder als een zwarte pagina de geschiedenis van de Turkse democratie ingaan.’

Verder zei Ergin aangifte te zullen doen.

Update: AKP-parlementariër Abdülrahim Boynukalin riep bij het gebouw van Hürriyet dat Erdogan ‘president met uitgebreid volmachten zal worden los van de verkiezingsuitslag op 1 november.’ De oppositie zou dat wel eens als een dreigement met een machtsovername kunnen interpreteren. Erg democratische klinkt het in ieder geval verre van. Verder zei Hürriyet-hoofdredacteur Ergin dat onderzocht zal worden of de internetredacteur van zijn krant een fout heeft gemaakt door de woorden van Erdogan verkeerd te interpreteren.

Istanbul/Peter Edel

23 REACTIES

  1. Nazi Duitsland!!! Pot verwijt de ketel vieze yobazlar. Ze hebben de pkk gevoed gevoed. Er waren allang beelden van de pkk die wapens aan het opslaan waren en de regering wist ervan. Wat zegt Erdo?an de barbaar” ze hebben de vredestijd gebruikt om wapens in te slaan”. Nee toch vieze hypocrieten ze brengen Turkije de afgrond in nepmoslims.

    • Al 30 jaar lang wordt de PKK van buitenaf gefinancierd en bewapend. De 30.000 doden zijn voorheen telt zeker niet meer mee. Nu is het ineens de schuld van de AKP..jij bent een mooie zeg…slimmerik!

      • Oh ja? Wie heeft de laatste tijd geslapen dan? Ben je de woorden sayin ocalan vergeten? Erdo?an zat de laatste tijd ook al lazistan te zeggen kuro. Jullie zijn een stelletje gehersengespoelde marionetten. Te dom om voor jullie zelf te denken. Dat is wat inteelt met mensen doet.

        • Als we het denkwerk aan mensen als jij hadden overgelaten was de toestand véle malen erger geweest. Makkelijk he..steeds maar aanwijzen,veroordelen en uitschelden. Als alle Turkse partijen dus geen HDP elkaar steunden, vooral nu met al die PKK aanslagen, zouden we sterker in onze schoenen staan…..maar dat begrijpt een CHP/MHPer niet! Die kunnen alleen maar mopperen!

    • Landverraders zijn degenen die steeds klagen over de huidige staat en hierbij onwaarheden steeds naar buiten toe verspreiden zoals CHP en HDP dat doen.
      Partijen die HDP steunen en hiermee een coalitie willen vormen. Kortom kijk eens in de spiegel vriend, jij met je domme uitlatingen lijkt me eerder een landverrader dan als een AKPer!

  2. als je een aleviet als mehmet laat praten, dan komt er niks anders uit dan anti akp en erdogan en zowiezo anti Islam uitspraken.. ondertussen blijft de pkk aanslagen plegen.. landverraders als mehmet en de sympathisanten van de pkk zijn een groter bedreiging dan de pkk zelf met hun in de rug schieten tactieken en keihard wegrennen als honden.. deze twee voeden de pkk en geven de schuld aan de regeringen als sinds de pkk is ontstaan

    • Ik ben een Sjoeniet maar beschouw het als een compliment dat jij mij een Aleviet noemt. De alevieten hebben de Islam veelal beter dan ons begrepen. Door klootzakken zoals jullie worden onze Alevietische broeders gediscrimineer en daar schaam ik mij voor. De meeste alevieten zijn meestal ook Turkmeense mensen. Ik beschouw hun meer als mijn broeders dan jouw vuilbroed afkomst. Het is inderdaad wetenschappelijk bewezen dat in de Islamitische wereld vrouwen meer worden mishandel en vermoord en dat is een schande. Om op de aanvallen van sabah krant te komen Hoe komen jullie fuckkin aan die informatie? Ik houd alle Turkse (Akp) gecontroleerde media in de gaten maar heb daar niets over gezien leugenaars. Alsof die media niet al te graag daarover zou willen berichtten net als jullie leugenachtige huichelaars. Groeten @ Izmir

    • Ik ben een Sjoeniet maar beschouw het als een compliment dat jij mij een Aleviet noemt. De alevieten hebben de Islam veelal beter dan ons begrepen. Door klootzakken zoals jullie worden onze Alevietische broeders gediscrimineer en daar schaam ik mij voor. De meeste alevieten zijn meestal ook Turkmeense mensen. Ik beschouw hun meer als mijn broeders dan jouw vuilbroed afkomst. Het is inderdaad wetenschappelijk bewezen dat in de Islamitische wereld vrouwen meer worden mishandel en vermoord en dat is een schande. Om op de aanvallen van sabah krant te komen Hoe komen jullie fuckkin aan die informatie? Ik houd alle Turkse (Akp) gecontroleerde media in de gaten maar heb daar niets over gezien leugenaars. Alsof die media niet al te graag daarover zou willen berichtten net als jullie leugenachtige huichelaars. Groeten van @Izmir. Wij zwichtten nooit voor de fascistische Akp.

      • Rustig aan Izmir, als een beetje onderzoek doet dan zul je vast wel ergens lezen dat ATV en Sabah ook zijn aangevallen (door MHP aanhangers). Kun je het niet vinden vraag het dan ff aan Peter.

  3. @ Mohammed—-Dat voelt vervelend hè! Zo’n aantijging! Dat is eender met de inhoud van jouw teksten die gericht zijn op één groep en daarbij ook nog eventjes anderen schofferen. Ja jochie dat voelt niet goed hè! Overigens precies de bedoeling – in de hoop dat je ietwat zorgvuldiger de dingen te bedde brengt. Valse hoop neem ik aan.

  4. Spoedig zal er weer een staatsgreep komen en dan zullen al jullie motherfuckers spijt krijgen van dat jullie geboren zijn sizi Taliban/Is vatan hainleri.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here