Het haperende IS-proces in de Turkse provincie Nigde

1
9

nigde IS

Istanbul – De Turkse regering opende de aanval op IS en PKK, maar de focus kwam al snel op de laatstgenoemde organisatie te liggen. Luchtaanvallen van de Turkse strijdkrachten op IS stellen weinig voor vergeleken met de operaties tegen de PKK. Wel werden betrokkenen van IS aangehouden in Turkije. Aanhouden is echter iets anders dan een vervolging met succes voltooien.

Momenteel loopt in Turkije een proces tegen drie IS-strijders en een aantal medeplichtigen. Die drie kwamen in maart 2014 met een compleet arsenaal wapens Turkije binnen en waren duidelijk een aanslag een aanval van plan.

Zover kwam het niet, want in de provincie Nigde werden ze aangehouden. Daarbij ontstond een schietpartij waarbij een gendarmeofficier, een politieagent en een vrachtwagenchauffeur de dood vonden. Verder vielen zeventien gewonden, waarvan de meeste tot de gendarme behoorden.

Zittingen

Het proces in Nigde is omgeven met merkwaardige feiten. Het begon al met de eerste zitting. Die zou op 12 januari dit jaar plaatsvinden, maar werd door de rechtbank drie dagen naar voren geschoven. Belanghebbenden zoals familieleden van de slachtoffers en hun advocaten werden daar niet over geïnformeerd, waardoor zij ook niet aanwezig konden zijn.

De tweede zitting vond plaats op 9 februari, en wederom kregen belanghebbenden daar niets over te horen, waardoor zij er ook nu weer niet bij konden zijn.

De derde zitting was op 5 maart. Dit keer was een door de familie van een slachtoffer, de vrachtwagenchauffeur, in de arm genomen advocaat er wel bij. Nu waren het echter de verdachten die ontbraken. Volgens de rechtbank zouden zij vanuit een gevangenis in Ankara via een teleconferentie bij de zitting betrokken zijn.

Advocaten verzochten de fysieke aanwezigheid van de verdachten in de rechtszaal, maar na negen maanden hebben zij hen nog steeds niet gezien, wat erg ongebruikelijk is. De aanklager kan de aanwezigheid van verdachten eisen, maar maakte geen gebruik van dat recht.

Uitstel

Tijdens de derde zitting dook verder een brief op van het Presidium voor veiligheidsaangelegenheden. Daarin stond dat de politie de rechtbank had ‘geadviseerd’ om het proces tot na de verkiezingen van 7 juni uit te stellen. Gevoeligheden rond het proces werden daarbij als reden genoemd.

De rechter gaf gevolg aan het ‘advies’ van de politie en stelde het proces uit. In Turkije is de politie ondergeschikt aan beslissingen van de rechtbank, maar in dit geval leek het tegenovergestelde het geval.

Zo gaat het maar door. De verdachten kregen zoals de Turkse wet voorschrijft een advocaat toegewezen, maar die trok zich al voor het proces terug, zonder dat daarbij een reden werd opgegeven.

Topalca

Worden de merkwaardigheden bij het proces wellicht verklaard door het feit dat daarbij ook ene Heysem Topalca terechtstaat? Deze etnische Turk uit Syrië zou de verdachten geholpen hebben bij het oversteken van de grens naar Turkije, voordat zij in een vuurgevecht met de gendarme belandden.

Topalca is genoemd in verband met de aanslag in Reyhanli van 11 mei 2013. De hiervoor aangehouden verdachten noemden zijn naam en menen dat zij er door hem bij zijn gelapt. Bovendien meent de gendarme dat Topalca de bij de aanslag gebruikte auto’s leverde. Om het af te maken volstaat te vermelden dat Topalca in verband is gebracht met de nationale inlichtingendienst MIT, het elitekorps van president Erdogan.

De advocaat die werkt voor de familie van de bij het schietincident in Nigde omgekomen vrachtwagenchauffeur neemt de rechters niets kwalijk, maar constateert dat zij onder druk staan van de politiek.

Mosul

Deze advocaat doet spectaculaire uitspraken. Hij veronderstelt de intentie om het proces zolang te rekken dat het na vijf jaar nog niet is afgerond. Volgens de Turkse wet komen de verdachten dan namelijk op vrije voeten. Die verdachten zijn echter, zo stelt de advocaat, allang niet meer in Turkije. Ze werden volgens hem geruild voor de Turkse gijzelaars die vorig jaar door IS in het Iraakse Mosul werden vastgehouden.

Boute beweringen, maar dat het proces in Nigde rammelt en veel nodeloos oponthoud ondervindt valt niet te ontkennen. Het zegt genoeg dat de identiteit van de verdachten negen maanden na de aanvang van het proces nog steeds niet helemaal vaststaat, terwijl dat bij de eerste zitting al gebeurd had moet zijn.

Een vlotte en efficiënte vervolging zou een sterk onderdeel zijn van de bestrijding van IS in Turkije. De gang van zaken in Nigde doet echter vrezen dat dit ten aanzien van de recentelijk aangehouden IS-betrokkenen geen vanzelfsprekende zaak is.

Istanbul/Peter Edel

1 REACTIE

  1. Dat de verdachten zijn geruild tegen gijzelaars van de ambassade van Mosul is te begrijpen zou je denken. Maar het heeft er alle schijn van dat Isis Turkije (Erdogan) bij de larven heeft . Dat er veel Turkse Isis strijders zijn was al bekend onlangs sprak het CHP rapport over 10.000 , laten het er 5000 zijn, en dat ze Turkije in en uit reizen is ook geen geheim. Erdogan doet het in zijn broek voor Isis, daarom pakt hij de pkk maar en linkt Demirtas natuurlijk aan de pkk, de gratis zetels zullen er komen wat hem betreft tegen elke prijs. In AK kringen ziet men deze strategie(shock , chaos) als wat de Amerikanen hebben gedaan met de WTC om hun oorlog te rechtvaardigen in Irak en Afgaanistan , zo over hun toeren zijn deze lui ze denken echt dat ze een wereldmacht zijn met hun ‘wereldleider’ en heel gewiekst bezig zijn.Kan niet wachten dat de Amerikanen vanuit Incirlik echt Isis aanpakken en met de Assad tot een deal komen terwijl ze in Turkije massaal de pschyater van Kees bezoeken voor een sessie ratio 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here