MHP onder voorwaarden bereid tot coalitie met AKP

0
30

bah index

Istanbul – Devlet Bahceli, de leider van de ultranationalistische en anti-Koerdische Partij van de Nationale Beweging (MHP), gaf eerder aan niets voor te voelen voor deelname aan een coalitie met de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). De aanslagengolf van de Koerdische PKK heeft hem echter van gedachten doen veranderen.

Gisteren presenteerde Bahceli zijn voorwaarden. Uit de aard van de zaak hebben die met de Koerdische kwestie te maken, maar niet allemaal.

De MHP wil tot een coalitie met de AKP toetreden als:

1. De eerste vier artikelen van de grondwet niet in het geding komen, de territoriale integriteit van Turkije beschermd wordt, Ankara de hoofdstad blijft en Turks de taal.

2. De strijd tegen de PKK in het hele land doorgaat.

3. De PKK zich ontbindt en ontwapent. Onschuldige leden daarvan kunnen naar huis gaan, zij die strafbare feiten gepleegd hebben dienen vervolgd en veroordeeld te worden.

4. Er een einde komt aan het Koerdische vredesproces.

Over deze punten zal zeker te praten vallen met AKP-leider premier Ahmet Davutoglu. Het vredesproces is immers ten grave gedragen en Davutoglu zei deze week zelf dat de operaties tegen de PKK door zullen gaan. Dat Ankara de hoofdstad blijft en Turks de taal zal voor Davutoglu evenmin een probleem zijn…

Zo ontstaat warempel de indruk dat er toch kans bestaat op een AKP/MHP-coalitie. Met het vijfde punt komt de aap echter uit de mouw, want daarin eist de MHP dat de corruptiezaken van 17 en 25 december 2013 tegen vier AKP-ministers heropend worden en dat iedereen vervolgd zal worden, inclusief president Erdogan en zijn zoon Bilal.

Over dit punt zal uiteraard niet met Davutoglu te praten vallen, en nog minder met Erdogan. Die legde eerder dit jaar niet zonder reden de grondwet naast zich neer om in te grijpen binnen de dagelijkse politiek ten einde een juridische procedure tegen die vier ministers te voorkomen.

Dit maakt de nieuwe bereidwilligheid van Bahceli om deel te nemen aan een coalitie met de AKP tot een blindganger. Hij had er net zo goed het zwijgen toe kunnen doen.

De columnist Ahmet Hakan schat de kans op een coalitie van AKP en MHP in op 10 procent. De kans op een coalitie van de AKP en de Republikeinse Volkspartij (CHP) acht hij even groot.

De CHP praat ondertussen dapper door met de AKP. Dat heeft zowaar tot iets geleid, want het ziet ernaar uit de CHP de AKP heeft weten te overtuigen van de noodzaak tot economische hervormingen. Er blijven echter talloze punten over waar men het naar alle waarschijnlijkheid niet over eens zal worden, waaronder het voor de AKP zo pijnlijke onderwerp corruptie.

Daardoor meent Ahmet Hakan dat de kans op nieuwe verkiezingen met 80 procent het grootst is. President Erdogan bracht die mogelijkheid vandaag ook ter sprake, wat zeker niet voor het eerst was. Tot de dag van de herverkiezingen kan Turkije volgens hem dan geregeerd worden door een (AKP)minderheidsregering die door ‘een of twee partijen’ gesteund wordt. Welke partijen dat moet worden vertelde hij er alleen niet bij.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here