HDP-leider Demirtas vreest aanslagen in Turkije

0
14

demn_83912_1

HDP-leider Demirtas vreest aanslagen in Turkije

Istanbul – Selahattin Demirtas, de leider van de Democratische Volkspartij (HDP), herdacht in Diyarbakir de drie dodelijk slachtoffers van de bomaanslag op 5 juni tijdens een openbare partijbijeenkomst voorafgaand aan de verkiezingen.

In een verklaring stond Demirtas ook stil bij het geweld dat sindsdien heeft plaatsgevonden in Zuidoost Turkije, waaronder de moordaanslag op Aytac Baran, het hoofd van de islamitische hulporganisatie Yeni Ihya-Der op 9 juni.

Demirtas meent dat ‘bepaalde kringen’ een burgeroorlog uit willen lokken. In dit verband heeft de HDP een commissie opgericht om provocaties tegen te gaan. Dit initiatief bestaat uit volksvertegenwoordigers van de HDP en NGO’s, en zal door Demirtas zelf voorgezeten worden.

Hizbullah/IS

Demirtas waarschuwde tegen aanslagen van Hizbullah, een fundamentalistische organisatie binnen de Koerdische gemeenschap die in het verleden al veel gewelddadige acties pleegde in Turkije:

‘Veel extremisten en leden van Hizbullah zijn nu gewapend in Diyarbakir. Ze hebben thuis wapens. Er is al bepaald wie er door wie doodgeschoten gaat worden als het tot aanslagen komt.’

Verder waarschuwde Demirtas voor aanslagen door groeperingen die verbonden zijn aan de Islamitische staat (IS):

‘Ik vrees dat machten die verbonden zijn aan IS, of die daar op lokaal niveau steun aan verlenen, in een celstructuur op het bevel wachten om op honderden plaatsen in Turkije incidenten plaats te laten vinden.’

Eerder hield Demirtas IS al verantwoordelijk voor de aanslag in Diyarbakir, en die op HDP-vestigingen in de steden Adana en Mersin op 18 mei jl.

Voor de bomexplosie in Diyarbakir werd een persoon gearresteerd, een jongere man. Demirtas vraagt zich af:

‘Wie gaat er schuil achter hem? Deze jongen kan de aanslag niet in zijn eentje hebben gepleegd. Dus wie voorzag hem van contacten, medeplichtigen, informatie en assistentie uit Gaziantep, Sanliurfa en Syrië?’

Akcakale

De waarschuwing over IS van Demirtas viel samen met een artikel in de krant Bir Gün over Akcakale, een stad nabij de Syrische grens in de provincie Sanliurfa. Volgens Bir Gün krioelt het in Akcakale van de IS-extremisten. De lokale bevolking is daar volledig aan gewend geraakt.

Vanuit Akcakale worden grote hoeveelheden goederen gesmokkeld naar Tel Abyad, een Syrische stad nabij de grens met Turkije die gecontroleerd wordt door IS. Volgens de plaatselijke bevolking gaat er dagelijks voor zeven tot dertien miljard dollar de grens over naar Tel Abyad.

Onder de smokkelwaar zou zich ook veel ammoniumnitraat bevinden. Dat kan als kunstmest in de landbouw gebruikt worden, maar is ook geschikt als explosief om gebouwen mee op te blazen.

Vanuit Akcakale levert de Turkse onderneming Dedas volgens Bir Gün ook elektriciteit aan Tel Abyad. Op zich is dat niet nieuw. Turkije voorzag het noordelijke deel van Syrië
al van energie voordat de opstand in dat land begon. Nadat Tel Abyad is handen was gevallen van IS kwam daar geen einde aan. Bir Gün verbindt dat aan een connectie tussen IS en de in Turkije regerende Partij voor gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Na het artikel in Bir Gün ontkende Dedas elektriciteit aan Tal Abyad te leveren.

Vluchtelingen

Verder steken bij Akcakale vluchtelingen uit Syrië de grens over. Volgens Bir Gün zou IS $100 ontvangen voor iedere Syriër die zo naar Turkije komt (er wordt niet vermeld van wie IS dat geld ontvangt)

Door de Syrische vluchtelingen staat de werkgelegenheid in de regio rond Akcakale onder druk. IS maakt daar gebruik van door werkloze Turken, onder de verleiding van hoge inkomsten, te rekruteren om in Syrië te vechten. Een lokale inwoner zei:

‘Als ik geen familie zou hebben, sloeg ik hun aanbod waarschijnlijk niet af. Ze bieden een hoog salaris en zorgen voor afbetaling van je creditcard schuld.’

Voor het rekruteren wordt gebruik gemaakt van hotels in de nabijgelegen plaats Harran. De gerekruteerde strijders steken vervolgens via Akcakale de grens over naar Tel Abyad, waar IS verwikkeld is in een strijd met de gewapende arm van de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD).

VS

Ondertussen lijkt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tevreden over de samenwerking met Turkije tegen IS. Jeff Rathke, een woordvoeder van het ministerie verklaarde:

‘We werken in alle opzichten nauw samen met Turkije in de strijd tegen IS, en daar zullen we mee verder gaan. Er is in deze een centrale rol voor Turkije weggelegd en we blijven partners.’

Over situaties zoals in Akcakale zei Rathke niets.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here