Onduidelijke aanslagen in Zuidoost Turkije

0
1

baran index

Istanbul – Gisteren werd Aytac Baran van de islamitische hulporganisatie Yeni Ihya-Der doorgeschoten in de stad Diyarbakir. Bij een andere aanslag raakten twee journalisten gewond.

Yeni Ihya-Der is verbonden aan Hüda Par, een fundamentalistische organisatie binnen de Koerdische gemeenschap, die haar achterban deelt met het terroristische Hizbullah. In de jaren negentig waren er tal van confrontaties tussen Hizbullah en de PKK. Tegenwoordig vinden die vooral plaats tussen aanhangers van Hüda Par en leden van de aan de PKK verbonden Patriotische Jeugdbeweging (YDG-H).

De YDG-H ontkent echter verantwoordelijkheid te zijn voor de aanslag op Baran. Wie achter de aanslagen zit blijft daardoor onduidelijk.

Selahattin Demirtas van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) wil geen ‘burgeroorlog’ in Zuidoost Turkije en riep de regering op in te grijpen.

Ondertussen is het aantal dodelijke slachtoffers van de bomaanslag tijdens de openbare partijbijeenkomst van de HDP op 5 juni in Diyarbakir opgelopen tot drie. In verband daarmee werd een verdachte aangehouden.

Demirtas houdt de Islamitische Staat verantwoordelijk voor de aanslag in Diyarbakir, zoals hij dat vorige maand ook deed na aanslagen op vestigingen van de HDP in de steden Mersin en Adana.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here