De trollenbrigade van de AKP (COLUMN)

6
11

AKP trol

Istanbul/Peter Edel – Tijdens het protest rond Istanbuls Gezipark in 2013 maakten demonstranten vaak gebruik van sociale media. De regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) herkende dat als een dreiging en wilde hier iets tegenover stellen.

Dat gebeurde in het najaar van 2013 met de formatie van een 6000 man sterk digitaal leger, dat de opvattingen van de partij uitdroeg en de critici daarvan de mond moest snoeren.

Deze trollenbrigade kwam onder leiding te staan van Süleyman Soylu, de vicevoorzitter van de AKP die belast is met de interne organisatie van de partij.

De columnist Emre Kizilkaya leerde voor het eerst over het bestaan van de AKP-trollen toen hij in oktober 2013 in een artikel kritiek uitte op het beleid van de regering ten aanzien van de gijzeling van een Turk destijds in Libanon.

Kizilkaya kreeg een plethora van verwensingen via Twitter over zich heen, waarvan hij de oorsprong wel kon raden. In de daarop volgende weken konden andere publicisten hetzelfde ervaren.

De AKP-trollen, die doorgaans anoniem opereren, verlenen gratis en voor niets hun diensten aan de partij, maar soms worden enkele onder hen beloond met een eigen show op het staatstelevisiekanaal TRT, zo stelt Kizilkaya.

Sinds Gezipark maken de AKP-trollen regelmatig gebruik van botnets, programma’s die met elkaar communiceren om een zelfde taak veelvuldig uit te kunnen voeren. Zoals het twitteren van een hashtag bijvoorbeeld. De aartsvijanden van de AKP, de volgelingen van imam Fethullah Gülen, doen overigens hetzelfde, al ontbreekt het hen aan middelen om daar zo ver mee te kunnen gaan als de AKP-trollen.

Voorafgaand aan de lokale verkiezingen van maart 2014 verwijderde Twitter duizenden bot accounts. Slechts een paar uur nadat de zojuist genoemde columnist Emre Kizilkaya daar in de krant Hürriyet op had gewezen, werd Twitter verboden verklaard in Turkije en zei toenmalig premier Erdogan dat hij dit sociale netwerk ‘bij de wortel zou uitroeien.’

Twitter ging echter door met het verwijderen van bot accounts, wat de AKP slecht uitkomt omdat controle van het internet van wezenlijk belang blijft voor de partij. Zeker in de aanloop naar de belangrijke algemene verkiezingen van 7 juni.

Daarom verklaarde vicevoorzitter en woordvoerder van de AKP Besir Atalay onlangs aan journalisten dat de activiteiten op internet ‘gereorganiseerd’ zullen worden. Dat deed hij bij de opening het nieuwe Turkse Digitale Bureau op 8 mei in Istanbul.

Op de vraag wat er met de trollen gaat gebeuren zei Atalay:

Al onze accounts zullen officieel bekend worden gemaakt inclusief “deze.”’

Dit bracht columnist Emre Kizilkaya tot de constatering dat:

‘de in nieuwe digitale strategie van de AKP netelige trollen worden vervangen door officiële propagandisten.’

Een tijdje geleden vroeg ik Kizilkaya of de AKP-trollen volgens hem ook buiten Turkije actief zijn op sociale media en elders op internet. ‘Zonder enige twijfel’ antwoordde hij. Wat ik me nu afvraag is of die trollen buiten Turkije ook ‘officieel bekendgemaakt’ gaan worden.

Foto: Peter Edel

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, uitgeverij EPO, Antwerpen)

6 REACTIES

  • Weet je wat het is Bliksemschicht, wanneer de clou van een mop uitgebreid wordt uitgelegd (voor de domme toehoorders) is de lol er ook gelijk van af.
   Nou ga jij hier heel wijs even uitleggen dat peter Edel vast naar Maho en ondergetekende verwijst in zijn ‘diepgaande onderzoek’.
   .
   Dat had vast nog niemand begrepen.
   And for that, we thank you!

     • Ik had het eigenlijk tegen Stratemaker , die huilt graag een potje mee met zijn geliefde leider net voor de verkiezingen ..maar als je hen dan bezig ziet schieten bij ook de tranen in mijn ogen van het lachen ..daar kan ik dan wel de humor van inzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here