Europese controle op Turkse verkiezingen

4
6

pace images

Istanbul – Niet alleen in Turkije, maar ook bij Europese instanties bestaan twijfels of de verkiezingen op 7 juni wel helemaal eerlijk zullen verlopen. Vorige week verscheen een zeskoppige delegatie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) in Turkije om een oogje in het zeil te houden.

Bij de PACE bestaat al langer kritiek op de Turkse regering omdat die geen gevolg heeft gegeven aan de aanbeveling door de Venetië commissie – een adviesorgaan van de Raad van Europa – om de kiesdrempel van tien procent te verlagen.

Verder is de PACE bezorgd over de bemoeienissen van president Erdogan bij de verkiezingscampagne van de regerende Partij voor Gerechtigheid en ontwikkeling (AKP), het onder de bevolking levende wantrouwen over eerlijkheid bij verkiezingen en het gebrek aan transparantie over de financiering van verkiezingscampagnes.

De PACE stelt in een verklaring dat de omstandigheden voor alle partijen gelijk dienen te zijn bij de verkiezingen. Niet alleen omdat de Turkse wet dat voorschrijft, maar ook omdat het de norm is van de Raad van Europa, waar Turkije sinds 1949 bij is aangesloten.

De PACE-delegatie heeft ontmoetingen met de voorzitter van het verkiezingsbestuur (YSK), en met vertegenwoordigers van de partijen, van de president, van het ministerie van Binnenlandse Zaken en van het bestuur voor radio en televisie (RTÜK).

De laatste ontmoeting heeft alles te maken met twijfels of televisiezendtijd wel gelijk over de partijen verdeeld wordt. Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van vorig jaar kreeg AKP-kandidaat Erdogan verreweg de meeste zendtijd, wat uiteraard niet in zijn nadeel was. De PACE stoort zich eraan dat het oordeel van de YSK hieromtrent niet aangevochten kan worden.

De PACE is tevreden over de mogelijkheid voor in het buitenland wonende Turken om aan de verkiezingen deel te nemen. Alsmede over deelname van meer vrouwen en vertegenwoordigers van etnische minderheden aan de verkiezingen.

Daartegenover plaatst de PACE vraagtekens bij de gang van zaken rond het gedurende 24 dagen opslaan van verkiezingsbiljetten en het toezicht op het transport daarvan. Die zorgen leven overigens ook bij de oppositiepartijen.

Tijdens de verkiezingen op 7 juni zullen dertig waarnemers van de PACE in Turkije aanwezig zijn.

Verder worden de verkiezingen op eerlijkheid getoetst door het Bureau voor Democratische instituten en mensenrechten (ODIHR) van de Europese organisatie voor veiligheid en samenwerking (OSCE), waar Turkije als lid van de Raad van Europa eveneens bij aangesloten is. Het behoort tot de taken van de OSCE om verkiezingen in aangesloten landen te controleren.

Een Limited Election Observation Mission (LEOM) van de OSCE verscheen op 7 mei in Turkije. Dit team bestaat uit 11 specialisten in Ankara en achttien waarnemers voor de langere termijn verspreid over het land.

De dag na de verkiezingen zullen vertegenwoordigers van de PACE en de OSCE een verklaring afleggen over voorlopige bevindingen. Het ODIHR zal acht weken later een definitief rapport presenteren.

Istanbul/Peter Edel

4 REACTIES

  • Wat een vreemde conclusie weer.
   Het is een controlemissie.
   Controle houdt per definitie in dat je iets in de gaten houdt wat door een ander is opgezet en wordt uitgevoerd.
   Anders zou het wel ‘organisatiemissie’ heten.
   .
   Omdat jij nou toevallig zelf niets klaarspeelt hoef je nog niet te denken dat andere Turken ook niks kunnen bereiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here