Aanklagers en rechter corruptieonderzoek van taak ontheven

2
1

prosecutors

Istanbul – Het Bestuur van rechters en aanklagers (HYSK) heeft vandaag besloten om vier aanklagers en een rechter van hun taak te ontheffen.

De aanklagers Zekeriya Öz, Muammer Akkas, Celal Kara, Mehmet Yüzgec en rechter Süleyman Karacöl waren eind 2013 betrokken bij een onderzoek naar corruptie in en rond de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Volgens Tv-kanaal CNN Türk werd de beslissing met vijf tegen twee stemmen genomen.

Het corruptieonderzoek was onder andere gericht op vier ministers en drie van hun zonen. Het was het grootste justitiële onderzoek in zijn soort in de Turkse geschiedenis. Het leidde ertoe dat de ministers Egemen Bagis, Erdogan Bayraktar, Zafer Caglayan en Muammer Güler ontslag namen. Later besloot het Turkse parlement dat zij niet vervolgd hoefden te worden. De oppositiepartijen en een aantal parlementsleden van de AKP waren daar weliswaar voor, maar een meerderheid van de regeringspartij stemde tegen.

De AKP-regering omschreef het corruptieonderzoek als een poging tot staatsgreep van imam Fethuallh Gülen.

Istanbul/Peter Edel

2 REACTIES

  1. Wetend dat deze aanklagers de IS-banden van regeringsfunctionarissen gingen onderzoeken laat dit geen positieve ontwikkeling zijn.

    • Zekeriya Öz was aanvankelijk ook de aanklager in het Ergenekon-proces, in de tijd dat Erdogan en Gülen nog door een deur konden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here