Turkse industrieproductie groeide in maart

1
1

indist

Istanbul – Begin dit jaar kreeg de Turkse economie veel tegenslagen te verduren. De lira was slecht bestand tegen de waardestijging van de dollar, de inflatie nam toe, de export liep terug en het voordeel van de lagere olieprijs viel tegen, met een toch weer groeiend tekort op de handelsbalans als gevolg.

Eerder deze week heerste nog een negatieve stemming tijdens een bijeenkomst van De Unie van Kamers en Beursen (TOBB). De voorzitter van TOBB, Rifat Hisarciklioglu, constateerde dat veel ondernemers problemen hebben en dat Turkije vastzit in de middel income trap. Zonder ingrijpende maatregelen kan daar volgens Hisarciklioglu niet uitgekomen worden.

Later in de week verscheen echter licht aan het einde van de tunnel, toen het Turkse instituut voor statistiek (TÜÏK) bekendmaakte dat de industrieproductie in maart met 4,7 procent is gegroeid ten opzicht van dezelfde maand vorig jaar. Vergeleken met februari was de toename 2,2 procent. In januari werd nog minder geproduceerd vergeleken met 2014.

De plotselinge toename van de industrieproductie kwam voor analisten als een verrassing, maar is een signaal dat de groei van de Turkse economie weer toe kan nemen. Voor een definitieve conclusie is het wachten echter op het feitelijk groeicijfer, omdat cijfers over industrieproductie van tijdelijke aard kunnen zijn.

Istanbul/Peter Edel

Foto: Peter Edel

1 REACTIE

 1. Edel nuanceert:
  .
  ‘Voor een definitieve conclusie is het wachten echter op het feitelijk groeicijfer, omdat cijfers over industrieproductie van tijdelijke aard kunnen zijn.’
  .
  Edel, wat ben je toch een doorzichtige, in zijn eigen straatje redenerende hypocriet.
  Nu weet je ineens wel aan te geven dat dit soort cijfers veranderlijk en van tijdelijke aard kunnen zijn.
  Hetzelfde geldt ook voor zaken als de Euro/Lira of Dollar/Lira wisselkoers, maar als de euro of dollar op een dag een paar centen duurder zijn geworden tegenover de Lira, dan besteed je daar een complete column aan en is het Armageddon aanstaande.
  .
  Oh, ik begrijp het al, een bericht als zou het wat beter gaan met de Turkse economie en industrie is positief voor een zittende regering die jij niet goed gezind bent. En daarom moet dat bericht natuurlijk uitdrukkelijk afgezwakt en genuanceerd worden.
  .
  Nou, hopen maar dat de Lira morgen weer een centje goedkoper wordt tegenover de dollar, dan kun kun je daaromtrent weer vol op het orgel!
  .
  Wanneer ga je nou eens op economieles?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here