Turkse cijfers

19
77

Turkey-Flag-Map-570x264

Istanbul – Nog een maand en de Turken gaan naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. In de aanloop daartoe vliegen de opiniepeilingen hen om de oren. Die kennen hun beperkingen, maar leveren desalniettemin interessante cijfers op.

Uit peilingen blijkt dat 56 procent meent ‘niet vrij en zonder angst’ een mening kenbaar te kunnen maken in Turkije. In 2011 was dat nog 44 procent. Onder stemmers op de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) vindt 28 procent dat Turkije met een vrijheidsprobleem kampt, terwijl onder hen die hun stem op een van de oppositiepartij uitbrengen dat cijfer op 75 procent ligt.

De vraag of ‘de staat de mensenrechten eerbiedigt’ werd in 2011 door 38 procent van de respondenten ontkennend beantwoord. Dit jaar is dat percentage opgelopen tot 44 procent.

In 2009 was 78 procent het eens met de stelling dat moslims hun geloof in vrijheid kunnen praktiseren in Turkije. Dit percentage is zes jaar later opgelopen tot 90 procent.

In 2011 vond 11 procent van de seculiere moslims dat ze geen vrij bestaan konden leiden in Turkije. Dit jaar is dat 18 procent.

65 procent vindt dat op de oplossing van het Koerdische probleem zich eerder bevindt in de economische ontwikkeling van Zuidoost Turkije, dan in culturele en etnische hervormingen.

Verder:

Slechts 25 procent van de Turken gelooft dat de verkiezingen helemaal eerlijk zullen verlopen.

60 procent meent dat Turkije toe is aan een nieuwe grondwet. In 2011, toen de laatste parlementsverkiezingen werden gehouden, was dat nog 49 procent. Het percentage dit jaar over deze stelling is in de AKP, de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Partij van de Nationale Beweging (MHP) ongeveer even groot. Onder stemmers van de Koerdisch georiënteerde Democratische Volkspartij is 80 procent voor een nieuwe grondwet.

65 procent is tegen een sterke president die het parlement kan ontbinden, tot verkiezingen kan oproepen en snelle beslissingen kan nemen. 25 procent is daar voorstander van.

43 procent vindt dat een presidentieel systeem, zoals dat door president Erdogan wordt nagestreefd, beter zou zijn voor Turkije. 25 procent is het daarmee oneens, de rest had geen mening.

21 procent van de AKP-stemmers is tegen het afschaffen van het parlementaire systeem en de invoering van een presidentieel systeem. Onder de CHP-stemmers ligt dit cijfer op
77 procent en bij de MHP op 64 procent. Onder de HDP-stemmers is 31 procent voor de invoering van een presidentieel systeem, terwijl 38 procent daar absoluut op tegen is.

66 procent van de respondenten vindt dat de regering een nieuwe grondwet samen met de oppositie zou moeten opstellen. Onder de AKP-stemmers vindt 50 procent dat. Slechts 18 procent van de respondenten meent dat de meerderheid in het parlement dat op eigen houtje mag doen.

Istanbul/ Peter Edel

19 REACTIES

 1. Over cijfers gesproken: vandaag is de lirakoers ten opzichte van de euro gezakt naar 3,02. Een maand geleden stond de lira nog op 2,80, dus dat is een waardevermindering van bijna 8%. Leuk voor Europese vakantiegangers, maar een ramp voor de miljoenen Turkse minima die er weer voor opdraaien. Voor het overige moet ik vaststellen dat de glazen bol van Peter Edel een stuk beter functioneert dan die van Stratenmaker.

  • Je hebt helemaal gelijk Kees. De lager gesitueerde groepen krijgen de rekening gepresenteerd. De Turkse Centrale Bank kan dan wel stellen dat het met de inflatie meevalt, maar de voedselprijzen schieten omhoog. Een brood waar ik vorige maand nog drie lira voor betaalde kost nu opeens vijf lira. Het idiote is dat de voedselprijzen wereldwijd juist gedaald zijn. Maar Turkije behoort dus tot de uitzonderingen. Ik betwijfel echter of dit invloed gaat hebben op de verkiezingen. Hoe groter de nood onderaan de sociaaleconomische ladder, hoe meer men daar afhankelijk wordt van de door de AKP (let wel, niet door de staat) geboden hulp. Daarom zullen veel arme Turken niet snel voor een andere partij gaan. De AKP houdt hen arm via een neoliberaal beleid, maar weet hen tegelijkertijd via een aalmoes aan zich te binden, daar komt het op neer.

 2. We zijn het weer eens Peter. Toch vraag ik mij regelmatig af wat de oppositie te bieden heeft aan de Turkse arbeiders en ‘onrendabelen’; je leest daar weinig over. Welke partijen (of stromingen binnen bepaalde partijen) bieden wat dat betreft perspectieven? In hoeverre verschillen de sociaal-economische programma’s wezenlijk van elkaar – en dan praat ik niet over slogans, maar over consistente verhalen. In hoeverre heeft het virulente nationalisme in Turkije vat op het linkse debat? Of is links – net zoals in Noord-Europa – besmet met het neoliberale virus? En in hoeverre hebben ontwikkelingen in Zuid-Europa (Syriza, Podemos) een positieve en bemoedigende invloed?
  .
  Toen ik vorig jaar Istanbul was, bezocht ik in Kadiköy een theetuin die een verzamelplaats bleek te zijn van linkse activisten. Jij kent die plek vast wel. Maar vanwege mijn gebrekkige Turks en het armzalige Engels/Duits van de overige bezoekers was het niet goed mogelijk om goed beeld te krijgen van links.
  .
  Weliswaar besteedt je in ‘De diepte van de Bosporus’, (wanneer verschijnt er een Turkse vertaling?) met name op pag. 71-91 ruime aandacht aan de positie van links. Maar tussen de uitgave van jouw boek en nu zit b.v. ‘Gezipark’, dus vraag ik mij af of er sinds 2012 nog nieuwe ontwikkelingen zijn te melden? Of is het allemaal dood in de pot?

  • Moeilijke vragen Kees. Beloften zijn natuurlijk beloften, en die moeten eerst nog waar gemaakt worden. Dat geldt niet alleen voor de CHP, maar ook voor die AKP, want die doet nu ook beloften over inkomsten. Wat ik wel weet is dat de oppositie nu in ieder geval over economie praat, dat is wel eens anders geweest. Het ontbrak de CHP vooralsnog aan een overtuigende toekomstvisie over de economie. Die had de AKP, hoe je het wendt of keert, wel. Nu het tegenzit lijkt de AKP zich daar minder op te richten voorafgaand aan de verkiezingen. Behalve dan die beloften, maar die zijn duidelijk een reactie op de CHP. Ik heb Erdogan afgelopen week verder vooral veel over religie gehoord.
   Sinds mijn boek verscheen is er inderdaad veel gebeurd. Met Gezipark is zeker iets nieuws ontstaan, dat in de toekomst mogelijk tot een nieuwe linkse beweging kan leiden. En mogelijk dan ook tot een linkse beweging die minder nationalistische georiënteerd is dan nu vaak nog het geval is. Ik denk dat het echter te vroeg is om daar nu al veel van te verwachten.

 3. Ik denk dat het voor Turkije op dit moment veel belangrijker is dat rechtstaat wordt hersteld waarin afgesproken afspraken echt gelden dus de wet boven alles en iedereen staat dus de rechtstaat hersteld wordt .Op dit moment haalt het agrarische land Turkije zijn graan, gerst , linzen , vlees e.d. uit het buitenland dit zegt een hoop over de situatie waarin het land zich bevind. Links zoals men in NL gewend is hoef je in Turkije nog niet te verwachten , hiervoor moet een groot deel van de bevolking masaal naar school:), Laten we hopen dat de eigen zakken vullers van het lamlendige Ak partij naar huis wordt gestuurd zodat men weer over kan gaan op een daadwerkelijk ontwikkeling van het land, de groei van welvaart, infrastructuur, productieviteit en kwaliteit van het onderwijs etc. i.p.v. uitverkoop houden op staats bezittingen .Ze verkopen alles ! incl. hun moeders

  • Alhoewel je het graag ontkent is de AKP een democratisch gekozen partij, al 13 jaar op rij.
   Met ‘hopen’ worden AKP-ers niet naar huis gestuurd.
   Dus ga je plicht doen en ga stemmen op 7 juni (of daarvoor als je in Europa woont). Dan zal vanzelf wel blijken wie de langste adem heeft.
   .
   Ik ga in ieder geval kosten noch moeite sparen om op de AKP te stemmen.
   .
   Had de Turkse oppositie ook maar een sterk programma, zodat hun achterban (bliksemschichtjes etc.) ook zo gemotiveerd zou zijn.
   .
   Natuurlijk staan de complottheorieën van de oppositie nu al klaar over hoeveel stemmen er gestolen zouden zijn bladibladibla…
   In plaats van dat ze nou eerst eens erkennen dat ze niet in staat zijn een goed alternatief te creëren waar Bliksemschicht en kornuiten in kunnen geloven, zodat hun droom van een huilende Erdogan waarheid kan worden.
   .
   Maar nee, het moet natuurlijk weer op de makkelijke manier, de overwinning moet ze zonder al te veel moeite in de schoot geworpen worden. Of op de 1980-manier. Meer smaken zijn er niet.
   Ik schaam me voor ‘intelligent Turkije’.

 4. Ben het met je eens Bliksemschicht, hoewel links in Nederland er ook niet best voor staat – de verrechtsing heeft hier ook hard toegeslagen. Ook bij ons neemt de ongelijkheid snel toe.
  .
  Wat mij in Turkije altijd opvalt is dat de mechanisering van de landbouw nog in de kinderschoenen staat. Overal zie je vrouwen die gebukt in het land staan en hun ding doen. Afgezien van tractoren zie je weinig moderne landbouwwerktuigen. Daarentegen heb ik de indruk dat er wel kwistig met insecticiden wordt omgegaan.
  .
  Maar of je dat allemaal op rekening van de AKP kan schrijven, gaat wel erg ver. En de Turkse infrastructuur is naar mijn oordeel sinds 2000 enorm verbeterd (al strekken mijn waarnemingen zich niet verder uit dan het westen en zuiden). Daarbij denk ik in de eerste plaats aan het wegennet en de elektriciteitsvoorziening (de stroomuitval is, althans waar ik doorgaans zit, beduidend minder dan 15 jaar geleden). Bovendien realiseren veel Nederlanders zich vaak niet dat het maken van ondergrondse infrastructuur in Turkije andere koek is dan bij ons met onze boterzachte bodem.
  .
  Het grootste verwijt dat je Erdogan kan maken is inderdaad dat hij en zijn regering een loopje nemen met de rechtstaat (al moet daar wel worden bij gezegd dat die in Turkije voor zijn komst ook niet floreerde).

  • Dat het voor Erdogan niet floreerde is deels waar maar er zat al een stijgende lijn in, net zoals de economie , de textiel handel , tourisme , swe agrarische sector. Dit zat al behoorlijk in de lift maar ze hebben het wegennet in een flinke tempo uitgebreid ook mede omdat hier lucratieve deals uit ontstonden voor het persoonlijke belang van de betrokken ministers als wel de bouw sector waarvan giga veel appartmenten leeg staan. In 13 jaar hebben ze meer dan 1000 staatsbedrijven of bezit verkocht omdat deze z.g. allemaal verlies lijden, met dit geld en de destijds economisch florende periode had Turkije veel dichter bij een modern islamitisch europees land gekomen.Nu is alles een facade zo van “kijk mij eens ik maak een metro of een weg of nog stoerder een kern reactor !Iedereen neemt diplomatiek afstand van Turkije. Het land is een wespennest van schimmige groeperingen en is omringd door terroristen en idioten .Dit durf ik allemaal aan Erdogan AK toe te schrijven.

     • Bliksemschicht,
      .
      Aangezien je reacties hier reeds verraden dat je niet echt een (hoge) opleiding hebt genoten kan ik je eigenlijk niet kwalijk nemen dat je ook weinig tot geen kennis hebt van Staatsinrichting, noch die van Nederland, noch die van Turkije.
      Maar omdat je je toch altijd weer hinderlijk in dit soort discussies manoeuvreert kan ik niet anders dan je te kakken zetten door je erop te wijzen dat zowel de Nederlandse Koning als dhr. Erdogan beiden hetzelfde ambt bekleden, namelijk die van Staatshoofd.
      .
      Niemand heeft gezegd dat Erdogan een koning is. Leer eerst lezen.
      .
      Ik wilde eigenlijk nog op je domme PVV-achtige geleuter over ‘de uitverkoop van Turkije’ reageren, maar dan krijg je net zo’n discussie als die ik al te vaak met Peter Edel moet voeren over economie.
      Maar ook op dat vlak zijn jullie beiden te dom om voor de duvel te dansen, dus laat maar zitten.
      Jullie zijn nu eenmaal arbeidersvolk en dat denkt nu eenmaal anders dan mensen die een bedrijf (of land) moeten runnen. Arbeidersvolk is immers niet gewend om verantwoordelijkheid te dragen. Om 5 uur gaat de knop om en gaan we naar huis, piepertjes prakken. En ’s avonds achter de pc de betweter uithangen over hoe je een land moet runnen. Alhoewel dat bij jullie voornamelijk inhoudt dat jullie je lezers uitleggen dat jullie vinden dat jullie meer zouden moeten krijgen voor die schamele uurtjes ‘kantjes-eraf-lopen’, wat jullie werken noemen. En natuurlijk hard uithalen naar ondernemers, beleggers en investeerders, die in tegenstelling tot jouw soort wél zijn nek durft uit te steken en zijn gespaarde / verdiende geld durft in te zetten.
      .
      En ja, als die mensen dan uiteindelijk de vruchten plukken, ja, dan zijn daar de Bliksemschichtjes om hun neringziekte op fora ten toon te spreiden:
      ‘Ze hebben ons land verkocht!!!’
      Tuurlijk joh, JOUW land, JOUW bedrijven, alles was van JOU. Vertel mij eens, kun jij mij op papier aantonen dat er ook maar 1 van jouw centen in die bedrijven zat?
      .
      En wie hield jou eigenlijk tegen toen die bedrijven naar de beurs werden gebracht om de aandelen ervan te kopen? Jouw soort beweert immers altijd dat die bedrijven veel te weinig hebben opgebracht? Dan vraag ik meteen ‘waarom kocht je die veel te goedkope aandelen dan niet?’.
      Het antwoord is simpel: Je wilt alleen maar overal over mee mogen praten, maar je zult je eigen centjes nooit eens in de waagschaal leggen. In deze wereld geld al sinds jaar en dag: Money talks. Niet mee eens? Heb jij even pech. Je gaat vanzelf een keer dood en dan ben je verlost van de vervelende regels van deze wereld moet je maar denken. In de hemel is alles beter.

     • Hey Hoog opgeleide werkloze debiel, het zelfde ambt ? ik heb Kon. Willem Alexander nooit om stemmen te halen horen smeken en met de bijbel zien wuiven. die erdogan kan niet in de schaduw komen van Willem Alexander. Het zegt veel dat je ieders reaktie gedrag goed in de gaten houd. Je hebt een hoop woorden op je eigen nuances in je eigen gelul.is dit beter ?

 5. De cijfers die Peter Edel aanhaalt zijn zijn persoonlijke selectie cijfermateriaal, die vooral zijn eigen thema ‘Turkey-bashing’ ondersteunen.
  Laat je niet misleiden!
  .
  Dit zijn de echte onafhankelijke cijfers:
  .
  In de top 10 van snelst groeiende stedelijke gebieden in de Global Metro Monitor staan maar liefst 4 Turkse steden. Ankara, Bursa, Istanbul en Izmir.
  .
  Om de top 10 samen te stellen werd er gekeken naar 2 belangrijke economische factoren: De groei op jaarbasis van het reële bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking en de groei van de werkgelegenheid op jaarbasis.
  .
  Voor de vier Turkse steden zien de cijfers er als volgt uit:
  .
  Ankara: Stijging werkgelegenheid: 5.7% | Stijging BBP: 1.1%
  Bursa: Stijging werkgelegenheid: 6.4% | Stijging BBP: 1.8%
  Istanbul: Stijging werkgelegenheid: 6.5% | Stijging BBP: 2.0%
  Izmir: Stijging werkgelegenheid: 6.6% | Stijging BBP: 2.0%
  Naast de Turkse namen in de top 10 maken steden uit China en het Midden Oosten het lijstje af. Voor een volledig overzicht van de statistieken kun je terecht op http://www.brookings.edu
  .
  En Peter Edel maar huilie huilie doen.
  Wij denken eigenlijk dat hij zich vooral op zijn eigen persoonlijke zielige en hopeloze situatie baseert in zijn columns en zo erg in zichzelf gekeerd is dat hij geen idee heeft dat je in Turkije ook heel goed succesvol kunt zijn. En daarvoor hoef je geeneens AKP supporter te zijn.

  • Nu ik je zo bezig zie lijkt het erop dat je eigenlijk misschien wel verliefd bent op Peter. Nou troost je hij voelt helemaal niets voor je hoor. Probeer het even bij een ander met je negatieve aandacht!

   • Ga jij nog een inhoudelijke reactie geven, of beperk je je op dit forum tot je rol als Dr. Phil?
    Dát is pas storend.

    • Ja dat is lastig voor je. Maar als je je nu eens als heer gedraagd en niet je opponent telkens voor schut probeert te zitten bestaat de mogelijkheid dat je mijn commentaren niet meer krijgt. Vooralsnog blijf je aan de beurt makker.

     • Het gaat er niet om dat het storend voor mij is. Het gaat erom dat je de lezers stoort, omdat je telkens een reeks letters tussen de nuttige en inhoudelijke teksten van de overige gespreksdeelnemers gooit.
      .
      Andere deelnemers probeer ik voor schut te zetten. Bij jou hoef ik dat niet te doen, want je doet dat zelf al.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here