Theater uit Istanbul: Garaj nights

0
3

Kosmopolis Rotterdam (i.s.m. Rotterdamse Schouwburg en Garajistanbul) presenteert Garaj nights op 10 oktober in Lantaren/Venster Rotterdam. Garaj nights is een onderdeel van de tweede editie van het cultuurfestival Turkey Now! en staat garant voor hip en happening Istanbul met vernieuwend theater, dans, mode en Turks fingerfood. Tijdens garaj nights kan het publiek genieten van wat deze zinderende stad te bieden heeft.

Garajistbanbul, een productiehuis voor hedendaagse podiumkunsten in Istanbul is producent van garaj nights. Garajistanbul opende haar deuren in 2007 in de voormalige garage Galatsaray Carpark onder leiding van Mustafa Avkiran en Övül Avkiran. Zeshonderd vierkante meter werd omgetoverd tot een perfecte setting geschikt voor elk soort voostelling en evenement. Garajistanbul vormt een belangrijke ontmoetingsplaats voor schrijvers, beeldende kunstenaars, acteurs, journalisten, grafisch vormgevers en musici. Het theater staat inmiddels bekend als het brandpunt van het culturele leven in Istanbul.
In de eerste editie van garaj nights komen de oprichters en tevens regisseurs van dit stuk zich persoonlijk voorstellen. Övül Avkiran en Mustafa Avkiran zijn in 1995, gemotiveerd door hun politieke doelen en artistieke keuzes, aan hun werkzaamheden begonnen. Ze kozen ervoor om zowel op nationaal als internationaal niveau een onafhankelijk platform op te zetten. Dit platform gebruiken ze zoveel mogelijk om de maatschappelijke en politieke gebeurtenissen in het land onder de aandacht te brengen. Thema’s als verdreven volkeren, onderdrukking en vrouwenrechten komen aan bod.

De voorstelling van deze eerste editie van garaj nights heet histanbul, wat in het Nederlands betekent: voel Istanbul. In histanbul speelt Memet Ali Alabora een ingenieur die op zoektocht gaat naar de waarheid rondom het mysterie van Istanbul en zijn liefde voor een vrouw. Zeven heuvels, zeven fragmenten en zeven verschillende soorten mezes passeren het verhaal om achter de waarheid en het verhaal rondom Istanbul te komen. Een stad die soms door miskenning zijn schoonheid verliest. Een verhaal verrijkt met liederen, muziek, historische beelden en sprekende karakters uit de stad die verdeeld wordt door de Gouden Hoorn en de Bosporus.

Regie en ontwerp: Mustafa Avkiran en Ovul Avkiran
Artiesten: Memet Ali Alabora en Roza Erdem
Muziek: Evrim Demirel Licht: Yuksel Aymaz
DJ: Ata Guner
Tekst en illustraties: Kemal Gokhan Gurses

Garaj nights-1 is te zien op:
vrijdag 10 oktober in Rotterdam, Lantaren/Venster 1, aanvang 20.30 uur, www.lantaren-venster.nl
Naast Rotterdam is garaj nights donderdag 9 oktober te zien in Utrecht, RASA, aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur, www.rasa.nl,
En zaterdag 11 oktober in Den Haag, Zeebelt, aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur, www.zeebelt.nl, reserveren via: info@kosmopolisdenhaag.nl.
Toegangsprijs: € 10,- studenten: € 7,50, inclusief fingerfood.

Garajistanbul werkt nauw samen met Kosmopolis Rotterdam en presenteert zichzelf dit jaar voor het eerst in Nederland in Rotterdam, Utrecht en den Haag. Op haar beurt presenteert Kosmopolis programma’s in Istanbul. Kijk voor meer informatie op www.kosmopolisrotterdam.nl en www.garajinstanbul.org.
Turkey Now! 2008 wordt georganiseerd door Stichting Kulsan en de Istanbul Foundation for Culture and Arts (IKSV), in nauwe samenwerking met de podia en culturele instellingen van Rotterdam en Amsterdam. Meer informatie over Turkey-Now! zie www.turkey-now.info.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here